-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
50707316 i 50707317
Z ceną 750 zł to się pomyliłem, źle odczytałem na potwierdzeniu zamówienia. Cena to 686 + VAT. Czyli jeśli kupujemy detalicznie to ~830 zł, a w moim wypadku VAT naliczam w Polsce, więc wychodzi ~840 zł. Jak tylko otrzymam ten wahacz to podam tutaj informację co dostałem. Nie spieszę się, jeśli nie uda się u Litwinów to mam ofertę z ASO za 2000 zł za komplet.
A czy przypadkiem TRW nie robi oryginalnych wahaczy górnych i dolnych do 159? Tyle tylko, że TRW z rynku aftermarketowego to już inne TRW? Tak przynajmniej zostało ustalone w wypadku wahaczy górnych. Górne z ASO mają nabite TRW, ale są to inne odlewy i inne gumy niż w TRW sprzedawanych w sklepach.
No właśnie, skoro TRW jest i w oryginale i w zamienniku to jak je rozpoznać ?
-------
Podobno po odlewie. Tutaj są zdjęcia oryginału, na drugim zdjęciu widać literki TRW:
http://akuki.pl/z1/wahacz_159_dx_24518429.jpg
http://akuki.pl/z1/wahacz_159_dx_24518429_1.jpg
tutaj druga strona:
http://ms-img02.allegroimg.pl/ms/ory...91270434af7d6c
źródło: allegro
TRW nie znalazłem dobrego zdjęcia, przydałoby się, żeby ktoś zrobił zdjęcie. od tyłu wahacza. Ale już na przodzie wprawne oko zauważy różnicę:
http://webservice-cs.tecdoc.net/pega...0319/3498170/0
PS.
Sprawa wydaje się podobna do górnych wahaczy. Ktoś w wątku górnych wahaczy namierzył po odlewie oryginalne części u jakiegoś producenta (dobrze pamiętam, że Mageti Marelli w poliftach?)
PS2.
Powinien się wypowiedzieć ktoś kto miał w ręce różne wahacze i wymienił ich więcej niż jeden. Ja to tylko sobie klikam i patrzę w internetach, więc...
Ostatnio edytowane przez jahu ; 14-12-2015 o 20:26
Paczka doszła, otrzymałem wahacze 51842925 i 51842924 w cenie ~710 zł + VAT. Zapłaciłem kwotę netto – VAT naliczam sam w Polsce i odprowadzam do US.
To są numery nowszej części, ale pasują oczywiście do mojego samochodu. Części są oryginalne, z kompletem zawieszek i z numerami na odlewie, zgodnie ze zdjęciami, które wcześniej wklejałem z innych aukcji. Nabite TRW sugeruje producenta. Szkoda, że TRW nie sprzedaje tych samych wahaczy na rynku zamienników, tylko kupuje jakieś chińczyki i pakuje w swoje pudełka...
Myślę, że oferta jest nie do przebicia, TRW z rynku zamienników kosztuje jakiejś 20% mniej, ale jakość jest dla mnie niezadowalająca. Cena trochę wyższa niż w pierwotnym zamówieniu, ale i tak nie ma co marudzić.
Podsumowując – zarówno górne jak i dolne wahacze na pierwszy montaż robi TRW i te wahacze można uznać za trwałe, można je kupić w ASO.
TRW z rynku zamienników to inne wahacze, zarówno górne jak i dolne, mają inne odlewy, jakość tych części pozostawia sporo do życzenia. Sporo osób w dolnych wahaczach po 30.000 kkm wymienia tuleje, a po 60.000 kkm wymienia sworznie (całe wahacze). Górne wahacze są jeszcze słabsze.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 22-12-2015 o 17:17
-------
Tak i nie.
Zapłaciłem za pobraniem gotówką 710 zł / sztukę (na fakturze jest VAT zero i informacja o nabyciu wewnątrzwspólnotowym), a moja księgowa musi mi rozliczyć VAT i zapłacę 163 zł VATu, z którego przysługuje mi odliczenie połowy. Czyli w sumie to kosztuje mnie tyle samo co kupienie wahacza za 873 zł w Polsce. Ale część będę musiał zapłacić dopiero w Urzędzie Skarbowym za miesiąc.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 22-12-2015 o 18:14
Ok, rozumiem,
Żeby jeździć 159 to się trzeba nakombinować ...
jednak zostanę przy Kappie
Ale cena chyba rzeczywiście nie do przebicia, tu muszę się z Tobą zgodzić ,
sprawdzę jutro ile by w PL najtaniej kosztowało i dam cynk.
-------
Kombinowanie to złe słowo. Taka jest standardowa procedura przy zakupie zza granicy jeśli chcemy uzyskać prawo odliczenia podatku VAT i mamy działalność gospodarczą lub prowadzimy firmę w innej postaci. To brzmi jak skomplikowane, ale w praktyce to są 2 zapisy w deklaracji więcej i dwa kliknięcia w programie księgowym. Dla księgowej do bułka z masłem. Deklaracje i tak wypełnia, podatki i tak płacę. I nie ma tutaj ani grama naciągania podatkowego, standardowa procedura. Skutek jest taki jakbym kupił część za 873 zł w Polsce, tylko inaczej za to płacę.
Ja dostałem ostatnio ofertę z ASO Fiata: 51842925 za 1199zł oraz 51842924 za 950zł
Ostatnio edytowane przez jahu ; 22-12-2015 o 20:31