Strona 41 z 114 PierwszyPierwszy ... 31323334353637383940414243444546474849505191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1136

Temat: [Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Użytkownik Świeżak Avatar Peesu
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Stelvio 280 USA 2018r

Domyślnie

Czy ma ktoś w Stelvio 280 aktywne zawieszenie i może się wypowiedzieć jak się to ma w praktyce? Czy jest to wyczuwalna różnica w komforcie czy raczej bajer który trochę utwardza samochód? Oraz czy takie zawieszenie można by wsadzić do stelvio bez aktywnego zawieszenia i czy będzie to skomplikowany proces?

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

W Stelvio są dwa rozwiązania. Jedno to zmiana charakterystyka zawieszenia, jedynie zmiękczenie zawieszenia w trybie D. Jest to chyba realizowane przez elektrozawór na anorkach, które ewentualnie większa przepływ czynnika amortyzującego. Drugie to aktywne, podobno cały czas zmienia charakterystykę zawieszenia w zależności od warunków i stylu jazdy. Co do retrofitu i jego łatwości to się nie wypowiem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

opcja SDD (te regulowane z DNA) no to moduł i wiązki i amorki specjalne a nie wiem czy moduł używka podejdzie bo w końcu niektóre moduły w autach są już poblokowane na VIN - jedno wprogramowanie - moim zdaniem trzeba być szalonym i zdesperowanym żeby takie bajery dodawać. z FSD też pewnie mało roboty nie jest. w obu koszty - i na czym robić - przypadkowych używkach (*o ile się znajdzie) czy nowych - to drugie to już pewnie kwoty mega. raczej temat do odpuszczenia sobie.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Brak takiego zawieszenia jest jedyną rzeczą, której być może mi brakuje. Ale przyjaciel mechanik z b.długim doświadczenie od razu powiedział, że dobrze tego nie mieć. Bo koszt serwisu, a na pewno taki się przydarzy jest kosmiczny. Z reguły wszystko na oryginałach trzeba robić. Tak więc zostałem wyleczony i już się nie smucę.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Czasami właśnie mechanicy z bardzo długim stażem też już mają swój świat i jak już coś tam sobie założą to tak gadają. Jeżeli już ten system jest w samochodzie to jego serwis wcale nie jest jakoś kosmicznie droższy. Na pewno amortyzatory są droższe, ale to właściwie koniec.W przypadku pneumatyki może i tak, miechy, pompy przewody. W tym przypadku idzie tylko sygnał elektryczny na elektrozawór na amorku i zwiększa przepływ (zmiękcza) lub zmniejsza (usztywnia) amortyzator. Ale w przypadku retrofitu to tak jak napisał epsonix gra nie warta świeczki

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał wip Zobacz post
    Brak takiego zawieszenia jest jedyną rzeczą, której być może mi brakuje. Ale przyjaciel mechanik z b.długim doświadczenie od razu powiedział, że dobrze tego nie mieć. Bo koszt serwisu, a na pewno taki się przydarzy jest kosmiczny. Z reguły wszystko na oryginałach trzeba robić. Tak więc zostałem wyleczony i już się nie smucę.
    Mechanik z dużym doświadczeniem powinien nadal naprawiać auta z Polmozbytu.

Użytkownik Świeżak Avatar Kubster
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Obecnie MY19 Giulia Super 200 KM, wcześniej GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jan dukat Zobacz post
    Czy ktoś z forumowiczów użytkuje w swojej Giulii opony 225/40/19 na obu osiach? Zastanawiam się nad zakupem felg 19cali ale w jednej szerokości 8cali, zastanawiam się czy szersze tyły nie spowodują znacznego zmniejszenia dynamiki mojej 200 konnej Giulii i czy jej po prostu nie zamule. Ma ktoś może porównanie w jeździe w takich dwóch konfiguracjach?
    cześć, podepnę się pod to pytanie. Oraz czy może ktoś wybrał wariant 235/40/19, bo to książkowo najbardziej optymalna szerokość dla felgi 8", niż 225, która jednak powinna siedzieć na 7,5".

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Pajęczno
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Robił ktoś poliftową Giulią test 0-100 lub 0-200?
    Z filmów na YT wynika, że realne przyśpieszenie jest o sekundę gorsze od tego co mówi producent.
    Strony i sklepy internetowe www.CyfroweJutro.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Jeśli masz na myśli Veloce Q4 to nie jest tak źle.
    Wczoraj odebrałem i choć powinienem oszczędzać to po 500km nie odmówiłem sobie przyjemności przetestowania. Na stoperze wyszło około 5,5s. Droga dość słaba i zimówki (w tym miejscu podziękowania dla kolpak za wymianę już praktycznie po godzinach pracy warszatatu) więc możliwe, że mogłoby być lepiej bo miałem wrażenie że w jednym momencie trochę kontrola trakcji zadziałała.
    Szczerze mówiąc więcej nie mierzyłem bo chcę spokojniej te 1500-2500km zrobić. Choć diablica korci strasznie

Od wczoraj zrobiłem już 700km, w tym 260km na letnich oponach w drodze z zasypanej Wawy do Częstochowy co było dość szczególnym przeżyciem. Nie takich emocji oczekiwałem Muszę jednak przyznać, że w żadnym momencie nie czułem że nie panuję nad autem. Jeśli włączała się kontrola to bardzo dyskretnie. Napęd Q4 też zrobił świetną robotę.
    Na ten moment jestem zakochany w aucie
    Ostatnio edytowane przez seba_css ; 31-01-2021 o 21:40

Użytkownik Fachowiec Avatar kozak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    BMW 540i

Domyślnie

Cytat Napisał seba_css Zobacz post
    Wczoraj odebrałem i choć powinienem oszczędzać to po 500km nie odmówiłem sobie przyjemności przetestowania. Na stoperze wyszło około 5,5s. Droga dość słaba i zimówki więc możliwe, że mogłoby być lepiej bo miałem wrażenie że w jednym momencie trochę kontrola trakcji zadziałała.
    Szczerze mówiąc więcej nie mierzyłem bo chcę spokojniej te 1500-2500km zrobić. Choć diablica korci strasznie
    Jak na 159sw calko nieźle ...

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka