Strona 44 z 114 PierwszyPierwszy ... 34353637383940414243444546474849505152535494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1136

Temat: [Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Pytanie odnośnie ładowania akumulatora- Jest ten moduł (nazwy nie pamiętam), który ponoć odcina ładowanie w celu oszczędności paliwa po osiągnięciu chyba 80% stanu naładowania akumulatora. Powyżej tego stanu ładowanie odbywa się przy hamowaniu silnikiem, a przynajmniej tak zrozumiałem. Dzisiaj przestało mi działać tzw. komfortowe wejście/wyjście (odsuwanie foteli), domyślam się, że powodem jest spadek poziomu naładowania akumulatora. Ostatnio dużo jeździłem w trybie A (advanced efficiency), czy w tym trybie akumulator jest mniej doładowany, chociażby z powodu aktywnego trybu żeglowania? Czy tryby jazdy mają wpływ na poziom odcięcia, czas ładowania akumulatora? Wcześniej jeździłem także podczas mrozów, samochód jest garażowany i nigdy taka sytuacja nie wystąpiła, że elementy wyposażenia przestają działać. Nie zmieniły się dzienne dystanse, nie są to krótkie odcinki, jedyne co się zmieniło, to częstsze używanie trybu A. Chyba, ze akumulator padł i trzeba go oddać na gwarancję, po pół roku użytkowania samochodu Nie używam systemu Start&Stop.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

IBS - ale to on tylko mierzy/ocenia, a to program BCMa steruje ładowaniem.
    NIe wiem czy tryb A ma inną strategię ładowania, chyba nie powinien.
    Ja się ostatnio trochę bawiłem w aucie w zmiany proxi, mało też jeżdżę i tylko lokalnie bardzo krótkie odcinku + wyjazdy z garażu żeby ktoś wjechał na robotę, więc dzisiaj zauważyłem że nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby (choć grzanie foteli/kiery jeszcze działa) - czyli jestem pomiędzy ok 35% a 50% naładowania aku. Właśnie podpiąłem pod ładowarkę auto i to też Ci polecam. Aku jest pewnie też w gorszym stanie niż w lecie bo jest i zimniej oraz cięższe są rozruchy.

Od SoC75% BCM obniża ładowanie liniowo do 85% i od tego już nie ma. Tylko nawet jak jesteś poniżej 75% i nie używasz S&S, jeśli jeździsz mało to cudów nie ma, nawet na pełnym ładowaniu może spadać (tym bardziej że są jakieś wampiry energii - np bezkluczyk, alarm, centralny, pozostałe moduły śpią ale coś tam jednak minimalnie pobiorą, aku przecież też sam się rozładowuje).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    IBS - ale to on tylko mierzy/ocenia, a to program BCMa steruje ładowaniem.
    NIe wiem czy tryb A ma inną strategię ładowania, chyba nie powinien.
    Ja się ostatnio trochę bawiłem w aucie w zmiany proxi, mało też jeżdżę i tylko lokalnie bardzo krótkie odcinku + wyjazdy z garażu żeby ktoś wjechał na robotę, więc dzisiaj zauważyłem że nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby (choć grzanie foteli/kiery jeszcze działa) - czyli jestem pomiędzy ok 35% a 50% naładowania aku. Właśnie podpiąłem pod ładowarkę auto i to też Ci polecam. Aku jest pewnie też w gorszym stanie niż w lecie bo jest i zimniej oraz cięższe są rozruchy.

Od SoC75% BCM obniża ładowanie liniowo do 85% i od tego już nie ma. Tylko nawet jak jesteś poniżej 75% i nie używasz S&S, jeśli jeździsz mało to cudów nie ma, nawet na pełnym ładowaniu może spadać (tym bardziej że są jakieś wampiry energii - np bezkluczyk, alarm, centralny, pozostałe moduły śpią ale coś tam jednak minimalnie pobiorą, aku przecież też sam się rozładowuje).
    Dzięki epsonix za wyczerpujące informacje. Rano jadę na wymianę oleju, po odbiorze wrzucę auto na prostownik. YUASA YCX 5.0, nie jest to jakiś wybitny sprzęt, bo kupowałem go z myślą ładowania akumulatora motocyklowego, także max co może podać to 5A, ale ma tam jakiś tryb ładowania na zimno.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    W ogóle nie jeździsz zimą? Czemu?
    Nie jeżdżę Giulią. Nie mam takiej potrzeby

Odnośnie ładowania, zauważyłem, że altek potrafi dawać na aku ponad 14V podczas jednostajnej jazdy, bez hamowania silnikiem i nawet jeśli aku pokazuje ponad 80% naładowania.
    Ale rzeczywiście, ponad 14V pojawia się przy hamowaniu a przy normalnej jeździe lub przyśpieszaniu ładowanie przeważnie oscyluje w okolicach 13-13,5V.

Fatalnie to jest rozwiązane. Tak sp...lić sprawę ładowania aku, dla ekologii. Innego wytłumaczenia chyba nie ma.
    Ostatnio edytowane przez daras ; 07-02-2021 o 23:04
    Giulia Super 2.2 MultiJet

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

nie wiem cy tu problem leży w samym aku czy zbyt mało wydajnym altku lub czymś innym- podobny system "inteligentnego ładowania" jest w Giulietcie i tam nie słychać o padach akumulatora jak w G/S

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie błędów skrzyni i napędów (asr , abs,kontrola trakcji -niedostępne) oraz bład "sprawdż stan przekładni) Czy te błędy znikną po ostygnięciu skrzyni?
    Niestety moja Giulia przegrała walkę ze śniegiem i lodem i po około 0,5h ostrej jazdy w kopanym śniegu zobaczyłem choinkę błędów i został mi chyba tylko tylny napęd .
    Poczekałem 15 minut ale dalej sie wszystko świeci.
    Czekać dalej czy zamawiać lawetę?

Auto

Domyślnie

ostygnięcie i kilka startów nie "naprawią" tego? może trzeba pojechać jakiś kawałek bez ślizgania się?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

Do drogi "bez ślizgania" mam jakieś 300metrow , restarty i czekanie 15 minut nie pomagaly

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Przecież właśnie wynalazłeś graala wszystkim, którzy chcą wyłączać systemy "for fun" bez kombinowania z trybem "race"
    U mnie w sobotę i niedzielę wyskakiwał na początku jazdy błąd "system audio niedostępny", po zagrzaniu auta i odpaleniu ponownym już działało... Chyba już widziałem gdzieś już ten problem?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kutulu Zobacz post
    Do drogi "bez ślizgania" mam jakieś 300metrow , restarty i czekanie 15 minut nie pomagaly
    kontrolki błędów żółte czy czerwone? Jeśli żółte to jeździć można, nie? patrzyłeś do instrukcji na ten temat (jeśli nie masz to online sobie sciągnij).