Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Ogier Avatar sagat
    Mieszka w
    Piaseczno/Warszawa
    Auto
    AR Brera 3.2 v6 Q4 skyview

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Niestety takie miałem spalanie przy jeździe zarówno 159 3.2 jak i Brerą 3.2, po mieście (tylko po mieście), bez jakiegoś nadmiernego zasuwania. Zresztą producent podaje prawie 17/100, a wiadomo jak się mają te parametry do zużycia rzeczywistego.
    Co do genialnego brzmienia - genialnie to brzmi np. GTA. 3.2 V6 w Brerze brzmi tak sobie - jak się to przyrówna do poprzednich Alf Romeo (156, 164, 147) - to ten silnik niczym nie zachwyca. Moc - wystarczająca być może dla kogoś, kto od 3.2 V6, żrącego 16-17/100 średnio, oczekuje tylko 260KM i przyspieszenia na poziomie 7/100. Jeśli porównujesz to z GTA - niestety przyspieszenie w GTA ograniczone jest możliwościami trakcyjnymi - napęd na przednią oś nie przeniesie przy starcie tyle mocy na asfalt, co 4x4. Brera 3.2 z napędem na przednią oś przyspiesza gorzej (!), niż 4x4, pomimo mniejszej masy. Więc porównaj sobie, jaki "skok" wykonali Włosi - masz 156 GTA, która osiąga setkę w 6.3 sekundy, świetnie brzmi i zużycie paliwa ma na akceptowalnym poziomie (da się bez większych problemów uzyskać 13.5/100 średnio) do Brery 3.2, która mając większą moc przyspiesza do setki w 7/100, spala średnio o dobre 3 litry więcej i kosztowała duuużo więcej niż GTA. To jest jakieś cofnięcie się w rozwoju motoryzacyjnym, jak dla mnie.
    Ojej, nie rozumiem za bardzo tej dyskusji, po pierwsze jeżeli ktoś chce 156 w wersji gta to proszę bardzo, natomiast ludzie którzy chcą mieć auto wyglądu brery i nie przejmują się tym że 0.5 sek jest gorszy od gta biora 159/brere. Nie przekonuje tutaj nikogo do tego że Brera jest lekka, ma odjechane osiągi i mało pali. Piszę tylko że po pierwsze brzmi na prawdę genialnie (co nie oznacza ze to najlepiej brzmiąca alfa) i że wcale nie pali 20L przy normalnej jeździe.

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Brera 3.2 z napędem na przednią oś przyspiesza gorzej (!), niż 4x4, pomimo mniejszej masy.
    Straszne odkrycie. Powiesz mi co w tym zaskakującego ? bo chyba nie zrozumiałem.

Mi ostatnio właściciel 156GTA powiedział ze na trasie przy prędkościach 120-130 pali mu 8 L, ale to nie oznacza ze ja mam teraz łazić i powtarzać takie pierdoły. Bo 8L to dla mnie wyczyn w mojej starej 156 z silnikiem 2.0.

Błagam ludzie nie popadajcie w paranoje, bo już się wiele ciekawych rzeczy o brerze dowiedziałem, m. in. niewielka moc i dźwięk który można porównać z dieslem co najwyżej.

btw.

Najlepiej też nie kupować alfy gt bo to złom jest, przyśpiesza do 100 w 6.7sek! to jest 0.4sek gorzej niż gta a to ma przecież ten sam silnik!

- - - Updated - - -

janpat, najlepiej szukaj u prywatnych sprzedawców, ja kupiłem 4 oglądana przeze mnie sztukę. 2xTBI i 2x3.2, natomiast najczęsciej tbi są słabo wyposarzone (loteria plusa) i uważaj też na sprowadzone z zagranicy, akcyza jest ogromna przy pojemności 3.2.

Użytkownik Embrion Avatar janpat
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    aktualnie Fiat Seicento, poszukiwana AR Brera 3.2 Q4 Skyview

Domyślnie

Sagat dzięki. TBI to raczej przy moim budżecie nie wchodzi w grę. Akcyza mnie przeraża. Wiem że super sztuka z zagranicy po opłatach za około 37 tysi może kusić ale problemami. Tak czy inaczej szukam.

