Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 223

Temat: Alfa Romeo 156 vs 166

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

W pełni zgadzam się z kolegą Rigobert- kolega Ozzy nie miał wcale zamiaru udowadniać który model jest lepszy, a który gorszy, tylko chciał opisać czym poszczególne modele się charakteryzują. Sam znam parę osób, które nie rozróżniają 166 a 156, ta marka w Polsce nie była do tej pory zbyt popularna, jak kupowałem moją, to najpierw rozpytywałem wśród znajomych no i jeden mówi, że jego znajomy ma, jedziemy, a tam 166.
    Tak więc myślę, że temat w pełni na miejscu- dla kogoś, kto chciałby zacząć jeździć Alfą, a nie miał z ta marką do czynienia, to naprawdę może być bardzo przydatne
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie Re: Porównanie 156 i 166

Cytat Napisał adamodg
    Cytat Napisał ozzy
    4. Design wnętrza te tunele na prędkościomierz i obrotomierz żona nie widzi jak szybko jadę
    o taaaaaaaaaaak - super sprawa
    p.s.
    jak czasem wiozę mamę to też nie widzi a wcześniej zawsze zaglądała i mówiła że za szybko
    HAHA, to najlepsza z rzeczy w mojej Alfie, no powiedzmy że zaraz po momencie obrotowym (dobrym na teściów - żeby się nie wiercili, zawsze zmieniam biegi nieco później). A wracając do zegarów - zawsze mi pasażer lookał jęczał, a teraz wypas normalnie. Już nawet mam określenie na to zjawisko: "wyalienowanie pasażera" :mrgreen:

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Dobry temat porównać można, ale według mnie to kwestia gustu, 166 to rzadkie auto.
    W moim przypadku wahałem się między 156 a 166.
    Ze względu że jestem nie wielki człowiek, nie wiele licze wzrostem, nie wiele wagą to lubie wszystko co jest duże.
    Kiedy chciałem kupić ładna alfke jeździłem, szukałem, najpierw wsiadłem na giełdzie do 156 która wpadła mi w oko gdy tylko na nia spojrzałem, wsiałem wszystko fajnie pieknie ale niestety w środku moim zdaniem wielkością wnętrza daleko nie odbiegała od 145 która wczesniej jezdziłem.
    Kiedy pierwszy raz na lokalnym spocie w Częstochowie wsiadłem do 166 oniemiałem z zachwytu dużo miejsca, wyglad wnętrza zblizony do 156 w kilku detalach, ale jakoś w 166 lepiej mi sie to podobało. Długa, szeroka fura dpracowana w kazdym detalu
    I jedno czego 156 nie odbierze 166 to spojrzenia ulicznych przechodniów, ludzi na przystanku czekających na autobus, ma to coś w sobie
    Jeśli chodzi o silniki to raczej porównanie 2 litrowego TS-a z 3 litrową V-ką to takie jakieś nijakie, różnice słyszy sie już w samych symbolach TS a V konstrukcja ilość garnków i pojemność, osiągi, cena utrzymania.
    Kto chce taniej kupi TS-a kto nie chce kupi V-ke
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

ozzy
    Fajne porownanie. Wiadomo dlaczego ceny 166 sa takie jakie sa, nikogo nie stac zeby je utrzymac i sprzedaja szrot

Cytat Napisał Damian
    Wg mnie 166 powstała już trochę z braku koncepcji, po sukcesie 156 która zgarnęła wiele nagród. Poszli więc po najmniejszej lini oporu zmieniajac udanay model. Linia boczna, tył, przód to tylko restyling 156. Ogólnie samochód bez wyrazu. Nie mówię, że jest brzydki, bo nie jest, ale brakuje mu tego czegoś co ma 156.
    czegos jej brakuje, tez mi sie tak wydaje.

celem podgrzania dyskusji.... za to 155 niczego nie brakuje
    155 V6 była
    155 TS była
    156 V6 była
    156 GTA była
    155 TS była
    x3 japonce były
    156 V6 była
    x1 japoniec jest. Zycie.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał wasyl
    ozzy
    Fajne porownanie. Wiadomo dlaczego ceny 166 sa takie jakie sa, nikogo nie stac zeby je utrzymac i sprzedaja szrot

Cytat Napisał Damian
    Wg mnie 166 powstała już trochę z braku koncepcji, po sukcesie 156 która zgarnęła wiele nagród. Poszli więc po najmniejszej lini oporu zmieniajac udanay model. Linia boczna, tył, przód to tylko restyling 156. Ogólnie samochód bez wyrazu. Nie mówię, że jest brzydki, bo nie jest, ale brakuje mu tego czegoś co ma 156.
    czegos jej brakuje, tez mi sie tak wydaje.

