Giulia Q - długo nie pobity rekord na Nurburgringu, a ci piszą, ze to nie sportowe auto. Coś z głowami macie. Zero pojęcia o motoryzacji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Giulia Q - długo nie pobity rekord na Nurburgringu, a ci piszą, ze to nie sportowe auto. Coś z głowami macie. Zero pojęcia o motoryzacji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Spokojnie, Radek. Niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to że nie kupiłbym ani Giulii ani Stelvio gdyby mi zależało na sporcie. Są do tego dużo lepsze i dające pełniejsze odczucia auta. I to w zasadzie w każdym przedziale cenowym w którym jest obecna Alfa.
Natomiast w przypadku auta uniwersalnego - Alfa jest zdecydowanie w stronę sportu. Chociaż to też przykre że jedne z niewielu fajnie się prowadzących aut są wyjątkiem a nie regułą.
- - - Updated - - -
Ja rozumiem że mieszkasz tuż przy Nordschleife i co chwila wyskakujesz tam bić rekordy, mogę tylko zazdrościć. Mnie cyferki nie interesują, interesują mnie za to odczucia z jazdy. I w cenie Giulii Q wybieram GT4, jeśli ma być taniej to choćby A110 a nawet Boxstera S czy Z4M. Niezależnie od wyrafinowania konstrukcji Giulii M czy M3, M5 itp - to nie jest mój typ sportowego samochodu. Doceniam koncepcje ale nic nie zastąpi centralnego silknika, napędu na tył i konstrukcji typowo sportowej.
Tylko to że nie można jej kupić.
Doszukujecie się powodu kiepskiej sprzedaży Alfa Romeo ...
Powód jest tylko jeden, brak wersji dla NORMALNYCH ludzi, niestety.
145/146/147/156/166 miały pełną gamę silników i wyposażenia, począwszy od małych, dla mało wymagających, kończąc na dużych, dla bardzo wymagających. każdy znalazł coś dla siebie, ot co.
Aktualnie mamy 2 silniki benzynowe, i jednego diesla, a musicie wziąć pod uwagę, że nie każdy musi autem zapie@dlać, a po prosu wystarcza mu ładny wygląd, i normalne właściwości jezdne. Tutaj niestety brakuje małych silników, i miejmy nadzieję, ze Tonale to poprawi. Mógł bym się założyć, ze gdyby zrobili taką 1.4 MA 170HP, to była by hitem jak nic ... , ale po co ...
Żeby nie było, pamiętam czasy sprzedaży 156/147/166, i wiem co najczęściej ludzie wybierali - najwięcej nowych sprzedawało się małych benzyn, natomiast w 159 królem sprzedaży była 1.9 SW . . . Giulia bardzo mi się podoba (jeździłem już wszystkimi wersjami), i pewnie sobie kupię, ale Stelvio to nie moja bajka, są tylko 2 SUVy, które mógł bym mieć, i są one bliźniacze ze sobą![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Zgrabnie pominąłeś Giuliette, która miała mnóstwo wersji silnikowych, była nawet wersja z fabryczną instalacją LPG dla biedy, była wersja QV dla tych co lubią zap... i co, jakimś hitem sprzedaży to ona nie była...
Alfa zawsze już będzie niszową marką czego by nie oferowali, można nieco podnieść sprzedaż i wizerunek 5 letnią gwarancją ale cudów nie będzie.
Więc skoro tak to niech już mają w ofercie porządne auta do zapier... a nie Tonale. Które i tak nie wyprowadzi marki na prostą tak jak nie zrobiła tego Giulietta.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Samych benzyn było pięć, diesli ze trzy, nadwozie hatchback pięciodrzwiowy, który sprzedaje się zawsze, jakie jeszcze wersję miałyby być?
Sam mam Giuliette i ją bardzo lubię ale mam też Giulie i to jest auto petarda. I takie auta powinna robić AR.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Tez tak uważam. Nie chce Giulii w kombi, nie chce Giulii z 1.5 160 koni w szmacie i manualu, aby było znacznie taniej. Giulia ma być Giulia - piękna, niszowa, stylowa ze sznytem godnym AR, nie dla każdego, ma nie być korpowozem. Niech dostanie lekki lifting - nowe lampy, nieco odświeżone mulitimedia ( bezprzewodowe AA i ACP, kamery 360, jak zmieszczą ekran 10”, w opcji dla chętnych virtual cockpit, może HUD ) jakiś silnik pomiędzy 280 a 510 koni i niech będzie dalej tym - czym jest. Oczywiście wielu z tych rzeczy nie otrzyma, ale coś pewnie poprawia. Ja jestem zachwycony swoją Giulia Veloce - to był bdb zakup.
Giulietta hitem sprzedaży na miarę Golfa, czy nawet w porównaniu do 147 nie była, ale czy sprzedawała się źle jak na AR?
2010 - 33k
2011 - 79k
2012 - 60k
2013 - 46k
2014 - 41k
2015 - 42k
Potem już sprzedaż poleciała na łeb, ale czemu się dziwić, skoro liftingi były kosmetyczne, gama silnikowa sukcesywnie obcinana, a następcy mimo 6 lat na rynku ani widu, ani slychu.
Mimo to, przez te 6 lat sprzedawała się lepiej niż 159.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka