Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Temat: Sukces czy niewypał?

pafka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mojax
    Co do silników, uważam że alfa się nie sprzedaje głównie przez nie, sam chętnie kupiłbym 159 z dobrym silnikiem benzynowym, ale niestety takowego nie ma... 3,2 V6? Super ale spalanie 16 lub 30 w mieście średnio mnie interesuje, tyle palą lub nawet i mniej wyczynowe V8 w innych samochodach.!
    Też tak uważam. Mi najbardziej brakuje benzyny turbo 200-250 KM
    Cytat Napisał mojax
    Mijesce w środku? mam 181 i czułem się jak w klatce a o wejściu do tyłu można zapomnieć... nawet jeżeli cudem się tam zmieścimy to nie wiem co mamy zrobić z nogami. Jeżeli trudno wejść do środka, jeżeli jest tam ciasno to po co wogóle instalować tam siedzenia.
    Akurat tu się z Tobą nie zgodzę. Chcesz więcej miejsca, kupujesz auto innej klasy. Mam 186 cm wzrostu jeżdżę autem które ma w środku jeszcze mniej miejsca, i nie narzekam. I te "śmieszne" miejsca z tyłu też się czasem przydają - czasem, bo są to miejsca "awaryjne" jak to w aucie typu 2+2. Także wolę je mieć niż nie mieć :wink:
    Cytat Napisał mojax
    Kolejny punkt masa samochodu - tu już wszystko zostało powiedziane przez kolegów.
    No właśnie, a w związku z tym gorsze osiągi i wyższe spalanie
    Cytat Napisał mojax
    Konkurencja? TT nie jest żadną konkurencją dla Alfy,
    No właśnie jest głównym konkurentem. Również ja biorę pod uwagę Brerę i TT, a nie BMW
    Cytat Napisał mojax
    Dopóki w Alfie nie zrobią dobrych silników benzynowych mogą zapomnieć o sprzedaży...
    Dokładnie - silniki Audi i BMW (benzynowe, bo diesel 2,4 jest rzeczywiście bardzo udany) to silniki które powinny Alfie służyć za wzór
    Cytat Napisał mojax
    Czekam z niecierpliwością na silnik 1,8 T który ma ponoć legitymować się mocą 210 koni.
    No ja też, ale obawiam się, że się nie doczekam... (przynajmniej nie w Brerze)
    Cytat Napisał puotek
    Pamiętam ten odcinek Top Gear, przez cały czas trwania się spierali, które auto najlepsze (nie pamiętam, ale nie było tam Audi R8?) po to by wkońcu wszyscy zgodnie stwierdzili, że gdyby mieli wybierać, to mimo wszystkich wad i niedociągnięć wybrali by, sugerowaną przez Jamesa, Brere ;P
    Tylko, że na koniec jeszcze stwierdzili, że najlepsze auto okazało się najgorszym

A co do samego tematu - Brera to sukces czy niewypał? Jeśli chodzi o stylizację to dla mnie jest to absolutnie coś perfekcyjnego. Różne słyszy się opinie, zwłaszcza o tyle, ale mam wrażenie, że mówią tak przeciwnicy marki. Mi właśnie tył bardzo się podoba. Ta dupka jest "słodka". Całość - jak dla mnie - prezentuje się znakomicie. Na zdjęciach Brera mnie niczym nie zachwyciła - mało tego, nie rozumiałem ludzi którzy tak się nią zachwycali. Wszystko zmieniło się dopiero 2 miesiące temu. Pojechałem do salonu zobaczyć MiTo. Trochę się rozczarowałem. Auto naprawdę ładne, ale po zachwytach w prasie spodziewałem czegoś więcej. Trochę zawiedziony zobaczyłem wtedy to cudo które stało obok. SZCZĘKA MI OPADŁA! Wcześniej widziałem ze 2 razy Brerę na ulicy, ale nie wzbudziła we mnie żadnych emocji - chyba nie zdążyłem się jej przyjrzeć... Ta czerwona Brera wywróciła do góry nogami ranking moich wymarzonych aut. Jest droga, ale jak to Alfa, traci szybko na wartości. Także zacząłem się nią coraz bardziej interesować.
    Największy minus jak dla mnie to silniki. Obecnie pod uwagę biorę tylko 2.4 JTDM. Ale trochę się boję diesla, nigdy nie miałem, jężdżę mało i na krótkich odcinkach. Nie wiem też nic o awaryjności - jest to tak rzadkie auto, że ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć... Optymistyczne jest to, że w raporcie awaryjności DEKRY z 2008 roku Alfa 159 została znakomicie oceniona i mam nadzieję, że z Brerą będzię podobnie.
    A dla samej Alfy czy Brera jest sukcesem? Z jednej strony zgarnęła mnóstwo nagród za stylizację, z drugiej dużo mniejsza sprzedaż niż zakładali. Dla mnie to akurat plus, bo np. Audi TT spotkać na drodze to nie problem, ale Brera wciąż jest rzadkością.