Wasyl a kto oddaje 166 na szrot chyba idiota nie będę konczył jesli ktoś kupuje AR 166 to musi się liczyć z większymi kosztami to chyba normalka . A po drugie kto ma problem na odrodze ominąć rowerzystę albo autobus alfą 166 ja niemam problemu niewiem dlaczego dlaczego się porownuje w takich detalach te dwa inne samochody moim zdaniem są to dwa inne samochody tak jak wczesniej pisali koledzy

Alfa i jej ochroniarz

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał wasyl
    155 to taka kanciata (dzieki temu fajna i niepowtarzalna) 145/6 z dużym kufrem na trupy

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Ja śmigam 156 sportwagonem mimo iż mam 19 lat i nie mam rodziny to dlaczego kombi a no dlatego że linia sportwagona bardziej wpadła mi w oko niż sedana i kompletnie nie chodziło o względy praktyczne chodź wyjazd ze znajomymi nad morzem hmmm no bagażnik z większą klapą i większym dostępem zrobił swoje. co do modelu 166 mi się zawsze bardzo podobał kiedy kupowałem 156 na placu w komisie stała też czerwona 166 z czarną skórą była piękna jednak mechanika w niej to porażka i do tego był tam 2.0 TS dlatego się zraziłem i nie kupiłem nie zmienia to faktu że 166 jest zła wręcz przeciwnie wciąż sobie myślę może kiedyś sobie kupię :wink: , kiedyś na jakimś zlocie dzięki życzliwości kolegi peteja_43 mogłem usiąść w pięknym wygodnym skórzanym fotelu bajka , jedne co mi się nie podoba w 166 to przednie reflektory są takie małe jak z kinder niespodzianki jak dla mnie :mrgreen:

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Tu się nie zgodzę, z tego co wiem 166 była bardzo dopracowana, co zresztą można przeczytać na alfaholikach:
    Cytat Napisał http://www.alfaholicy.org/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemi d=3
    Projektanci przyłożyli dużą wagę do szczegółów, jeden z kierowników ocenił ją wręcz "maniakalną".
    Aha, i absolutnie 166 niczego nie brakuje.
    Cytat Napisał peteja_43
    A po drugie kto ma problem na odrodze ominąć rowerzystę albo autobus alfą 166 ja niemam problemu
    To może specyfika miasta i ulic. W Opolu ulice są wąskie a zatoczki autobusowe często nie mieszczą całego autobusu, tylko np. 3/4, reszta wystaje i się czasem nie mieściłem. Jak jeździłem po np. Rzeszowie to tam ulice szerokie, a u mnie nie więc z tym bywa różnie, ja bardzo dużo jeżdżę po Opolu dlatego ma to dla mnie duże znaczenie.
    Cytat Napisał QBA
    I jedno czego 156 nie odbierze 166 to spojrzenia ulicznych przechodniów, ludzi na przystanku czekających na autobus, ma to coś w sobie
    No tak, tak jest, to prawda.

No i proszę mnie tutaj nie linczować, opinie są moje, starałem się być obiektywny, zarzuca mi się że porównuję auta różnych klas i z różnymi jednostkami napędowymi. Tak robię bo dokładnie, konkretnie takie auta miałem/mam w posiadaniu, przecież nie będę pisał o autach których nie miałem, bądź którymi się tylko raz czy dwa przejechałem. To by było puste gadanie. I nawet nie macie pojęcia jaką mam radochę że mogłem jeździć takimi autami na codzień 8)))
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Damian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Damian napisał/a:
    Tu się nie zgodzę, z tego co wiem 166 była bardzo dopracowana, co zresztą można przeczytać na alfaholikach:
    http://www.alfaholicy.org/index.php?...id=23&Itemid=3 napisał/a:
    Projektanci przyłożyli dużą wagę do szczegółów, jeden z kierowników ocenił ją wręcz "maniakalną".
    Suma sumarum z tych detali złożonych w całość nie powstał jakiś fenomen. Ot normalna limuzyna. Łada, czasami ganiona za małe światła z przodu, za jakiś brak wyrazu, ale ogólnie oki. Po pojawieniu się jej na rynku świat nie piał z zachwytu tak jak na widok 156. Po prostu pojawiała sie kolejna pozycja w katalogu.
    Mnie 166 także się podoba, ale z wielu względów wolałbym 156 z mocnym motorem. Na cuoresportivo jest także artykół o silniku 2.5 V6 który- jak pisze autor- jest wprost stworzony do tego modelu. W większej 166 niestety już się tak dobrze nie sprawdza. Z resztą tam baradziej pasuje mi mocny diesel

Osoby ktore maja wrzucac swoje 3 grosze piszac ze nie ma sensu porownywac tych samochodw PROSZE O NIE WYPOWIADANIE SIE! Temat pojawial sie w odpowiedzi na wiele postów typu "156 czy 166?" i jest jak najbardziej potrzebny.

QBA, a jakiegoś kompleksu wielkości to Ty nie masz?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    QBA, a jakiegoś kompleksu wielkości to Ty nie masz?
    Nie to nie kompleks lubie jeździc z dużą ilością wolnej przestrzeni czuje się wtedy bezpiecznie i komfortowo

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia