mimo złamanego palca jedną ręką umyłem moją kochaną wywoskowałem i teraz prezentuje się bardzo ładnie![]()
mimo złamanego palca jedną ręką umyłem moją kochaną wywoskowałem i teraz prezentuje się bardzo ładnie![]()
wyczyściłem i zaślepiłem EGR, oraz wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia
i jakie efekty? (EGR). Kolektor też czyściłeś?
U Ciebie przy zaślepieniu EGR powinno się obowiązkowo wyłączyć EGR w mapie sterownika, ponieważ masz juz wersję silnikową CF3.
Można to zobić przy okazji chipowania, lub bez remapu - samo wyłaczenie sprzetowe EGR, wówczas nie będzie błedu w sterowniku, a silnik będzie pracował na właściwych parametrach z przepływki.
Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW... tel: 661-104-166
>>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<
czyli wstawienie samej zaślepki będzie skutkować czymś negatywnym poza błędem na diagnostyce?
ha to dałeś mi zagwozdkę. Chciałem u siebie (1.3m-jet 70km) po uprzednim wyczyszczeniu egr i kolektora wstawić taką oto zaślepkę: http://allegro.pl/zaslepka-zaworu-eg...448241897.html czyli mówisz iż mógłbym skrócić życie turbiny?
Niee. źle mnie zrozumiałeś - nie skrócisz zywota turbo. W m-jet taką zaślepkę założyć można, nie jest to pełna zaślepka, jaką stosuje się w JTD CF2 i CF3. O ile w CF2 zaślepienie pełne nic nie zmienia wiele, o tyle w CF3 należy już wyłaczyć w mapach sterowanie EGR, dla prawidłowej pracy sterownika. W M-Jet założenie pełnej zaślepki skończy się marchewką na zegarach i trybie awaryjnym.
no to ulżyło mi. A zaślepienie to w zasadzie u mnie konieczność (m.in. jazda głównie w mieście, zmulony silnik - mam nadzieję iż to EGR a nie turbo).