Strona 43 z 144 PierwszyPierwszy ... 33343536373839404142434445464748495051525393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Ogier Avatar Semprefedele
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 TS 120HP

Domyślnie

A tak dokładniej, co może niby przeskoczyć? Z góry przepraszam za prawdopodobną śmieszność mojego pytania ale niestety nie jestem znawcą mechaniki. Po prostu jestem ciekawy co tam się może teoretycznie dziać.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

przeskoczyc moze pasek rozrzadu przy odpalaniu na popych

Użytkownik Ogier Avatar Semprefedele
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 TS 120HP

Domyślnie

Fakt, o tym nie pomyślałem. Dzięki

lysy76
    Gość

Domyślnie

A czy takie przewody sie nadadzą http://moto.allegro.pl/przewod-podci...647085383.html na wymianę wężyków podciśnieniowych od gruszki do overboosta i dalej/

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Nie bardzo się nada bo o ile pamiętam to średnica wewnętrzna 5mm
    Może to być pierwszy lepszy przewód paliwowy np
    Zbrojony lub nie

Użytkownik Rowerzysta Avatar gontek
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

A mi sie wydaje, że dużo osób wymieniało na te ze średnicą wewnętrzną 4 mm

mmrozu
    Gość

Domyślnie

WIELKIE DZIEKI dla ALFAHOLICY!!!!!!!
    Witam,

Dzięki temu co tu jest opisane sam zrobiłem to za co serwis by mnie zgolił, bo zanim by doszli co jest zepsute to już bym miał założony nowy EGR i Overboost jakieś 1000 i ponad
    Objawy takie jak przy przyspieszaniu np na autostradzie z wyższych biegów kontrolka silnika się tylko włączała a po zagaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu było ok, po jakimś czasie już się nie chciała gasić aż zapaliła się na stałe.
    Postanowiłem zajechać do Świątnik ( okolice Kraków, dawne Wróblowice) na serwis bo specjaliści od Alfy. Odnaleźli że "błąd przeładowania", wyczyścili czujkę na kolektorze nie sprawdzając nic więcej i skasowali błąd i mnie na 120zł. Po 3-4 dniach znowu się PISKAŁO błędem np pod górkę. Po kilku tygodniach już więcej świeciło niż nie. Pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika, czując że mi mogą powymieniać podzespoły na parę stów zanim cos znajdą i tam koleś nie miał czasu więc tylko stwierdził że EGR i go wyczyścił ale błąd się nie chciał skasować a jeszcze powiedział że to się zaślepia dopiero jak mu powiedziałem że w 16v nie można bo wali błędami to załapał. Na drugi dzień sam wziąłem się za to bo miałem jechać na Warszawę a na trybie awaryjnym to słabo się jeździ. Wyczyściłem cały dolot jak w instrukcji, łącznie tymi kanałami przy Egr, nie mogło to dobrze chodzić z takim syfem gdzie prawie nie było przelotu w jego kierunku, Egr był może wyczyszczony ale bardzo pobieżnie i bez zaglądania w dolot a to niewiele daje. Odkręciłem tez elektromagnes od EGR i tam nagar się z niego wysypał. Podkładki serwisowe plastikowe w dwóch elementach dolotu mam czyli ktoś to wcześniej serwisował a do Egru już kupiłem tą z 4 dziurkami. Poskładałem wszystko i wziąłem się za przeglądanie wężyków i oszukiwanie Overboosta. Okazało się ze jest wyciagnięty na pas przedni do góry czyli tez był już problem i jest cały zalany więc nie poczyściłem. Wężyki były popękane w kilku miejscach nasadzania na końcówki wiec je poucinałem i nasadziłem od nowa. Test samochodu wykazał zupełnie inna jazdę i za jakimś razem zgasły błędy. Trochę jeszcze pośmigałem w tym dniu i okazało się że na 5-6 znowu zapikało --- rozpacz nie wiem co to może być. Na drugi dzień męczarnia na Warszawe co jakiś czas tryb Awaryjny ale dojechałem na miejscu jeszcze jedna rzecz sprawdzam, GRUCHE i co okazuje się że nie wciąga po odpaleniu samochodu, więc odpiąłem wężyk od overboosta i dmucham a tu słyszę jak powietrze gdzies spieprza zamiast i nie ma oporu, wiec myślałem że grucha puszcza i będzie do wymiany. Po powrocie okazało się że wężyk strzelił przy nabijaniu na rurkę, bo coś było kombinowane przy tym wynoszeniu na górę overboosta i średnice są nie do końca dopasowane, znowu obcinka i nakładanko. Teraz moja Alfa można powiedzieć odżyła i zaoszczędziłem trochę kasy bo nie wierze żeby na serwisie zrobili wężyki nie wymieniając mi paru rzeczy za nie małą kasę. WIELKIE DZIEKI dla ALFAHOLICY!!!!!!! znowu się okazało ze jak coś chcesz mieć dobrze zrobione to trzeba się samemu za to wziąć a wiedza innych w tym może się bardzo przydać
    J
    Ostatnio edytowane przez mmrozu ; 14-06-2011 o 14:14

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Wielokrotnie miałem sam napisać takiego posta...mam problem->szukam->naprawiam->wracam z bananem do domku Jestem wdzięczny wszystkim osobom które piszą poradniki, oraz aktywnie udzielają się przy rozwiązywaniu indywidualnych problemów. Można byłoby wymieniać sporo ale boję się kogoś pominąć. Dołączam się do powyższych podziękowań :-)

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Zmierzyłem u siebie ten wężyk od overboosta i ma wew 5mm

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Im mniejsza średnica wewnętrzna wężyka tym lepiej - układ pracuje wtedy dynamiczniej. Ważne jest aby wężyk miał odpowiednio gruba ściankę (najlepiej zbrojona kordem) - takie wężyki mozna kupic na metry za niewielkie pieniądze
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)