Strona 46 z 1815 PierwszyPierwszy ... 363738394041424344454647484950515253545556961465461046 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 18142

Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    czytaj uwazniej i ze zrozumieniem.Ja sobie kupilem??Przyjedz i sprawdz sobie jak Cie to interesuje.No zakup roku to nie byl ale przeczytaj raz jeszcze i wypowiedz sie jeszcze raz.Miernikiem lakieru hahaha.A jak zostaly zalozone nowe elementy i polakierowano idealnie??Nowe peugeoty tez mialy awarie instalacji i plonely same.Smieszny jestes.Taki z Ciebie specjalista??Masz w oku komputer??Szkoda ze tego tu nie zaprezentowales.Widzisz wszystko czy auto bylo bite czy obtarte ale czytac chyba kolego nie umiesz.
    Przede wszystkim się nie unoś, bo to nic w dyskusji nie wnosi. Tak - jestem w stanie za pomocą miernika, dysponując pewnym doświadczeniem, określić rozmiar kolizji, nawet jak założono nowe elementy i polakierowano idealnie - chyba, że ktoś bawił się we wstawianie fabrycznie nowych elementów konstrukcyjnych na fabrycznych spawach - ale wtedy można to potraktować jak auto bezwypadkowe. Przy czym takich napraw to w życiu widziałem sztuk 2, obie robione za jakieś absurdalne kwoty. Więc traktuję je jako absolutnie marginalne zjawisko. Jeśli natomiast już na oko widać, że auto było robione (a sam tak pisałeś) - to nie ma większego problemu w określeniu, do którego miejsca doszło uderzenie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Tomek odpuść, jak gość się spienił to go z powrotem do mydelniczki nie wepchniesz
    U nas każdy to ekspert, od katastrof lotnicznych, od mierzenia grubości lakieru, od gospodarki
    same tęgie głowy
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

nie spienilem sie i nie jesetem ekspertem.Nie wiem o co Ci chodzi??Moze zerknij kto tu uwaza sie za eksperta bo napewno nie ja

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

panowie, wrzućcie na luz, szkoda energii, Tomek to fachowiec, ludzie chwalą jego usługi, zna się gość
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Panowie, spokojnie. Nie ma co tu tworzyć niepotrzebnych napięć.
    Nie opowiadam się za żadną ze stron, ale Tomek_KRK mógłbyś czasami wziąć poprawkę na to że nikt, w tym także i Ty, nie jest alfą i omegą... Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale czasami zachowujesz się jak podrzędny handlarzyna co o wszystkich i o wszystkim wie najlepiej. Co nie zmienia faktu, że z pewnością można z dużą dokładnością stwierdzić do jakiego miejsca auto zostało "grzebniętę" dysponując tylko oczami i dozą doświadczenia - tu masz rację w 100%.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Panowie, spokojnie. Nie ma co tu tworzyć niepotrzebnych napięć.
    Nie opowiadam się za żadną ze stron, ale Tomek_KRK mógłbyś czasami wziąć poprawkę na to że nikt, w tym także i Ty, nie jest alfą i omegą... Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale czasami zachowujesz się jak podrzędny handlarzyna co o wszystkich i o wszystkim wie najlepiej. Co nie zmienia faktu, że z pewnością można z dużą dokładnością stwierdzić do jakiego miejsca auto zostało "grzebniętę" dysponując tylko oczami i dozą doświadczenia - tu masz rację w 100%.
    Nie bardzo rozumiem tą wypowiedź - najpierw mi zarzucasz, że nie wiem o czym piszę, a potem przyznajesz mi 100% racji

Prawda jest taka - miernik elektroniczny lakieru pokaże Ci, czy masz element malowany fabrycznie, czy masz na nim dodatkową jedną warstwą lakieru (to świadczy albo o elemencie używanym, pomalowanym ponownie pod kolor nadwozia, albo o poprawce lakierniczej wynikającej z delikatnego otarcia lakieru), czy też masz szpachlę + lakier. To kwestia wykonania kilkunastu pomiarów danego modelu i już wiadomo, jakie grubości lakieru są na poszczególnych elementach FABRYCZNIE.

Jeżeli auto miało wypadek - to założenie części fabrycznie nowych + lakierowanie w komorze wcale nie gwarantuje osiągnięcia grubości fabrycznej powłoki lakierniczej. Powiedzmy jednak, że komuś takie coś udało się zrobić. Pytanie - co z konstrukcją, która trzyma owy element? Najczęściej wymaga prostowania i przelakierowania - i tutaj znajdziesz ślady "walki", oprócz tego będą też np. ślady demontażu elementu.

Jak już pisałem - da się auto naprawić tak, że nikt nic nie znajdzie. Ale to wymaga kupienia zarówno nowego elementu konstrukcyjnego (np. wewnętrzne poszycie błotnika przedniego), wspawania go na fabrycznych spawach, idealnego ich zabezpieczenia (tak jak to robi fabryka) oraz pomalowania. Przy czym po takiej naprawie (w 100% zgodnej z wytycznymi producenta) masz samochód o właściwościach auta bezwypadkowego. Widziałem 2 takie auta w życiu, obie naprawy zrobione za koszmarnie duże pieniądze (np. wymiana tylnego lewego błotnik w A8 + lewa strona zawieszenia + lewe tylne drzwi - 28 tysięcy złotych). I jest to marginalne zjawisko.

