Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Ramki forumowe każdy cwańszy handlarz może kupić, wystarczy że się tylko zarejestrować na tym forum, potem zrobić zdjęcia w plenerze z przymocowanymi ramkami i napisać, że od prywatne sprzedawcy i miłośnika marki itp...
    Zawsze warto nr. kom. z ogłoszenia sprawdzić w google i zobaczyć ile jest samochodów wystawionych z tym samym tel.
    W tym przypadku dużo ma tych samochodów różnych marek wystawionych.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Powiem tak. Cena adekwatna do stanu. Egzemplarz piękny. Tyle ze dolicz do tego akcyze w wysokości 18 % i już się robi ponad 50k Jak sprzedawca prywatny to pewnie vat unikniesz, jak firma sprzedaje to będziesz się musial jeszcze z VAT powalczyć. I teraz popatrz na spokojnie co w tej cenie można kupic u nas
    Wiem, wiem. Auto sprzedaje chyba (na 90% - wywnioskowałem z opisu aukcji) prywatny sprzedawca. Czytałem, że akcyzę 18% da się troszkę zmniejszyć sporządzając umowę z właścicielem samochodu na której cena będzie mocno zaniżona (wtedy fiskus bierze wg stawki EuroTaxu) a jak wiadomo EuroTax mocno zaniża ceny samochodów. Przytoczę tutaj sytuację kiedy ukradli mi VW Golf'a 4, który był w pełnej opcji wyposażeniowej z najmocniejszym silnikiem diesla, podgrzewanymi skórami, szyberdachem itd. Na rynku wtórnym samochód był warty 25-30 tys. EuroTax wycenił samochód na 15,5 tys i od tej sumy ubezpieczalnia wypłaciła mi odszkodowanie.

Aktualnie na zakup samochodu mam 10 tys. Euro. Mam dylemat, czy kupować samochód teraz (oczywiście wszystko na spokojnie, bez nerwów i emocji) czy poczekać jeszcze rok, coś dołożyć i wtedy kupić coś za 12-13 tys. Euro z niskim przebiegiem i wersji po lifcie. Z jednej strony teraz jest bogaty wybór 2,4 jtdm (interesuje mnie wersja 210KM - słyszałem, że jest lepiej dopracowana niż 200). Z drugiej zaś strony kręci mnie 2,0 jtdm 170KM, który jest praktycznie silnikiem bez wad.

EDIT:

Właśnie pojawiła się ciekawa wersja w sieci. Patrzyłem na spasowania i wygląda jakby nie była nigdzie bita. Może wam uda się znaleźć więcej szczegółów?

Wersja TI 1,9 JTDM 150PS : http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C30919041.html
    Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 28-10-2013 o 16:25

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Wiem, wiem. Auto sprzedaje chyba (na 90% - wywnioskowałem z opisu aukcji) prywatny sprzedawca. Czytałem, że akcyzę 18% da się troszkę zmniejszyć sporządzając umowę z właścicielem samochodu na której cena będzie mocno zaniżona (wtedy fiskus bierze wg stawki EuroTaxu) a jak wiadomo EuroTax mocno zaniża ceny samochodów. Przytoczę tutaj sytuację kiedy ukradli mi VW Golf'a 4, który był w pełnej opcji wyposażeniowej z najmocniejszym silnikiem diesla, podgrzewanymi skórami, szyberdachem itd. Na rynku wtórnym samochód był warty 25-30 tys. EuroTax wycenił samochód na 15,5 tys i od tej sumy ubezpieczalnia wypłaciła mi odszkodowanie.

Aktualnie na zakup samochodu mam 10 tys. Euro. Mam dylemat, czy kupować samochód teraz (oczywiście wszystko na spokojnie, bez nerwów i emocji) czy poczekać jeszcze rok, coś dołożyć i wtedy kupić coś za 12-13 tys. Euro z niskim przebiegiem i wersji po lifcie. Z jednej strony teraz jest bogaty wybór 2,4 jtdm (interesuje mnie wersja 210KM - słyszałem, że jest lepiej dopracowana niż 200). Z drugiej zaś strony kręci mnie 2,0 jtdm 170KM, który jest praktycznie silnikiem bez wad.

