Strona 423 z 445 PierwszyPierwszy ... 323373413414415416417418419420421422423424425426427428429430431432433 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,221 do 4,230 z 4444

Temat: Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Swoje stwierdzenie oparłem na tych danych:

156 saloon - 331 686 szt.
    156 Sportwagon - 33 800 szt.

źródło (alfetta.pl/modelli/)

To dotyczyło AR 156. Dla 159 takich danych nie widziałem (może ktoś gdzieś się dokopał do takich - to chętnie spojrzę).

Użyłem tych danych, bo ktoś się do nich odwołał w odpowiedzi na to co napisałem o SW.
    Patrzę na to jeszcze raz i widze, że nie można ich użyc w tym kontekście, bo dane tam sawierają sprzedaż jedynie do 2000r. - a okazuje się, że 156 SW wprowadzono, dopiero, właśnie w tym roku.
    Po pierwsze - opieranie się na danych sprzedaży 156 w odniesieniu do 159 jest totalnym oderwaniem od rzeczywistości.
    Po drugie - jak zauważyłeś, a o czym wcześniej pisałem - dane dla 156 są średnio miarodajne z uwagi na różnicę 3 lat pomiędzy wprowadzeniem sedana, a SW.

Tak więc - z perspektywy powyższego pytania, NIE MA SENSU poszukiwanie proporcji sprzedanych SW vs Sedan, bo to nie prowadzi do odpowiedzi na stawiane pytanie. Nawet gdyby posiadaczy SW było 100 x więcej niż sedanów - pytanie jest takie dla ilu posiadaczy "ładność" SW była powodem do zakupu SW, a nie sedana ....

No i co się okazało?
    Znalazło się zaledwie kilku posiadaczy SW, którzy twierdzą, że kupili SW, bo jest z ich perspektywy ładniejsze. No i OK.
    Tylko co to oznacza, szczególnie w kontekście danych z OLX, ktre podałeś?

TRAGEDIĘ - jeżeli proporcja posiadaczy 159 SW jest taka jak na OLX i tylko kilku powiedziało, że wg. nich SW jest ładniesze.

Chcesz powiedzieć, że WIĘKSZOŚĆ kupujących 159 SW kupiło tę wersję nadowzia, bo jest ładniesze i to był główny powód ich wyboru, a nie fakt lepszej (bezsprzecznie) funkcjonalności??
    Tak twierdzisz??
    Jeżeli tak - to chętnie wysłucham "dowodu". Zamieniam sie w słuch.
    Ilu posiadaczy SW się wypowiedziało, że kupiło SW z uwagi na lepszą funkcjonalność? Nie widziałem tu takiej wypowiedzi, więc przyjmujemy - 0.
    Ilu posiadaczy sedana się wypowiedziało na temat wyższości designu sedana - na szybko przeglądając ostatnie strony - liczba mniejsza niż właścicieli SW.

Co to oznacza?
    Tragedię, ale w jakości wyciąganych wniosków Chyba, że chcesz powiedzieć, że oparcie powyższych wniosków na grupie wypowiadających się kilku/kilkunastu osób na forum jest w jakikolwiek miarodajne, nawet w odniesieniu do danych na OLX, nie wspominając o całkowitym wolumenie sprzedaży

A teraz garść danych, które udało mi się odnaleźć w sieci (Auto Świat - o dziwo):

Sprzedaż ogólna 156 wg AŚ: 673 435
    Sprzedaż sedana: ok. 500 000
    Sprzedaż SW: ok. 170 000

Biorąc pod uwagę ile się sprzedało sedanów przed wprowadzeniem SW, wychodzi na to, że od momentu wprowadzenia SW do oferty, sprzedaż kształtowała się mniej więcej na poziomie 50:50.

Natomiast dla 159 sprzedaż wg AŚ: 220 835
    Wg AŚ połowę tej liczby stanowiły sedany.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Fatalna sprzedaż jest efektem skąpej oferty.
    Jak były 147 3d, 147 5d, GT, 156, 156SW, 156 CW, 166 to i sprzedaż była duża.

Pozdrawiam z Florencji. Jem sobie śniadanie z widokiem na piękną GT i Mito.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Pozdrawiam z Florencji. Jem sobie śniadanie z widokiem na piękną GT i Mito.
    I to jest odpowiednie miejsce do dyskusji o Alfa Romeo
    Smacznego espresso
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Po pierwsze - opieranie się na danych sprzedaży 156 w odniesieniu do 159 jest totalnym oderwaniem od rzeczywistości.
    Oczywiście.
    Jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem to zrozumiesz, że np. nigdy tego nie robiłem.
    Podpowiedź (gdyby było inaczej): to co pisałem dotyczyło ogólnie kombi (nawe nie 156/159), użyte dane dotyczyly 156, bo innych nikt nie podał (a gdy ktoś podał - to były niemiarodajne).
    Dyskusje na temat kombi vs sedan - posiadacze 159 sprowadzali właśnie do tego modeli. Taka sytuacja.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

I wesołych świąt
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ilu posiadaczy SW się wypowiedziało, że kupiło SW z uwagi na lepszą funkcjonalność? Nie widziałem tu takiej wypowiedzi, więc przyjmujemy - 0.
    Ilu posiadaczy sedana się wypowiedziało na temat wyższości designu sedana - na szybko przeglądając ostatnie strony - liczba mniejsza niż właścicieli SW.

Co to oznacza?
    Tragedię, ale w jakości wyciąganych wniosków Chyba, że chcesz powiedzieć, że oparcie powyższych wniosków na grupie wypowiadających się kilku/kilkunastu osób na forum jest w jakikolwiek miarodajne, nawet w odniesieniu do danych na OLX, nie wspominając o całkowitym wolumenie sprzedaży
    Proponuję, żebyś nie szarżował z konkluzjami, bo możesz trochę żałowwać tego wpisu.
    Dlaczego?
    Właśnie dlatego, że posiadacze sedana nie zabrali głosu, więc stan faktyczny jest nieznany - a Ty podejmujesz jakieś próby wyciągania "wniosków"
    Rozumiesz?

Może Ty zechcesz postawic teze: "WIĘKSZOŚĆ kupujących 159 SW kupiło tę wersję nadowzia, bo jest ładniesze i to był główny powód ich wyboru, a nie fakt lepszej (bezsprzecznie) funkcjonalności." i jej bronić?
    Zgadzasz się z tym stwierdzeniem, tak? Jeżeli tak - to dawaj.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    I wesołych świąt
    Wesołych.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Proponuję, żebyś nie szarżował z konkluzjami, bo możesz trochę żałowwać tego wpisu.
    Dlaczego?
    Właśnie dlatego, że posiadacze sedana nie zabrali głosu, więc stan faktyczny jest nieznany - a Ty podejmujesz jakieś próby wyciągania "wniosków"
    Proponuję byś zamiast udzielać jakichkolwiek rad, spróbował przeczytać to co napisałem ze zrozumieniem. Powinieneś wtedy zauważyć, że żadnej próby wyciągania "wniosków" nie podjąłem

Jedyną konkluzją z powyższego wpisu było stwierdzenie iż jakakolwiek próba wyciągania wniosków na podstawie kilku wypowiedzi na forum jest totalnie niemiarodajna.

Pewne jest natomiast jedno - drwalowi już zabrakło palców u rąk

Może Ty zechcesz postawic teze: "WIĘKSZOŚĆ kupujących 159 SW kupiło tę wersję nadowzia, bo jest ładniesze i to był główny powód ich wyboru, a nie fakt lepszej (bezsprzecznie) funkcjonalności." i jej bronić?
    Zgadzasz się z tym stwierdzeniem, tak? Jeżeli tak - to dawaj.
    Nie, nie chcę takiej tezy stawiać, bo ani ja, ani zapewne Ty, nie posiadamy danych na jej obronę.

Tak samo jak nie jesteś w stanie postawić i obronić tezy, że kupujący sedana kierowali się kryterium "ładniejsze"
    Zwłaszcza, że za sedanem jako nowym przemawiało kryterium ceny - średnio sedan był 7-8k PLN tańszy od SW.
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 16-04-2022 o 16:16

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Kupiłem sedana 156 i kombi bym nie kupił.
    Kupiłem samochód, który widziałem w 1998 roku na mojej ulicy (kolor, sedan, zderzak przedlift).
    Kombi nie lubię, choć mam do pracy takiego Focusa.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    I wesołych świąt
    i wesołego długiego łikendu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Tak samo jak nie jesteś w stanie postawić i obronić tezy, że kupujący sedana kierowali się kryterium "ładniejsze"
    Wiesz - możesz tam sobie wymyślać różne rzeczy, którch "nie jestem w stanie stawiać i obronić" - tylko jaki sens ma takie wymyślanie i pokonywanie przez Ciebie wyimaginowanego przeciwnika? Nie jestem w stanie np. obronić tezy, że kosmici istnieją itd./itp.

Ja tylko uważam, że nadwozie kombi jest brzydkie (subiektynie) i stawiam tezę, że większość ludzi którzy takowe nadwozie zakupili zakupiło je ze względu na funkcjonalność mimo, że im podoba się mniej (albo podobnie) niż sedan.
    To, że nie ma takich danych - oznacza, że nie jestem w stanie tego dowieść.
    Natomiast - na chwilę obecną, żeby było jasne - jestem przekonany, że tak jest, mimo kilku przypadków oświadczeń właścicieli nadwozi SW, że podobają im się bardziej (nawet nie podważam/przyjmuję tak jak jest - bo mogły on powstać jedynie na potrzebę chwili) - zabrali głos w tej sprawie, bo poczuli się "wywołani do tablicy".

Takie jest moje stanowisko w tej sprawie.

Więc jakie jest Twoje, skoro tak strasznie nie podoba Ci się to, ze komuś może nie podobać się nadwozie SW?? Takie straszne?
    Określisz się jasno, czy dalej będziesz kluczył i poruszał poboczne kwestie (wałkujesz znowu i znowu to samo w innych sposób: "średnio sedan był 7-8k PLN tańszy od SW", nie podajesz również o jakie modele chodzi)??

Jedyną konkluzją z powyższego wpisu było stwierdzenie iż jakakolwiek próba wyciągania wniosków na podstawie kilku wypowiedzi na forum jest totalnie niemiarodajna.
    To cieszę się, że sie zgadzamy w tej kwestii.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

o dyskusja combi vs sedan, dalej w dobrej formie? Pogratulować i Wesołych Świąt