No jak mi panewka poszła to było ją słychać właśnie przy 2-3 tyś. obrotów![]()
No jak mi panewka poszła to było ją słychać właśnie przy 2-3 tyś. obrotów![]()
Poprawka - mi nie poszła panewka tylko od czegoś zarysował się wał pod jedną panewką![]()
Tylko mechanik nie stwierdził uszkodzenia panewki tylko coś ewentualnie w głowicy, niestety nie rozbierałem głowicy bo po wymianie popychaczy klekotanie praktycznie ustąpiło do zera po za tym delikatnym klekotaniem na zimnym silniku 2-3 przy schodzeniu z obrotów który jest słyszalny po otwrciu klapy dopiero. Listwe LPG spawdzałem (pełna diagnostyka instalacji LPG) i niby sprawna (potrafią głośno pracować). Mam jeszcze raz komuś dawać auto do sprawdzenia panewki ? Bo już sam nie wiem. Wymienie jeszcze świece i dziś zauważyłem wyciek z miski olejowej ,a dokładnie śruby, po 2h pod autem nazbierało sie troszke oleju - poprawie szczelność miski we wtorek bo przez ten okres na moje oko mogło się z 0,5L nazbierać. Tylko co z klekotem ? Niedopalanie mieszanki paliwowej też chyba może wywoływać jakieś dzwiękowe efekty w głowicy? Często czuć paliwo w spalinach jak silnik jest zimny.
Może pojedź do innego mechanika jeśli ten nie może nic znaleźć.
Rozne widzialem przypadki(ten z opola od proxima miedzy innymi) ale potrafi no kawalek tloka sobie zwiedzac misję olejowa lub tez przytkac przy okazuj smoka.super sprawa wylicznka czy popychacze czy panewka.ostatnio przekonuje sie ze nie ma na co czekac tylko miska w dol i oglądajmy,panewki profilaktik na korbach i mozna spac spokojnie.
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Słuchaj... a może łożysko sprzęgła ?
U mnie też jest dziwny dźwięk przy schodzeniu z obrotów... i po wyciśnięciu sprzęgła tego dźwięku nie ma. Mechanik stwierdził, że to łożysko.
Ciezko zeby centralny wysprzeglik takie odglosy wydawal,moze cos w skrzyni ale bez osluchania nie bede strzelal
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
I co, wiadomo czemu klekocze?
Wałki rozrządu nie są przytarte? Ten tłok co ma 8 atmosfer jest do sprawdzenia, czasem lekkie przytarcie na jednym tłoku powoduje takie lekkie grzechotanie/klekotanie przy schodzeniu z obrotów.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda