A jeśli by to zamontować nie na szybie a na desce rozdzielczej i ustawić na wysokości nawiewów?Mogłoby się udać.
A jeśli by to zamontować nie na szybie a na desce rozdzielczej i ustawić na wysokości nawiewów?Mogłoby się udać.
10 calowy Tablet będzie niepraktyczny i na szybie będzie zajmował za dużo miejsca.
Nie wiem czy nie lepiej zainwestować w radio z wysuwanym ekranem. Internetu nie uświadczysz, ale muzyka/filmy/nawigacja już spokojnie.
Ogólnie taki sposób montażu tabletu (czyli na przeciwko radia) to jedyna wg mnie opcja żeby było wygodnie i bezpiecznie.
PS. radio z wysuwanym ekranem w naszym Żuku: http://do-odcinki.pl/wp-content/uplo...-DSC_01331.jpg
http://www.aliexpress.com/item/FREE-...008820511.html
Rozwiązanie wszystkich problemów![]()
Była: 156 1.9JTD SP3
Witam,
ja swój tablet umieściłem nad radiem. Początkowo miałem tablet modecom 7" na androidzie 4,0 za jakieś 300zł nowy kupiony w sklepie, wiem.....marka szału nie robi ale zależało mi żeby miał GPS, WIFI, ładowarkę samochodową i uchwyt samochodowy, a nie wiedziałem czy to w ogóle będzie się sprawdzać. Więc jak za takie pieniądze spokojnie dawał radę, chociaż po pół roku używania w połaczeniu z AM zaczął się często restartować. Ogólnie jeżeli chciałby ktoś korzystać z gps-a to taki tablet musi być stosunkowo blisko szyby aby nie miał problemów z nawigowaniem.
Uchwyt przyczepiłem do kratki nawiewu, dodatkowo wyprowadziłem sobie kabel od ładowarki samochodowej oraz kabel mini jack połaczony z radiem (koszt 10zł) moduł BT jest dość drogi wiec można go dokupić już po montażu gdy tablet będzie się sprawdzał, przynajmniej ja tak zrobilem.
Potem udało mi się dorwać od znajomego w podobnych pieniądzach tablet samsunga galaxy tab 7" a swojego sprzedałem, różnica jest taka że posiada on modem 3g i rażąco większe parametry.
Zalety:
-nawigacja która nie zasłania szyby a dodatkowo jest bardzo czytelna (7")- mój główny powód montarzu tabletu
-jakieś oglądanie teledysków, puszczanie muzyki, ale to i tak rzadko się zdarza w czasie jazdy
-rejestrator jazdy
-znikome koszty (tablet, kabelek i trochę czasu), więc inwestycja zerowa i w zasadzie bez ingerencji w nic w samochodzie a tablet sredniej klasy to cena nawigacji
-można korzystać z google maps, allegro i tysiące innych bajerów od HUD po rejestratory jazdy, obd2 itd.
-działa np w AM opcja AMtraffic informująca o wypadkach, robotach drogowych, tak samo w google maps działa opcja natężenie ruchu (raczej zdaje to egzamin) bo masz neta wiec zwykła nawigacja jest nie porównywalna do nawigacji z tabletu.
Minus:
-gdy idziesz do sklepu musisz zabrac ze soba taki sprzęt bo kusi ale jego montaż jest identyczny jak zwykłej nawigacji, przyczepiasz do uchwytu + kabelek zasilający
-korzystanie z modemu przy włączonym radiu czasami bywa nie możliwe ponieważ radio wyłapuje sygnał i głośniki specyficznie piszczą
Poniżej fotki
Przy interfejsie OBD2 na BT radziłbym się zastanowić czy ktoś inny nie będzie mógł z niego skorzystać i np w najlepszy przypadku włączyć nam test długich i klaksonu podczas jazdy XD
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Marco21 ; 25-09-2013 o 16:10