Strona 44 z 99 PierwszyPierwszy ... 34353637383940414243444546474849505152535494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Tak sobie czytam i się zastanawiam co mówicie jak jedziecie do serwisu pod klimy że mają wam napełnić czy maja zlokalizować przyczynę hałasu i jeśli potrafią to naprawić. Bo z tych postów wynika że jeździcie do speców mówicie że mają napełnić, płacicie i potem na forum się użalacie że dalej hałasuje. Polecam podjechać do pierwszego lepszego serwisu powiedzieć im o hałasie, poczekać na diagnozę jeśli stwierdzą że to naprawią, to wykonać usługę i zapytać się ile dają gwarancji. Jeśli w czasie gwarancji zacznie hałasować to wrócić do nich i żądać naprawy lub zwrotu wszystkich poniesionych kosztów i nie dajcie sobie wmówić że to się stało po wyjeździe od nich bo przyjechaliście do nich z tą usterką.
    Piszę to jako specjalista serwisu i wiem z doświadczenia jak to się załatwiają ludzie z jajami.
    PS. Próbę szczelności wykonuje się azotem pod ciśnieniem a nie próżnią bo w układzie klimatyzacji jest ciśnienie a nie próżnia.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Dla tych co mają problem ile czynnika do Alfy 159 poniższy link :

http://aureus.com.pl/citroen/behr_kl...ja_czynnik.pdf
    No i już jest niezgodność lub dwie szkoły o których jest prawie cały ten temat bo w tabeli z linku jest podane 550g czynnika a u mnie na ful automacie maszyna o której pisałem wcześniej nabiła 460g, olej mam podany w g wiec nie wiem jak to przeliczyć na ml bo nie znam wagi tego oleju. Ale u mnie po nabiciu tak jak pisałem jest ok. Tak więc dyskusja będzie nadal się toczyć.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał interside Zobacz post
    No i już jest niezgodność lub dwie szkoły o których jest prawie cały ten temat bo w tabeli z linku jest podane 550g czynnika a u mnie na ful automacie maszyna o której pisałem wcześniej nabiła 460g, olej mam podany w g wiec nie wiem jak to przeliczyć na ml bo nie znam wagi tego oleju. Ale u mnie po nabiciu tak jak pisałem jest ok. Tak więc dyskusja będzie nadal się toczyć.
    Jeśli przy 460g masz OK to nie ma czego szukać i o czym dyskutować.
    Może 8v ma inną pojemność.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Tu nie ma znaczenia 8, 16, 20v, ale raczej który model sprężarki siedzi w aucie.

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Randall Zobacz post
    Tu nie ma znaczenia 8, 16, 20v, ale raczej który model sprężarki siedzi w aucie.
    Tak tylko firmy produkujące sprzęt do napełniania powinny wiedzieć że są różne sprężarki a co za tym idzie różne pojemności (jeżeli faktycznie to jest powodem wiertarki), to przy napełnianiu maszyna powinna pytać jaka sprężarka. A tu sytuacja jest taka że jedna firma podaje 460 np TEXA a w tabeli BELLA jest już 550
    Ale pewnie na to pytanie już odpowiedzi nie znajdziemy. nie mam Epera w pracy a ciekawe ile sam producent podaje.

Czy ktoś sprawdził jaki element klimatyzacji powoduje owe brzęczenie? mi się wydaje że te dźwięki pochodzą z zaworu rozprężnego.
    Ostatnio edytowane przez interside ; 03-07-2015 o 09:17

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Po zakupie auta 2 lata jeżdziłem nie serwisując klimy, wszystko było ok. W ubiegłym roku w maju profilaktycznie pojechałem na ful serwis klimatyzacji, mam kartkę z info - nabili wówczas 550g czynnika - też niby wszystko było ok. W maju tego roku słyszę efekt wiertarki, w serwisie stwierdzono brak 200g czynnika. Po nabiciu układu okazało się ,ze jest nieszczelność, po kilkudniowych zmaganiach zakuto na nowo wąż, potem uszczelniono kompresor, nabito tym razem 460g czynnika i znowu jest normalnie. Teraz myślę, że pewnie zła ingerencja w układ klimatyzacji i nabicie zbyt dużej ilości czynnika było przyczyną zbyt dużego ciś, rozszczelnienia układu i niemałych kosztów naprawy. Jak nie jesteście pewni ile wpompować czynnika, to chyba lepiej kazać dać mniej czyli 460g i ewentualnie, jeżeli nie będzie dobrze chłodzić dobić do 550g.

Użytkownik Świeżak Avatar carolloooo
    Auto
    Stelvio 2.0 280km

Domyślnie

Cytat Napisał Indigo Zobacz post
    mówisz o Autodrom Biłgoraj?
    U mnie od momentu kupienia auta (od roku) mam wiertarkę po dynamicznym przyśpieszaniu auta.
    Mam to samo co ty. Przy dynamicznym przyspieszaniu, tylko na 1 czy 2 kreskach. Daj znać czy rozwiązałeś problem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

ilość czynnika zależy od długości rurek, od wielkości skraplacza i parownika, może też nyć zależna od wydajności czyli np xw potrzebuje więcej a sedan mniej czynnika, od tego czy filtr osuszacz jest na skraplaczu czy osobny (tak było w 156 i tam też były podawane dwie ilości). sprawdzałem w eperze i każdy silnik z różnych modernizacji ma inny nr katalogowy rurek oraz skraplacze są inne w 1,9jtd a 1,8 2,2 jts a 2,4 jtd i 3,2 też mają inny numer.
    Wnioski: Jeśli producent zmienił sposób prowadzenia rurek zmieniła się ilość czynnika, na ilość czynnika ma wpływ pojemność silnika, rodzaj paliwa, rodzaj skrzyni biegów, napęd na 2 koła czy 4, klimatyzacja automatyczna czy ręczna, dwu czy trójstrefowa,
    Pewnie niektóre zmiany mają minimalny wpływ na zmiane ilości czynnika dlatego się podaje ilość w tolerancji +-50g ale suma wprowadzonych zmian już wpłyneła na zmiane ilość czynnika dlatego są tak nie precyzyjne informacje.
    Nie rozumiem w jaki sposób sobie tłumaczycie dźwięk wiertarki bo dzięk raczej powinnien być zbliżony do syczenia a ten dzwięk spowodowany jest tym że do zaworu nie dociera czynnik w postaci ciekłej (prawidłowej) tylko w gazowej (zbyt mało czynnika).
    Każdy serwis któy się zajmuje klimatyzacją powinien potrafić wiedzieć czy napełnił prawidłową ilość czynnika.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 150 km

Domyślnie

Witam, jako że stałem się posiadaczem Alfy 159 niedawno, dopadł mnie również problem z brzęczeniem przy włączonej klimie. Moje pytanie brzmi: czy jeśli spowodowane jest to ubytkiem czynnika to czy mógł on uciec tedy (foto)

Troszkę niedokładnie widać, ale troszkę się tam poci. Tylko czy to jest coś zwiazanego z klimą czy z chłodzeniem silnika ?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20150703_102554.jpg
Wyświetleń:	320
Rozmiar:	94.4 KB
ID:	171888  

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Może to pomoże, mój post nr. 295:

eLEARN dla 159 JTDM 8V, niezależnie od roku produkcji mówi: 550g czynnika R134a. Z olejem sprawa jest dużo bardziej skomplikowana i być może tu jest odpowiedź na niemilknący hałas, otóż układ został napełniony w fabryce olejem o oznaczeniu ZXL100PG, w ilości 130ml. Zakładając, że przez lata użytkowania, samochód nie miał żadnej przygody, czy też wymiany elementu klimatyzacji, to serwisant powinien zalać taką samą ilość jaką ściągnęła maszyna. Co ciekawe, maszyna nigdy nie wysysa całego oleju z układu, po prostu to niemożliwe. Gorzej jeśli Alfa miała dzwona lub też awarię w wyniku której jakaś częśc klimy została uszkodzona i olej poszedł w przysłowiowy piach i teraz cała sztuka polega na tym aby uzupełnić układ do 130ml, ale jak to zrobić ??? Najczęściej serwisy walą olej ,,na oko'' a eLEARN mówi dokładnie ile oleju powinno się dodać przy wymianie węży, skraplacza, osuszacza, sprężarki, wszystko ładnie pisze. Jeśli nie wiadomo ile oleju jest w układzie to należałoby układ przepłukać zgodnie z instrukcją , tym samym pozbyć się całkowicie oleju z ukladu a następnie nalać równe 130ml oleju klasy ZXL100PG. Prawdopodobnie wielu z nas jeździ ze zbyt małą ilością oleju i stąd dziwne dzwięki. Pytania które warto zadać serwisantowi to, jakiego oleju nalewa (klasa, lepkośc, cała specyfikacja ?) producent może być różny ale czy parametry są te same i kolejne ważne pytanie, czy wie ile jest obecnie oleju w układzie i ile doleje i dlaczego akurat tyle, o rodzaj czynnika to już chyba nie wypada ? Potem możemy dalej walczyć z tematem. Od siebie dodam, że kazałem serwisantowi zalać 60 ml, po prostu na pałę oczywiście na moją odpowiedzialność, bo już mnie straszył, że wszystko wybuchnie, przy ściągniętych zaledwie 30ml. Tak jak pisałem wcześniej, cisza.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3fD2311B1