Tak z innej beczki - mam pytanie odnośnie świateł ksenonowych.
W zasadzie to dwa pytania
1. Jaki typ żarników jest zastosowany D1S czy D3S ....
2. Jaka jest temperatura montowanych żarników
Nie zaglądałem do reflektorów, ale instrukcja podaje D1S. Temperatura jest chyba znormalizowana dla tego typu?
Dostepne sa z tego co dla D1S pamietam zarowki o temp 5000 i philipsa 6000. Jeszcze z innej beczki bylem dzis w salonie zobaczyc autko dla mnie i kilka spraw mnie zaniepokoilo. Pierwsza to na wyswietlaczu byla widoczna litera H i przebieg 63 km. Tlumaczono to docieraniem fabrycznym silnika i trybem serwisowym w ktorym to auto fabrycznie jest dostarczane do dealera, dodatkowo w tym trybie ponoc ograniczona jest moc auta.
Kolejna sprawa samochod po zapaleniu silnika bardzo nierowno pracowal co wytlumaczono jako normalne zjawisko w nowym aucie zwiazane ze zbyt bogata mieszanka paliwa i bardzo krotkimi uruchomieniami samochodu zazwyczaj na kila sekund. Tak jakby przez te krotkie uruchomienia w niskich tem auto sie kolokwialnie mowiac "zalalo".
Cos salon robi ewidentnie z autem ( byc moze przeglad zerowy) gdyz mialo otwarta maske i jesli po prawej stronie kierownicy przy bezpiecznikach na dole jest zlacze komputera to tlumaczy czemu ta oslona byla zdjeta.
Dziwne, w Fordach (3 już odbierałem) nie było nigdy takiej sytuacji.
Widziałem taką sytuację w serwisie/salonie w Gdańsku. Odpalili nówkę MultiAir. Był głośny i dymił koszmarnie. Zapytałem się mechanika co ten DIESELtak dymi. On mi na to, że te silniki MA muszą przed wydaniem skalibrować.
63km to dużo za wiele. Odbierałem już 3 nowe samochody i max było 12km
Zdaje sobie sprawę że to sporo - czytam instrukcję ale nigdzie nie moge znaleźć*informacji co znaczyła ta litera H i przebieg (normalnie to H nie jest wyświetlane przy wartości przebiegu) .... oczywiście za pomocą manetki można go wyzerować![]()
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 18-03-2011 o 23:58
Coś nie tak z tym silnikiem, a i przebieg nienormalnie duży
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Rozmawiałem z Fiat Auto Poland. Generalnie jest tak że fabryka, importer, dealer mają mozliwość na potrzeby testowania, przestawiania, samochodu i tym podobnych spraw możliwość przejechania do 200 km .... w trybi serwisowym i te kilometry przed wydaniem z salonu do klienta się zeruje (ten tryb to właśnie to nieszczęsne H). teraz pytanie czy z moim jest coś nie tak czy poprostu tak jest a odbierając szczęśliwie wszyscy sądzimy że mamy powiedzmy 5 km przebiegu.
Nie zmienia to moich obaw co do pracy silnika - niestety nie posłuchałem tego silnika zbyt długo gdyż po dosłownie 3 minutach pracy paliwo się skończyło i silnik zgasł.
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 19-03-2011 o 11:28