Pewnie juz bylo o termostatach/spalaniu ale...
Ta sama trasa jesienia - 9,2 litra/100. Wymiana termostatu - i ta sama trasa dzisiaj 7,6 litra.
Pozniej wpakowalem sie w korki i roslo...az doszlo do 8.
EGR z blaszka.
DPF poki co na miejscu.
Pewnie juz bylo o termostatach/spalaniu ale...
Ta sama trasa jesienia - 9,2 litra/100. Wymiana termostatu - i ta sama trasa dzisiaj 7,6 litra.
Pozniej wpakowalem sie w korki i roslo...az doszlo do 8.
EGR z blaszka.
DPF poki co na miejscu.
Ostatnio edytowane przez Wrath ; 16-01-2013 o 14:51
Trasa - 100-120 kmh - 6,1L
Miasto - 9,5L a czasem i więcej
Mam propozycję.Myślę, że zasadnym byłoby podawanie przy średnim spalaniu średniej prędkości z jaką pokonało się daną trasę.Sądzę, że jest to bardziej miarodajne niż twierdzenie, że spaliło się tyle a tyle przy prędkości np.120-140km/h bo jazda z taką prędkością jako stałą rzadko jest możliwa na dłuższym dystansie (wyj.autostrady).Co wy na to?![]()
To moze i ja sie podziele swoja uwagaz racji tego ze auta mam nie wiele ponad miesiac to juz 4tys km za mna
ostatnio jezdzilem z podlaczonym boxem i wykrecilem na nim pelny bak przy roznych predkosciach i w cyklu bardziej miasto niz trasa (krotkie odcinki drog poza wioskami z stala predkoscia) wiadomo czasami trzeba bylo przycisnac do wyprzedzania. Komputer srednie zuzycie na 890km pokazal 7.2L na 100 km a fizycznie wyszlo ze okolo 7.5L ale.wtedy nie bylo jeszcze.sniegu. teraz sprawdzam jak bez boxa jezdzi i poki co na prawie 700km w tym samym cyklu komp pokazuje 6.8 ale jazda jest duzo wolniejsza. Na 4000 km srednie spalanie to 7.3 wg kompa ale fizycznie nie obliczalem ile jest
wiem ze nie jest zle;D
U mnie tak to wygląda:
trasa 80-100km/h: 5,2-5,5 na 100km.
Autostrada 130-150: 6,4-6,7
Miasto, jazdy dynamiczna, ale rozsądna(bez zbędnych przyśpieszań): 8,2
Mieszane miasto/trasa(70%/30%): 7,7
To jest najniższe spalanie jakie udało mi sie osiągnąć, wiem że może spalić mniej, ale nie mam do tego cierpliwości
A na pewno nie jeżdżę emerycko, nogę mam ciężką(ale wtedy też spalanie większe).
1010km średnia prędkość 30km/h czyli tylko miasto przeważnie na zimnym silniku 9,2l/100km 1,9 120km ale na trasie na ciepłym schodzi do 6l/100. egr dpf na miejscu wszystko w oryginale nic nie modyfikowane.
potwierdzam jak kolega "interside". Samo miasta około 9l/100km, maks na takim zimnie mozna by było zejść myślę do 8,5l ale wtedy to już bym chyba wolał jechać autobusem, ale pewnie tak jak wiekszość wolę mieć pole position na swiatłachna trasie 6-6,3 w pzedziale od 90-150 (jeśli mnie ktoś zdenerwuje na drodze). W aucie wszystko oryginalne, DPF, EGR na miejsu. ALFA 159 SW 1,9 120KM 8V
Pozdrawiam
Mateusz
u mnie miasto, jazda na krótkich odcinkach, ale bez korków w ostatnie mrozy - 8,2 l/100,a noge mam ciężką...jak jest temp. na plusie to 0.5 l mniej na setkę...ale mam sedana 16 v bez dpf na chipie...( dodam, że auto jest niesprawne - codziennie potworne problemy z rozruchem na zimno....)
Pierwsze 3 dni autko i tak:
Ciężkie buty tryb mieszany pierwsze 350km - 7,4l/100km
kolejne 250km ze zmianą butów również mieszany i spadło - 7,0/100km
Seria 2.0JTDm