Strona 41 z 137 PierwszyPierwszy ... 31323334353637383940414243444546474849505191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1367

Temat: [HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał williamdrake Zobacz post
    Zrzestą wątpię czy w deszczowe dni taki kozak z 8000K cos widzi na drodze
    Problem w tym,że w 156 na oryginalnych H7,to wogóle nic nie widac.Wieczorem,w czasie deszczu nie widac,żeby cos tam z przodu świeciło i sprawdzam czy wogóle załączylem światła.Dlatego myśle nad HIDami,ale będzie to 4300K.Nie powinny zbytnio rzucać sie w oczy.

simeone
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    zapomniałes dodać 155
    Racja-zapomniałem o soczewce w 155

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Cool

witam!!!od dłuższego czasu śledzę ten temat...
    wielu z nas ma zamontowane HID-y,wszyscy ci wiedzą o ich zaletach a jednak wciąż jest wielu sceptyków tego typu oświetlenia "bo to nie legalne".
    zostało napisane na ten temat już tyle i wszystko,że nie ma sensu wciąż się powtażać.

jeżdżę od dłuższego czasu po holenderskich drogach i jest tu mnóstwo aut z zamontowanymi xenonami HID.jakoś nikt tu nie robi z tego problemu,policja się nie czepia i wszystko jest ok.

jak już większość z was wie w mojej alfie mam przerobione lampy,zamontowane oryginalne żarniki D2S z przetwornicami (temp.4300)zaadoptowane z innego auta (chyba volvo).
    ostatnio zamontowałem system spryskiwania lamp i nie dla policji tylko dla własnej wygody i bezpieczeństwa.
    jeżdże bardzo dużo (polska,niemcy,holandia),robiłem przegląd i uwierzcie mi nie miałem żadnych problemów z tego tytułu.

światła są rewelacyjne,ustawione prawidłowo.korzystam z elektrycznej regulacji non stop gdy tylko mam załadowany bagażnik lub kogoś wiozę z tyłu.

naprawdę nie ma sensu ciągnąć w nieskończoność tych polemik co jest zgodne z prawem a co nie...

poniżej fotki:

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

siwy144
    Gość

Domyślnie

Aha jeszcze tu był przetoczony temat o zamarzaniu szkła reflektora… to powiem że w 155 nie zamarza tam gdzie jest soczewka śnieg się roztapia

loki
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    To chyba świeża inwestycja co loki? Bo jak jechałem przed Toba kangurkiem, to nie wyglądało na HID :>
    Tak świeża, świeża.. Powoli zaczynam kombinować z moja bellą..
    zaczołem od świateł.. potem troche do gleby pójdzie.. alumki no i tak potroszeczku do celu..

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Zgadza się ja też mam zamontowane nie tylko poto żeby ładnie wyglądało ale po to żeby lepiej widziec . Za jakiś czas i te wyśmiewane Hidy będą zalegalizowane
    no to kilka spostrzeżeń po pół rocznej eksploatacji auta z HIDami (jest to cytat z mojego posta z forum AlfaClubu):

najpierw trochę teorii wg tego co gdzieś wyczytałem nt HID:
    - dają paradoksalnie, wyraźną granicę światła
    - nad tą granicą jest jasny, za jasny w porównaniu z homologowanymi światłami punkt olśnienia (którego nie wykryje zwykłe badanie techniczne) - który oślepia samochody z naprzeciwka.
    - dużo światła jest zaraz przed samochodem (co daje wrażenie "lepszych świateł")
    - w większej odległości przed samochodem jest za to mniej światła niż w przypadku reflektorów homologowanych

Pokrótce się to zgadza z moimi doświadczeniami na hidach:
    - ustawione zostały z idealną granicą światła, diagnosta był zachwycony Co więcej w porównaniu do ksenonów homologowanych, ta granica jest również wyraźniejsza.
    - niestety, jak jadę np w korku, mimo tego że na zderzaku auta poprzedzającego widzę ową granicę światła, widzę też. że oświetlam podsufitke tego auta (oczywiście nie mocnym, bezpośrednim światłem) - przy zwykłych światłach czy ksenonach homologowanych tego nie ma.
    - długa jazda w trasie męczy wzrok (być może jest to związane z mocnym oświetleniem dystansu przed samochodem, słabszym dalszego dystansu, być może też z barwą światła)

Mam 6000K na H7, kupione i założone ok 6 miesięcy temu (priorytetem przy zakupie była jakość, nie cena), na soczewkach, ze spryskiwaczami. I jak tylko będę miał chwilę czasu i się zrobi cieplej - będę je demontował.

Na marginesie na koniec opracowania, autor (dr inż. z Zakładu Homologacji i Badań Pojazdów) nazwał zakładanie HIDów cytuje "bandytyzmem".

Korczu
    Gość

Wink

Cytat Napisał marekm Zobacz post

Na marginesie na koniec opracowania, autor (dr inż. z Zakładu Homologacji i Badań Pojazdów) nazwał zakładanie HIDów cytuje "bandytyzmem".

czyli jestes bandytą...zreszta ja takze...ciekawe...

adasco
    Gość

Domyślnie

- dużo światła jest zaraz przed samochodem (co daje wrażenie "lepszych świateł")
    - w większej odległości przed samochodem jest za to mniej światła niż w przypadku reflektorów homologowanych
    hmmmm ja mam nieco inny efekt. Przed autem wydaje mi sie ciemniej, ale za to wiecej swiatla mam wzdluz pobocza w wiekszej odleglosci. Subiektywnie - swiatla siegaja dalej niz seria. Moze soczewki maja nieco inna charakterystyke, stad to swiecenie w gorze...?
    A jak masz ustawiony regulator? 0 czy 3?
    Ja zdejme, jesli ktos mnie zmusi.... bo z wlasnej woli nie wroce do serii. Myslalem, ze slabe swiatlo to wina starych kloszy i odblysnikow... ale nie, te swiatla sa jakos spaprane...
    Bylem przeciwny do momentu, jak o maly wlos nie zabilem baby lazacej po jezdni w stanie niewazkosci. Zobaczylem ja w ostatnich sekundach, jakbym jechal z 80 km/h, to bym debilke utlukl.
    podpisano: bandyta

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Więcej ludzi jeżdzi na żle ustawionych światłach homologowanych niż tych "bandytów" z hidami

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Kosiar
    Gość

Domyślnie

ale fajnie jestem bandytą