W dyskusje wyzszosci swiat BN nad WN sie nie wdaje z zalozenia. Nikogo nie przekonuje. Ktos pytal - napoisalem co moglem z wlasnego doswiadczenia. Masz jakies tez to sie podziel.
W dyskusje wyzszosci swiat BN nad WN sie nie wdaje z zalozenia. Nikogo nie przekonuje. Ktos pytal - napoisalem co moglem z wlasnego doswiadczenia. Masz jakies tez to sie podziel.
To nie jest dyskusja o wyższości jednych czy drugich świąt. Bliżej jej upodobaniu do spożywania czekolady i wyrobu czekoladopodobnego.
Wątek o którym wspominał bocian:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...znikowane.html
Ostatnio edytowane przez łuk4sz ; 08-10-2014 o 10:14
http://www.tyrereviews.co.uk/
Może się przydać, dla konkretnych modeli są zamieszczane linki do testów przeprowadzanych nie tylko przez ADAC
O zerwanych bieżnikach w oponach bieżnikowanych słychać dość często. Nie dzieje się to każdemu, ale dość sporo osób miało z tym do czynienia. O zerwanym bieżniku w oponie ze średniej czy wyższej półki słyszy się bardzo rzadko. Prawdopodobieństwo takiej awarii oceniam na kilkadziesiąt razy mniejsze. Miałem kiedyś bieżnikowane w aucie do zabawy i nie byłem z nich jakoś specjalnie zadowolony. O ile po śniegu było super, to po deszczu i suchym było średnio, delikatnie mówiąc.
siemankomam warsztat wulkanizacyjny (tzn teściu ma ja u niego pracuje
)
jeśli chodzi o opony zimowe do belli to powiem tak -w swojej GT jeździłem na chińczyku (wanli) opona rewalacja! w tej chwili mam uszykowane na zimę 205/60/16 Yokohama ! oryginalny rozmiar jest 205/55/16 lub 215/55/16 ale na zimę postanowiłem ją troszeczkę podwyzszyć i założyłem 205/60/16 (opona im węższa tym lepsza na zime) na lato mam 215/50/17 micheliny. Dla mnie najlepsza opona michelin,pirelli, conti! nie kupujcie czasem fuldy czy bridgestona! fulda się ząbkuje i wyje a bridge jest z natury twarda-głoścną oponą. Na zime nie kupujcie nalewki ! jest to opona odnawiana ,nalewana jest guma która po roku jest twarda. A teraz coś dla ludzi którzy kupują używke i uwazają ze dot jest ważny... opona mają rok np 2004 ma 10lat (ma załóżmy 7mm bieźnika,leży w suchym miejscu,nie jest popękana ) czyli ma tak naprawde 10lat bo jest jak nowa, i mamy teraz opone ktora jest 2012r i ma 4/5mm bieźnika... którą opone wybieracie? ceny powiedzmy takie same. Założe się ze wiekszość z was wybrała by opone z 2012r i tu jest blądnie jest wazne ile opona ma lat. ponieważ tak naprawde opona z 2012r bedzie starsza jak ta która ma 10lat i 7mm. Opona jak jeździ miesiąc to tak jak by rok leżała. Wiem sam z własnego doświadczenia. A jeśli chodzi o michelina czy Continentala... to jest normalne że robią się spękane
niestety. Podsumowując - jeśli nowa opona na zimę to kupujcie taką na jaką was stać! polecam chińczyka (nie najtanszego) są opony formy NEXEN niby koreańskie ale ceny jak za chińskie. Na lato ale Nexen-cicha oponka ale pirelli czy conti-michelin! a z używki? patrzcie na bieźnik nie na date
pozdro ziomkii
nie no moze jeszcze powiesz, ze Wanli S 1088 jest rewelacjyjna?
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
nie polecam chińskich opon na lato kolego!!![]()
na pewno twoje wanli strasznie wyło![]()
ja miałem w swojej GT wanli s1083 i z czystym sumieniem mogę polecić na zimę. Koszt nowej w 16" ok 230zł
Dodano po 3 minutes:
doświadczenie mnie nauczyło. Wyrażam swoje zdanie. Nie wolno? kiedyś robili dobre opony jak i samochodydlatego wiem co piszę
![]()
Ostatnio edytowane przez IamICEman ; 09-10-2014 o 10:34 Powód: Dodano