EDIT:

Właśnie pojawiła się ciekawa wersja w sieci. Patrzyłem na spasowania i wygląda jakby nie była nigdzie bita. Może wam uda się znaleźć więcej szczegółów?

Wersja TI 1,9 JTDM 150PS : http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C30919041.html
    Echh. Te polskie kombinowanie. Pewnie się da na osobe prywatna sporzadzic umowę na mniejsza kwote, ale jest sens tak kombinować. Niemcy to kraj o innej kulturze prawnej. Poza tym jak masz mniejsza kwote na umowie to jak dojdziesz na swoje przy ewentualnym sporze prawnym w DE. Oczywiście to sytuacja czysto hipotetyczna Zrobisz jak chcesz.

depape
    Gość

Domyślnie

Dobry wieczór!

Jako "nowy" powinienem chyba parę słów o sobie "skrobnąć". A zatem... Do niedawna byłem miłośnikiem aut japońskich- zwłaszcza marki Honda. Do niedawna ponieważ...Zauroczyłem się Alfą 159.
    Zacząłem "szperać" w sieci, trafiłem na Wasze forum i tu zasiedziałem...Długo... Z Waszych postów można napisać niejeden poradnik i cieszę się, że trafiłem na Was. Chciałbym Zagościć u Was na dłużej, również jako właściciel włoskiej piękności. I tu dochodzę do sedna: czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat tego egzemplarza http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C30659283.html oraz komisu, w którym stoi? Z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar nico
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał depape Zobacz post
    Dobry wieczór!

Jako "nowy" powinienem chyba parę słów o sobie "skrobnąć". A zatem... Do niedawna byłem miłośnikiem aut japońskich- zwłaszcza marki Honda. Do niedawna ponieważ...Zauroczyłem się Alfą 159.
    Zacząłem "szperać" w sieci, trafiłem na Wasze forum i tu zasiedziałem...Długo... Z Waszych postów można napisać niejeden poradnik i cieszę się, że trafiłem na Was. Chciałbym Zagościć u Was na dłużej, również jako właściciel włoskiej piękności. I tu dochodzę do sedna: czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat tego egzemplarza http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C30659283.html oraz komisu, w którym stoi? Z góry dziękuję za pomoc.
    Jeśli mnie wzrok nie myli, to nie jest auto z 2008 roku.

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Panel klimatyzacji na pewno przed liftowy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał nico Zobacz post
    Jeśli mnie wzrok nie myli, to nie jest auto z 2008 roku.
    Alfa jest przed liftem, ale może to być 2008r

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Najlepiej sprawdzić po numerze VIN

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Wchodzę już coraz rzadziej do tego tematu, ale widzę, że zmieniają się tylko nicki, a podejście wciąż to samo... To jest skarbnica mentalności polaków, jeśli chodzi o zakup używanych samochodów. Ti z 2008 roku, przedliftowa, prosto z Niemiec, na dieslu, a przebieg 100 000 km .

Ale wiem, wiem... Chcemy wierzyć, że to właśnie nam udało się odnaleźć w czeluściach otomoto, tę jedyną perełkę, prawdziwą, uczciwą, niebitą, zadbaną i z prawdziwym, symbolicznym przebiegiem... Powodzenia :-)

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

apropo obchodzenia przepisów, to słyszałem że handlarze robią też tak, że w dokumentacji zakupowej wpisują przebieg np 550 000 km co w dużym stopniu zaniża wartość pojazdu. I z takim stanem dokumentów idą oclić auto.
    Piszę o pojemnościach powyżej dwóch litrów gdzie akcyza jest wysoka i uniemożliwia opłacalną sprzedaż auta.