W każdym swoim samochodzie wymieniałem olej co 8-10kkm i żaden nigdy mnie nie zawiódł. Ludzie z pracy pytali się, czy nie boje się Alfy. Nie boje się, a nawet sprawiłbym sobie drugą. Dodatkowo przy MA należy pamiętać przy każdej wymianie oleju o filtrze Multiair oraz śrubie z filtrem przy turbo.
Ostatnio edytowane przez scudettokrk ; 15-01-2021 o 12:28
Witam - nie było mnie tu dawno
Mam na oku dwie sztuki Julki
ZAR94000007126802 https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#91b9fb59cf
oraz
ZAR94000007008122 https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#91b9fb59cf
Ktoś bardziej oświcony podpowie czy w silniku 1,4 120 KM też siedzi ta nieszczęsna M32?
nie siedzi.
Witam, kolejna do sprawdzenia pod względem serwisu i napraw:
ZAR94000007470619 otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-2-0-jtdm-super-tct-salon-pl-1wl-ID6DytwM.h t m l
@Kołos dzięki z góry![]()
Koledzy czy to prawda, że Giulietta jest wyjątkowo głośna przy prędkościach autostradowych? Jak to wygląda w przypadku poszczególnych wersji silnikowych (benzynowych)?
To może być mocno subiektywne zdanie, najlepiej jeśli masz możliwość to przejechać się konkretną wersją, każdy inaczej jest na to wyczulony.
Dla mnie wyciszenie w wersji QV jest ok, w zależności jakie masz opony to głownie je słychać. W wersji 1.4 jest głośniej ze względu na inne przełożenia w skrzyni i przy 140-150 słychać już silnik.
Ja ma 1,4 MA 170 kM i pow. 150 słychać silnik ale słychać też szum opon i lusterek. Ogólnie 1,4 to nie demon cichości szczególnie podczas przyspieszania. Po ustabilizowaniu prędkości no koło 140 słychać tylko szum opon i lustetek. 180 i te okolice to już inna bajka. Co do diagnozy MA to na zimnym klepanie jak zaworami , dławienie przy przyspieszaniu tak do 2000 obrotów. Swoiste błędy w ECU oraz praca czasami po odpaleniu jakby na nie wszystkie cylindry. Może być też tzw jęczenie dobiegające z okolicy wałka. Prawdę Ci powie też odkręcenie korka wlewu oleju , jak jest tam syf to na mór z MA mogą być problemy. Podstawa to zadać pytanie o interwały olejowe i jaki olej był lany.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka