Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Zawsze podobały mi się alfy ale w ostatnich latach poza wyglądem niewiele oferowały w kwestii radości z prowadzenia. Może i wielowahacz gdzieś tam w testach osiągał fajne wyniki ale znaczna nadwaga, brak właściwego napędu i przeciętne mocowo silniki wszystko psuły. Teraz wreszcie marka wraca do korzeni i ma oferować przede wszystkim to co kochają kierowcy, osiągi, prowadzenie, rozkład masy. Co do wyglądu, powiem, że przez chwilkę byłem rozczarowany ale im dłużej się przyglądam tym bardziej mi się to auto podoba i widzę całą masę smaczków, które nawiązują do historii marki. Na mnie to auto robi ogromne wrażenie i kupiłbym je bez mrugnięcia okiem gdybym tylko miał potrzebną gotówkę. Gdybym miał za te same pieniądze do wyboru inne marki to i tak by alfa trafiła w moje łapki. Wisi mi to czy jest 10 sek wolniejsza czy szybsza od M4 czy rs4, ważne że jest, że może konkurować, a że jeszcze wygrywa to już super. Niestety w latach ubiegłych (156/147/166/159) było inaczej i najmocniejsze wersje były całe lata świetlne za konkurencją. Mito i Giuletta też wypadają przeciętnie i są daleko w tyle za najmocniejszymi kompaktami. Mam nadzieję, że teraz to się zmieni i rozglądając się w przyszłości nad autem nie będę musiał rozglądać się za konkurencją. Najbardziej cieszyłby mnie silnik benzynowy dający 6-7sek do setki z niewygórowanym spalaniem, osiągi jak QV nie są mi potrzebne. Diesla też już nie chcę. Może i wgniata w fotel i mało pali ale przyjemności z jazdy nie mogę się doszukać, chociaż próbuję już od 2,5 roku.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    I na koniec , któy facet z kasą odmówi sobie potwora z takimi osiągami.
    "Potworów z osiągami" jest na pęczki. Alfa będzie miała mocno pod górkę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Wracajac do Giulii w wersji cywilnej, ciekawi mnie, czy tak jak u konkurencji bedzie mozna kupic ja w pakiecie wyposazenia/nadwozia QV np w dieslu lub 2 litrowym benzyniaku(tak jak M sport,AMG czy S-line). W tradycji Alfy, o ile sie nie myle wersje QV i GTA wystepowaly tylko z topowymi silnikami. Z jednej strony ta tradycja jest fajna poniewaz niema prowizorki. Z drugiej strony, nie bedzie Giulia konkurencyjna w tej dosc waznej materii jakim jest rasowy wyglad za stosunkowo mala doplata.

Widzac postep ostatnich 3 miesiecy, podejrzewam, ze odpowiedz na to pytanie dostaniemy najwczesniej w drugiej polowie 2016 i bedzie ona negatywna .

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Nie wiem czy było więc: http://fiergloo.blog.pl/2015/07/25/l...ella-emozioni/

fiergloo trafnie podsumował (jak zwykle zresztą) co Giulia powinna oznaczać dla większości z nas. Jest trochę o osiągach i trochę o wyglądzie.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Zauważ tylko, że piszesz o topowej wersji.

A teraz pomyśl jak ten Twój potwór będzie jeździł jak się w niego wpakuje 2.0 JTDm przy wadze 1500-1600 kg (z dieslem pewnie będzie cięższa niż z V6)? Sądzisz, że będzie dużo lepiej niż w 159? Nawet z 1.8 TBi będzie pewnie tak chyba, że jakoś niemiłosiernie ten silnik wyżyłują. Ba, Giulietta QV ma szanse szybciej pomykać niż Giulia TBi bo jest leciutka. I co z tego, że przednionapędowa? Jak potrzebujesz wozu do szybkiej jazdy po krętych drogach (czyli to z czego AR jest sławna) to FWD jest szybszy. Jest jeszcze kwestia zawieszenia, ale pewnie zamówienie zmodowanej Giulietty QV i tak będzie tańsze niż Giuli z TBi.

Potworem Giulia będzie w wersjach topowych. Przy cenach przy jakich można się zastanawiać czy jak chcę wóz dla szpanu (bo o tym mówimy) i z Włoch to czy Ghibli SQ4 nie jest przez przypadkiem lepszym wyborem. Bo jak kogoś będzie stać na Giulię, to będzie i stać na Maserati.
    A Ty tu od razu malkontenta będzie też motorem 250 koni.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    Nie wiem czy było więc: http://fiergloo.blog.pl/2015/07/25/l...ella-emozioni/

fiergloo trafnie podsumował (jak zwykle zresztą) co Giulia powinna oznaczać dla większości z nas. Jest trochę o osiągach i trochę o wyglądzie.
    Ja znalazłem lepszy tekst.
    Nie mogę sobie odmówić aby nie zacytować kawałka.

- Ta świadomość właściciela, że spotykając się z kumplem na zakupach pod Tesco, stojąc z siateczką wypchaną porem oraz kurczakiem na niedzielny rosół, możesz oprzeć się o krwistoczerwoną maskę i na pytanie co się pod nią znajduje odrzec:
    – „Aaa, takie tam trzylitrowe V6, 510 koni.”
    Widząc napływający wkurw kolegi-pasjonata-prawdziwej-niemieckiej-motoryzacyji spoglądasz mu prosto w oczy i beznamiętnie dodajesz:
    – „Z Ferrari”.
    Makao i po makale.

całość niżej :

http://www.nielubiediesli.pl/alfa-romeo-giulia-no-kuzwa/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Widać późno kupiłeś telewizor. Reklamę 147 z leniwcem pamiętam jakby to było dziś. 156 SW tez dość dokładnie
    Reklama z leniwcem to powinna dostać jakiegoś reklamowego oskara. Do dziś zdarza mi się odpalać całą serię tych reklam na youtube. Po prostu mistrzostwo świata.
    A reklama Giulietty z Umą Thurman? Po prostu genialna. I nie raz była w polskiej telewizji. Jednak włoska za sprawą podłożonego głosu robiła lepsze wrażanie.
    I z tego co pamiętam to właśnie reklama Julki zdobyła niejedną nagrodę.

- - - Updated - - -

Potworem Giulia będzie w wersjach topowych. Przy cenach przy jakich można się zastanawiać czy jak chcę wóz dla szpanu (bo o tym mówimy) i z Włoch to czy Ghibli SQ4 nie jest przez przypadkiem lepszym wyborem. Bo jak kogoś będzie stać na Giulię, to będzie i stać na Maserati.
    A no właśnie bo od ceny Giulii QV do Maserati to już przepaści cenowej nie ma. A Alfa Romeo póki co marką premium nie jest (bo jest Giulia, ale i Giulietta i Mito a ta dwa modele to może i fajne są ale to trochę lepsze Fiaty). A widelec i owszem - jest premium.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków/Brzesko
    Auto
    Stelvio / 75

Domyślnie

Dla mnie i pewnie większość wybór byłby prostszy autko spod znaku widelca to klasa sama w sobie,chociaż Gulia QV cholernie mi się podoba.
    Ale to auto dla jednostek a wg mnie jak chcą sprzedawać to target powinien być inny i to cywilne wersje powinny wjechać najpierw tak jak to zrobił np Leon czy inni i teraz powinny byc cywilne pokazywane i wpuszczone do zamówień zaraz po Frankfurcie a QV pokazać dopiero na deser np w czerwcu 2016

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    Wracajac do Giulii w wersji cywilnej, ciekawi mnie, czy tak jak u konkurencji bedzie mozna kupic ja w pakiecie wyposazenia/nadwozia QV np w dieslu lub 2 litrowym benzyniaku(tak jak M sport,AMG czy S-line). W tradycji Alfy, o ile sie nie myle wersje QV i GTA wystepowaly tylko z topowymi silnikami. Z jednej strony ta tradycja jest fajna poniewaz niema prowizorki. Z drugiej strony, nie bedzie Giulia konkurencyjna w tej dosc waznej materii jakim jest rasowy wyglad za stosunkowo mala doplata.

Widzac postep ostatnich 3 miesiecy, podejrzewam, ze odpowiedz na to pytanie dostaniemy najwczesniej w drugiej polowie 2016 i bedzie ona negatywna .
    Przecież sa Gulietty QVline myślę ze Gulia tez będzie w wersji QVline dla słabszych wersji.
    Ostatnio edytowane przez zabekmj23 ; 17-09-2015 o 18:12

Użytkownik Rowerzysta Avatar Mikelos
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    75 2.5 V6 + Delta 1.4TB + Laguna3 2.0 DCI

Domyślnie

Jak potrzebujesz wozu do szybkiej jazdy po krętych drogach (czyli to z czego AR jest sławna) to FWD jest szybszy.
    No proszę... Napisz może do wszystkich od teamów f1 poczynając na markach typu ferrari, lambo i porsche kończąc. Oni wszyscy żyją w niewiedzy że fwd jest jednak szybsze...
    Objechałeś kogoś ostatnio? A wiedział, że się ściga?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No, można by tu dyskutować -jaka moc/czy mokro/sucho/proste/mało kręte/bardzo kręte itd. itp. Może się różnie okazać. Niemniej RWD na pewno jest przyjemniejsze.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

"More than 5,000 people have already expressed an interest to buy Alfa Romeo's new Giulia sedan since the model was first unveiled in June, Harald Wester, head of the brand, told journalists on the sidelines of the Frankfurt car show on Tuesday.

Wester said Alfa Romeo, part of Fiat Chrysler Automobiles , expects to start selling the high-performance version of the Giulia in Europe already by the end of this year, with other versions to follow once presented at the Geneva auto show in March."

W skrócie Wester powiedział że 5 tyś osób wyraziło do tej pory chęć kupna Giuli QV od premiery w czerwcu do teraz. FCA planuje rozpocząć sprzedaż Giuli QV do końca roku w Europie a co najistotniejsze jest to że zwykła wersja Giuli będzie pokazana dopiero w Genewie w marcu...