Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Jak dbać o turbosprężarkę

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Alfa siedzi od rana i jest leczona.. zobaczymy z jakim skutkiem...
    Zastanawiam się czy to możliwe że turbo zasmarkało mi się olejem bez MSCF? bo błędów nie miałem żadnych. Nie wiem czy tak turbo powinno dmuchać finalnie ale moim zdaniem jak na 115 km przyzwoicie ciągneło nawet uszkodzone zwłaszcza że auto jest na 17 calach i 225 oponie...
    Przewertowałem wiele wątków i wszędzie wszyscy piszą o usterce turbiny połączonym z MSCF...

- - - Updated - - -

Panowie ratujcie... jestem podłamany.... pojechałem na 18 po odbiór i wróciłem dopiero co ...bez auta....

W zakładzie włożono mi turbinę po regeneracji i... turbo ledwo pompuje od 3 tys obrotów :| zaczęli mi wszystko rozbierać i podmieniać... gruchę, przepływomierz, nawet nie zawierzyli moim nowym wężykom podciśnienia... mówię i tłumaczę że stare turbo wstawało mi bez problemu tylko tyle że się olejem zasmarkało... ale i tak robili swoje.... na końcu dopiero przyznali mi rację że mój osprzęt jest dobry (mam nadzieję że chociaż dobrze wyregulują cięgno gruchy bo i nim zaczęli kręcić). Szefa zakładu fakt stać było na przeprosiny na koniec i obietnicę że doprowadzą wszystko do ładu. Zapewnili mi transport do domu (20 km). Czy możliwe że zregenerowana turbina jest od razu wadliwa? bo twierdzą że tylko to im zostało i jutro od nowa leci na ekspertyzę... Alfa dostała w baniak aż mnie serce bolało
    Nawyciągali jakiś niesamowitych sprzętów do diagnostyki i nie ma błędów poza tym że ciśnienie się rozjeżdża... podobno mój przypadek jest jednym na ich 50 napraw gdzie nie działa wszystko plug&play...
    W sumie nie wiem po co piszę... zobaczymy jutro...wyżalić się chciałem bo ten samochód to dla mnie jak druga kobieta...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Turbina jak wraca z regeneracji to jest kompletna z gruchą, cięgnem itd.
    Pan który tą regenerację robi ustawia to wszystko, skręca nakrętkę na cięgle gruchy tak żeby było ok.
    Przypadek w którym ktoś zrobiłby to źle jest raczej mało prawdopodobny więc ci twoi fachowcy niech nie rozkręcą tej turbiny na mak, bo myślę że takiej potrzeby nie ma.

Chyba że ktoś kto tę regenerację przeprowadzał to jakieś wybitne beztalencie ale skoro ma zakład i to robi to chyba byś słyszał coś na ten temat.
    A panowie którzy to montują niech się przyłożą do roboty a nie szukają dziury w całym.

- - - Updated - - -

A odnośnie turbin i reklamacji na nie pisałem już gdzieś parę postów wcześniej, żeby tylko nie było "a nie mówiłem".

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Turbina została powtórnie sprawdzona i jest jak najbardziej OK. Panowie dlaczego nowe turbo na tym starym [działającym] osprzęcie nie wkręca się do 3 tys? brak błędów.... fakt na zakładzie stoją s5 i tego podobne fury i nie mają problemu ze zrobieniem tego.... JTD 8v ich jakoś przerasta i mam wrażenie że szukają po omacku...dlatego zwracam się o pomoc do prawdziwych fachowców...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jak się nie wkręca to znaczy, że jest brak sterowania łopatkami.
    Przyczyny to:
    - elektrozawór
    - przewody podciśnienia
    - zawór EGR
    - czujnik doładowania
    - pompa podciśnienia
    - program w ECU
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Cały ten osprzęt działał w drodze do zakładu. Turbo smarkało ale wstawało bardzo ładnie. Możliwe że przy nowej turbinie coś może nagle "nie zadziałać"? z wyżej wymienionych rzeczy...

- - - Updated - - -

Alfa wróciła
    Dama puściła focha... nie wiadomo co było nie tak. Sprężarka była wyciągana trzy razy i sprawdzana na maszynerii czy wszystko z nią ok a ona dalej nie chciała współpracować. Po prostu nagle po jednym z odpaleń zaczęła pompować ciśnienie i tak jej już zostało cały czas zero błędów na kompie... tak czy siak jestem jak narazie bardzo zadowolony. Wydawało mi się że jak na 115 KM jeździ bardzo dobrze... w sumie po mieście nie czuć większej różnicy za to w trasie... przypomniałem sobie jak wygląda sławna elastyczność diesla! Stare turbo wstawało zrywnie przed ok 2k rpm zaś to wstaje nieco wcześniej ale znacznie płynniej. Kierownice były w starej turbinie ok no ale...

jak mi szef zakładu pokazał stary rdzeń to pytałem go czy z jakimś innym nie pomylił. Alfa nie brała oleju (do momentu aż się zarzuciła nim całkowicie) i pompowała dobrze... a wygląda to jakbym jeździł trupem i w dodatku zaniedbał to totalnie! nic nie wskazywało na nadchodzącą tragedię! Turbo było w stanie agonalnym. Poniżej filmik jak to wyglądało... możecie nie wierzyć... to turbo było przeze mnie zadbane

https://www.dropbox.com/sc/cq333y9kbznnopb/eHV66SYxho

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Ciekawe czego w trakcie montażu nie podłączali a co w końcu udało im się przypadkiem podłączyć że zadziałało

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

No luzy dostała i to niezłe. Wydaje mi się, że panowie po prostu źle podłączali wężyki podciśnienia na zaworze. Najważniejsze, że już działa
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Raczej były dobrze bo je wymienialem i wiem jak powinny lecieć ale tak jak mówicie najwazniejsze że działa :-) dzięki za techniczne i duchowe wsparcie ;-)

Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4