Tu nie chodzi o mądrzenie się - to są normalne fakty dotyczące napraw aut powypadkowych. Pisanie, że ktoś nie wiedział, jak mocne było uderzenie, ale przodu nie da się spasować bez ponownej jego naprawy, jest dla mnie śmieszne. Świadczy o tym, że komuś albo się nie chciało przyłożyć do oględzin, albo po prostu nie miał odpowiedniego doświadczenia, żeby powiedzieć, co w aucie uległo uszkodzeniu.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 03-08-2011 o 06:38

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Nie bardzo rozumiem tą wypowiedź - najpierw mi zarzucasz, że nie wiem o czym piszę, a potem przyznajesz mi 100% racji
    Już tak poza wszystkim - Ty faktycznie masz problem z czytaniem ze zrozumieniem... Jeszcze raz, większymi literami - napisałem, że bywasz cwanym handlarzyną, który w życiu wszystko widział, a inni to tylko biedne sieroty, którym Ty "wytrawny sprzedawca samochodów używanych (w tym Alfa Romeo 159 w szczególności)" musisz nieść kaganek oświaty. Takie odnoszę wrażenie, gdy czytam Twoje inne posty i widzę jak traktujesz pozostałych userów. Generalnie słabo to wygląda, ale akurat w tym względzie każdy pracuje na swój rachunek. Szczerze mówiąc jeżeli o mnie chodzi, to delikatnie mówiąc swoim zachowaniem nie zmieniłeś mojej tradycyjnej opinii na temat handlarzy samochodów Wręcz przeciwnie... Ale mniejsza o to.

Wracając do tematu - zgadzam się z opinią (ktokolwiek by nie był jej autorem - nawet Ty w momentach, kiedy nie "cwaniaczysz", że auto uderzone nigdy nie będzie tak "proste" jak samochód niebity i przeważnie zawsze da się bez większego problemu ustalić jak bardzo zostało uderzone.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Franek - toć to standardowy sposób bycia Juranda. Nic nowego.
    Także szkoda prądu na roztrząsanie tematu - każdy sam sobie wyciągnie wnioski i tyle.

Pzdr.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Już tak poza wszystkim - Ty faktycznie masz problem z czytaniem ze zrozumieniem... Jeszcze raz, większymi literami - napisałem, że bywasz cwanym handlarzyną, który w życiu wszystko widział, a inni to tylko biedne sieroty, którym Ty "wytrawny sprzedawca samochodów używanych (w tym Alfa Romeo 159 w szczególności)" musisz nieść kaganek oświaty. Takie odnoszę wrażenie, gdy czytam Twoje inne posty i widzę jak traktujesz pozostałych userów. Generalnie słabo to wygląda, ale akurat w tym względzie każdy pracuje na swój rachunek. Szczerze mówiąc jeżeli o mnie chodzi, to delikatnie mówiąc swoim zachowaniem nie zmieniłeś mojej tradycyjnej opinii na temat handlarzy samochodów Wręcz przeciwnie... Ale mniejsza o to.
    Franek - rozumiem, że jeśli ktoś tutaj sobie pisze, że fajnie jest kupić auto po wypadku, bo wszystkie auta używane w Polsce (wystawione do sprzedaży) i tak są po wypadku, a czasem uda się wyrwać "okazję" cenową, to osoby zajmujące się m.in. importem samochodów mają siedzieć cicho? Przecież taka postawa jest zupełnie bez sensu. Nie zamierzam nieść kaganka oświaty, ale jeśli ktoś pisze ewidentne bzdury, to się do tego ustosunkowuję - przecież wcale nie musisz czytać moich wypowiedzi, być może Tobie one są zupełnie do szczęścia nie potrzebne, bo też posiadłeś pewną wiedzę z zakresu motoryzacji i w zupełności Ci ona wystarcza.
    Niestety, rzeczywistość nie jest czarno-biała i samochody nie dzielą się na porozbijane w pył i pospawane potem na sztukę oraz na modele "salon Polska 20 tysięcy przebiegu w 8 lat".
    I doprawdy nie wiem, gdzie Ty widzisz jakieś niestosowne traktowanie użytkowników tego forum przeze mnie - przecież to jest forum DYSKUSYJNE i do tego służy - i dyskusje nie zawsze wyglądają tak, że siedzą sobie panowie, głaskają się po główkach i mówią "tak tak, masz rację". Widziałeś, żebym się kiedyś przyczepił do tego, co np. napisał Cinek w temacie chiptuningu? Nawet przez myśl mi to nie przechodzi, bo jestem pewien, że facet ma wiedzę z 4x większą w tym temacie, niż ja... (to tak w kwestii bycia alfą i omegą, o co mnie podejrzewasz). I mogę Ci wymienić od ręki conajmniej 5 innych osób z tego forum, których wiedzę widać w wypowiedziach i widać, że nie jest to wiedza z Auto Świata.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 03-08-2011 o 14:47

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    I doprawdy nie wiem, gdzie Ty widzisz jakieś niestosowne traktowanie użytkowników tego forum przeze mnie
    Mam Ci podlinkować kilkanaście Twoich wpisów tutaj czy jak?

Zresztą dobrze sebsob pisze - szkoda prądu na bicie piany w tej kwestii. Każdy kto śledzi forum z pewnością już sobie wyrobił zdanie. I jeszcze raz dla jasności - w wielu kwestiach technicznych masz rację i nigdy tego nie negowałem (jak np. kwestia aut powypadkowych) - chodzi mi tylko o brak szacunku i wywyższanie się ponad innych.

Pozwól, że zakończymy ten OT.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)