Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Temat: [145] Jakie powinno być spalanie?

Magic
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tiga
    7 litrów w trasie?
    zeby nie bylo niedomowien w moim przypadku:
    - 7.5 to mi wziela jak jechalem ile sie dalo wycisnac z tego silnika, srednia liczylem w ten sposob, ze przejechalem X kilometrow i podzielilem to przez czas przejazdu; na licznik nawet nie patrzylem; po prostu jest wolne z przodu - pedal do podlogi, a ze na autostradzie sa inni uzytkownicy to jednak nie udalo sie osiagnac sredniej predkosci rownej maksymalnej dla tego silnika - 185 km/h;
    - super oszczednie w trasie to spokojnie 5 l (5.1 mi wyszlo, poniewaz uwzglednic musialem troche warunkow jakie oferuje Karpacz i Szklarska wiec silnik czasami musial sie napracowac, a tam niestety troche pod gorke).

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado
    co w tym dziwnego ze kolega moze jezdzi ciagle 160 jak Ty tez o tym piszesz?? Wychodzi ze srednio miales 110 na liczniku. To naprawde tak duzo jak na autostrade?? Spalanie przy takiej predkosci bedziesz mial znikome. Jak jedziesz autostrada to caly czas masz gaz w deche?? No prosze Cie...
    Cytat Napisał Konrado
    Co z tego ze auto male?? Zobacz ile ono wazy... Tu jest problem...
    Kolego z tych 330 km, autostradą jechałem tylko około 80km, reszta trasy to normalne polskie warunki, tak więc średnia prędkość na poziomie 110km/h to chyba nie mało. Na autostradzie nie było cały czas gazu z dechę ale bardzo często - nie zawsze jedziesz sam inie zawsze nie musisz hamować!
    145 to aż takie ciężkie auto? Nie sądzę...
    A co vw, które palą 3 l/100km to są takie... ile ma palić 3 cylindrowy silniczek 1.2 tdi w takim lupo???
    Cytat Napisał Magic
    Wiec tak - 145 JTD:
    - przy sredniej predkosci na autostradzie 168.8 km/h spalanie 7.5 l, nie byla to jazda ciagle z ta sama predkoscia, poniewaz jak wiemy nie kazdy zjezdza natychmiast, gdy widzi inny pojazd w lusterku, a druga sprawa to oczywiscie wyprzedzajace sie ciezarowki,
    - przy bardzo emeryckiej jezdzie na trasie (bardzo malo 130-140 km/h, ale 90% ok 90-120 km/h) 5.1 l,
    - srednia mieszana (pol na pol miasto-trasa) 6.5-7.5 l,
    - miasto 7.5-8.0 nie pale gum, ale wyprzedzam co sie da (czesto korki jak skur..syn).
    tu się zgodzę, ja mam podobne spalanie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Cytat Napisał czarek145
    145 to aż takie ciężkie auto? Nie sądzę...
    Zajzyj do dowodu ile wazy twoja mala 145 a pozniej porownaj z jakims sedanem.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Ok. Kolejne 400km w trasie zrobione. Wynik? Średnie spalanie 8l/100km. Z Krakowa do Bełchatowa jest niemalże równe 200km, w obie strony pokonane w ciągu dwóch godzin. Trasa przez Olkusz (gdzie trzeba wlec się w sznureczku, bo zawsze jakiś mózg jedzie 50km/h), Częstochowę. Czy naprawdę tak ciężko w to uwierzyc? Według dowodu rejestracyjnego, waży mój samochód 1550kg.

Oczywiście, bmw jest gówniane bo zrobione przez Niemców, a jak powszechnie wiadomo najlepsze i najoszczędniejsze samochody robią Włosi. W przypadku odchyleń od normy - należy uznac za wybryk natury (tudzież techniki).

Nie oceniajcie czegoś, z czym nie macie styczności, proszę Was. Nadal twierdzę mimo to, że spalanie 7-8 litrów ON na 100km w dieslu o mocy niecałych 100KM jest za wysokie. Jeśli moje twierdzenie jest błędne i nie uwzględnia pewnych rzeczy - poprawcie mnie.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Panicz Jakub
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tiga
    Reasumując... Czytam ile palą Wam JTDki i nie moge wyjść z podziwu, 7 litrów w trasie? Tyle to mój T.S. osiagą! W przeliczeniu na złotówki i na radość z jazdy zdecydowanie wole mojego 100 konnego Twin Sparka. Koszty wychodzą podobnie przy obecnych cenach paliw. Jedynie gdzie T.S. przegrywa to misato. Przy dynamicznej jeździe 10l . Viva la benzina :wink:
    Wolisz nie wolisz, miasto nie miasto, ale wszędzie dostaniesz baty pod względem osiągów

Użytkownik Ogier Avatar MICHAL-TBG
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Bravo 1.4 T-jet

Domyślnie

A mi się nigdzie nie spieszy, wychodzi mi na 1/4 baku około 300 km

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał Panicz Jakub
    Wolisz nie wolisz, miasto nie miasto, ale wszędzie dostaniesz baty pod względem osiągów
    Nie przesadzaj.. Osiągi są podobne.

showtime
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MICHAL-TBG
    A mi się nigdzie nie spieszy, wychodzi mi na 1/4 baku około 300 km
    Kurcze to rzeczywiscie musisz miec niezłe tempo

Mi 1/4 baku wystarcza na niecałe 150 km

piećka
    Gość

Domyślnie

Witam.Panowie jak czytam te spalania waszych 145JTD to faktycznie dosyć wysokie są.Jako piecioletni użytkownik takiej JTD powiem że moje spalanie wacha się od 4,5 do 7 .A więc lato -- po autostradach nie jeżdze więc trasa wychodzi mi max. 5,5 l/100 przy w miare stałej 110-120 do 140km/h.Miasto WAWA ,nie centrum tylko obrzeża , fakt mało korków ale też się zdarzają , typowe dojazdy do pracy ok. 6l/100 pręd. 80-90 km/h.Mój rekord trasa WAWA-Tatrzańska łomnica 4,8 z całej 1200 kilometrowej ,pręd. 110-130, gdzie były normalne expresówki do 150 km/h.Zima cholernie długo się grzeje ale no moich dojazdach do pracy max 7,5 litr. i to jak były mrozy po -20.Obecnie tą jesienno -zimową porą ok 6-6,5 .Alfę kupiłem 3-letnią z przeb. 70 tyś .km. Obecnie mam 165 tyś .km nogę mam raczej w miarę lekką ( jak kupiłem to parę miechów poszalałem) i spalanie raczej się utrzymuje w normie.Parę razy osiągnąłem wynik 4,5 a może mniej ale było to zima ( o dziwo ) i trasa snieg ,marna widocznośc i ciągle 80 km/h .Najszybciej jechałęm 180 w cztery osoby więcej nie próbowałem , bo nie mam gdzie a po drugie to nie chce mi się .Ostatnio to tehnika ED i oszczędzanie paliwka :wink: Pozdr Piter
    ps.1000 km na zbiorniku do rezerwy no problem

showtime
    Gość

Domyślnie

Mi nigdy nie udaje sie zrobic wiecej niz 600 km na zbiorniku...