Piciu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafter
    Piciu, spróbuj pojeżdzić Brerą 2.4 JTDM po zakrętach to zmienisz zdanie
    Domyślam się, co chodzi Tobie po głowie... to problem większości aut przednionapędowych z ciężkim silnikiem ;//

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar bija22
    Mieszka w
    Rymanów Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Piciu
    Ech, piękność! I to gdzieś z moich okolic, "PZ"...
    nie mialam okazji poznac wlasciciela i pogadac ale mijalismy sie na drodze i bylo to mijanie uprzejme :mrgreen:
    bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
    ...i do płaczu

http://imageshack.us/photo/my-images/37/nnnh.jpg/

Piciu
    Gość

Domyślnie

Cały czas coś mi nie dawało spokoju... coś chodziło mi po głowie... ale już wiem, co to było, w końcu znalazłem :mrgreen: Czy wiecie, że:

1/ Brera nie miała być w ogóle produkowana seryjnie?
    2/ prototyp Brery miał silnik V8 z Maserati?
    3/ miała napęd tylny 8)

Ciekawe, co by było, gdyby w tej formie trafiła na rynek. Chociaz czy ten opis nie kojarzy się przypadkiem z czymś? Tak, tak... kojarzy się 8) Czy to czysty przypadek, czy nie, ale zarówno V8 jak i tylny napęd trafiły do 8C Competizione.

Dla chętnych artykuł o prototypie Brery:
    http://bluebox.zary.com.pl/moto_info.../alfabrera.htm
    Pozdr!
    Piciu

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Piciu
    Cały czas coś mi nie dawało spokoju... coś chodziło mi po głowie... ale już wiem, co to było, w końcu znalazłem :mrgreen: Czy wiecie, że:

1/ Brera nie miała być w ogóle produkowana seryjnie?
    2/ prototyp Brery miał silnik V8 z Maserati?
    3/ miała napęd tylny
    Wiemy, bo bacznie obserwowaliśmy czy Brera wejdzie do produkcji seryjnej- podobnie jak teraz fani BMW mają z M1.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Gdyby Brera trafiła do sprzedaży w takiej formie jak był prototyp czyli : V 8 od widelca, lambo doors, karoseria z włókien węglowych, stałaby się chyba bardzo bardzo niszowym modelem , myślę że swobodnie weszłaby w obszary cenowe zarezerwowane dla słabszych modeli Porsche.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał rafter
    Niszowość Alf to oddzielny temat na przewód doktorski :wink:
    Taaaaa, chyba na jakiejś filologii...
    Cytat Napisał pafka
    mojax napisał/a:
    Konkurencja? TT nie jest żadną konkurencją dla Alfy,
    No właśnie jest głównym konkurentem. Również ja biorę pod uwagę Brerę i TT, a nie BMW
    Jest konkurencją, też bym się zastanawiał na tymi modelami.
    Cytat Napisał Piciu
    Ciekawe, co by było, gdyby w tej formie trafiła na rynek.
    To by nie było tej dyskusji, bo byłaby autem z klasy AR Competizione i nikt by nawet nie rozważał jej zakupu. Więc może i dobrze się stało.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Cytat Napisał Piciu
    Ciekawe, co by było, gdyby w tej formie trafiła na rynek.
    To by nie było tej dyskusji, bo byłaby autem z klasy AR Competizione i nikt by nawet nie rozważał jej zakupu. Więc może i dobrze się stało.
    Dokładnie - ja nawet uważam, że bardzo dobrze się stało!

Piciu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    podobnie jak teraz fani BMW mają z M1
    Hehehe... póki co bawarczycy też się zarzekają, że to tylko prototypowa jedna sztuka. Sam design jest ostry, kanciasty i agresywny i jakoś brak mu choć odrobiny włoskiej finezji...

mojax
    Gość

Domyślnie

No mnie M1 nie kręci, co innego Nazca Ital Design, czy ktoś jeszcze pamięta taki samochód? Był po prostu przepiękny, srebrny z pomarańczowymi lusterkami i 12 cylindrowym silnikiem BMW, mocy nie pamiętam ale zapewne była spora, niestety, skończył jako prototyp ale jeździł bo widziałem na filmie
    A co do Brery... Myślę że gdyby wyglądała jak prototyp (może z ciekawszym wnętrzem) robiłaby dzis furorę, nie tylko u alfistów.
    A słyszeliście że następca 159 ma się nazywać Giulia i mieć napęd na tył? Myślę że wtedy niemcy zrozumieliby w końcu kto tworzy najbardziej sportowe limuzyny na świecie
    Pozdrawiam!

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia