No dobra kupuję Brerę ...
No dobra kupuję Brerę ...
Tomek ale ja np.nie znam sie i golym okiem nie wylapie czy auto bylo malowane czy nie,czujnika lakieru nie mam swojego a jak mi da ktos swoj to ciul wie co to za czujnik.Ogladalem w Radomiu na placu jedna 159 2 godzniny.W koncu zdecydowalem sie zabrac ja do ASO i wyszlo ze cala w kolo malowana a na dachu miala 470 mikronow wiec super,a na czujniku goscia wychodzilo w granicach 250 mikronow(i tak duzo bo norma to ok.200)-zrezygnowalem chociaz bylo mi ciezko i juz myslalem ze ja kupie.Jak masz czas to Cie zabiore to mi pomozesz jak bede jechal po jakies auto.Ja jestem laikiem i tyle.Moge sobie obczaic szyby,czy szczeliny w miare rowne,czy na lampach sa loga AR,wnetrze jak wyglada,czy silnik w miare rowno pracuje ale reszty juz nie wylapie-zostaje mi ASO ale tam tez czesto sa ciecie ktore biora kase i na odpierdziel wszystko zrobia.
Czujnik lakieru to koszt rzędu 300 PLN. Taki, którego sobie sam skalibrujesz i będziesz pewien, że nie przekłamuje pomiarów. Ten wydatek zwraca się średnio po 2 oględzinach "na placu", zamiast płacenia za przegląd w ASO. Na wstępie eliminujesz bowiem auta po dzwonach.
Norma dla 159 to około 100-120 mikronów. Taką samą normą są malowane po kilku latach drzwi przednie i tylne - wskutek ich piaskowania przy braku przednich chlapaczy - wtedy drzwi mają około 180-200 mikronów. Wyższe wartości są już skutkiem napraw blacharskich. Samymi szczelinami bym się bardzo nie kierował, bo np. w 159 SW tylna klapa w 90% przypadków nie leży równo z błotnikami, albo nie leżą równo lampy w klapie w stosunku do lamp w błotnikach. Taki "urok montażowy". Co więcej - często nie da się z tym nic sensownego zrobić. Podobnie jak nie należy się stresować malowaną maską i przednim zderzakiem - nawet na gwarancji zdarzają się takie usługi, w związku z bardzo szybkim wybijaniem dziur w lakierze przez kamyczki z drogi. Miękki lakier - i wystarczy, żeby po 100 tysiącach km maska wyglądała jak sito.
Każde auto ma swoje bolączki i żeby wiedzieć, czy naprawa była skutkiem usuwania standardowych wad samochodu, czy też auto miało wypadek - trzeba ich trochę się naoglądać. Tutaj niestety tylko praktyka pokazuje, co w trawie piszczy.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Jeśli ktoś wybierałby się na oglądanie tego: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sup...C18314801.html auta, to swoje wrażenia opisałem tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/podk...tml#post634914
Ja nawet sobie nia glowy nie zawracalalem pomimo ze do Rzeszowa mam 45 km.Pisales o przyciskach na kierownicy a na zdjeciach ich nie ma.Dobrze ktos musial z nia przykombinowac.Mozliwe ze cala kierownica byla wymieniana no i nie tylko ona:-/
Też teraz widze że ich nie ma na foto. Za to znalazłem w Radomiu coś ładnego, chociaż bita. Ogłoszenia już nie ma ale to był granat metalic, lewy przód uderzony, 2,4 jtdm. Oglądał ją ktoś?
wiem ktora:-)ta z jasna alkantara w srodku.Lekko puknieta chyba w lewy przod.Nie ogladalem jej ale widzialem na allegro.Od kwietnia gdzies byla wystawiona
Jadę oblukać chyba...)
Dam znać co i jak.
a sprzedala sie czy nie??Masz kontakt do sprzedajacego w ogole??Ja i tak teraz jak cos to w SW uderzam
Tak, stoi. Szczerze mówiąc wygląda(ła) nieźle. Zobaczym z bliska. Poduchy nie wyszły, może uderzenie było lekkie lub "długie", może wybebeszony cały środek i zrobiona deska na cacy. Się zobaczy. Niezła cena za 200KM i wyposażenie. Siedzę w ogłoszeniach od ponad roku, ale filtry miałem ustawione na 130-160KM i jakoś mi to ogłoszenie umknęło. Jeśli się zdecyduję na sedana zamiast kombi to mnie żona zabije, zakopie a potem odkopie i jeszcze raz zabije.
P.S. Znowu spania nie mamJak przy zakupie mojej obecnej niuni
![]()