Napisał
strazakp
"159 nie jest autem stworzonym typowo na miasto"
Tak samo ludzie na wiekszości forach piszą, że niby diesle nie do miasta. Ja mam diesla od 5 lat, moja jazda to 90% miasto i to na krótkich odcinkach (8-15km), no i jakoś auto bardzo dobrze się sprawuje. Pali do 7 litrów i zawsze to o jakieś 3-5 litrów mniej niż benzyna.
Jak się uprzesz to po mieście nawet Hummerem możesz jeździć - kto bogatemu zabroni. Co nie oznacza, że jest to auto stworzone typowo na miasto. To jest auto stworzone typowo na pustynię. Tam samo pick-upy to nie są auta stworzone typowo do miasta. To są auta dla posiadacza np. hodowli owiec - pakujesz owce na pakę i zawozisz je małymi grupkami na strzyżenie. Powiem Ci więcej - Corvette też po mieście da się jeździć. Nawet całkiem sprawnie. Ale to auto dla odmiany najlepiej się czuje na torze albo na płaskiej jak stolnica autostradzie niemieckiej, gdzie nie ma ograniczeń prędkości. Autem typowo miejskim jest Fiat Panda. Albo VW Polo. Jeszcze bardziej miejski jest Smart. A najbardziej miejskie są skutery, które dla odmiany średnio są wygodne w trasach.
Nie masz 159-ki, a wypowiadasz się w temacie "do czego to auto jest stworzone". Auto z najlepszym w klasie układem jezdnym na pewno jest wrecz wymarzone do spędzania czasu w miejskich korkach...