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Cytat Napisał janpat Zobacz post
    Sagat dzięki. TBI to raczej przy moim budżecie nie wchodzi w grę. Akcyza mnie przeraża. Wiem że super sztuka z zagranicy po opłatach za około 37 tysi może kusić ale problemami. Tak czy inaczej szukam.
    Wszystko zależy jaki masz budżet, bo czasem można wyłapać perełki, jak ostatnio Brera 3.2 z 2006 o przebiegu ca. 16000 km.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Przy TBi akcyza nie bedzie problemem, bo to przeciez auto ponizej 2l pojemnosci. Problemem bedzie wysoka cena wyjsciowa, bo to przeciez jedynie rocznik 2009 -2010.

Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    Wszystko zależy jaki masz budżet, bo czasem można wyłapać perełki, jak ostatnio Brera 3.2 z 2006 o przebiegu ca. 16000 km.
    Budżet wiosenny to około 45 tyś. Właśnie takich "perełek" się obawiam aby wtopy nie zaliczyć.

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    Przy TBi akcyza nie bedzie problemem, bo to przeciez auto ponizej 2l pojemnosci. Problemem bedzie wysoka cena wyjsciowa, bo to przeciez jedynie rocznik 2009 -2010.
    To właśnie cena wyjściowa rocznika TBi przekładając na budżet uniemożliwia zakup.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Budżet wiosenny to około 45 tyś. Właśnie takich "perełek" się obawiam aby wtopy nie zaliczyć.
    Perełka miałem na myśli w sensie pozytywnym, ale cena wyjściowa była 53 tys.

Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto

Domyślnie

Dlatego perełka w cudzysłowie była.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Każdy ma swoje zdanie, doświadczenie, upodobania. Jeden woli benzynę a inny diesla. Trzeba to uszanować. Mój wybór padł na 3.2 Q4. Może po jakimś czasie będę żałował. Ala w pewnym wieku może nie myśli się do końca racjonalnie. Ale fajnie taką bryczka wozić swoją dupę.
    Panie Tomku_KRK zdarzają się u Was Brery 3.2?
    Praktycznie nie. To bardzo trudny w sprzedaży model - z racji wysokich kosztów eksploatacji.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał sagat Zobacz post
    Ojej, nie rozumiem za bardzo tej dyskusji, po pierwsze jeżeli ktoś chce 156 w wersji gta to proszę bardzo, natomiast ludzie którzy chcą mieć auto wyglądu brery i nie przejmują się tym że 0.5 sek jest gorszy od gta biora 159/brere. Nie przekonuje tutaj nikogo do tego że Brera jest lekka, ma odjechane osiągi i mało pali. Piszę tylko że po pierwsze brzmi na prawdę genialnie (co nie oznacza ze to najlepiej brzmiąca alfa) i że wcale nie pali 20L przy normalnej jeździe.
    Widzisz - dla Ciebie to auto brzmi genialnie, dla mnie genialnie np. brzmi Corvette Z06. Genialnie brzmi stare BMW M5 E39. Przegazowując oba te auta ma się ciarki na plecach. My nie mówimy o jakichś tam sobie silniczkach V6, tylko o topowym modelu producenta aut o historii mocno powiązanej ze sportem - dla mnie to, co oferuje 3.2 V6 w 159/Brerze to jest kpina z nabywcy Alfy Romeo, ZWŁASZCZA, że poprzedni model dysponował jednostką o niebo lepiej dopasowaną do charakteru auta. To jest clue zagadnienia. Alfa zrobiła pod tym względem duży krok wstecz.

Ja niestety znam realia eksploatacyjne tych modeli i wiele osób, które posiadają taki silnik, po pewnym czasie zaczyna narzekać na spalanie. Dlatego chciałem kolegę uświadomić, czego się może spodziewać w określonych warunkach. I 3.2 V6 naprawdę pali 20/100 przy normalnej jeździe po normalnym MIEŚCIE (nie mówię o spalaniu średnim trasa/miasto). I to oznacza w prostej linii ponad 1 PLN za każdy przejechany kilometr wydane na samo paliwo. Dla mnie osobiście jest to wydatek nieadekwatny do tego, co oferuje ten konkretny silnik, bo mam porównanie z innymi jednostkami, które palą podobnie a mają zgoła odmienne osiągi. Drastycznie odmienne... [/QUOTE]

,Mi ostatnio właściciel 156GTA powiedział ze na trasie przy prędkościach 120-130 pali mu 8 L, ale to nie oznacza ze ja mam teraz łazić i powtarzać takie pierdoły. Bo 8L to dla mnie wyczyn w mojej starej 156 z silnikiem 2.0.
    Ale tak niestety jest - 156 GTA przy prędkosci stałej ok. 120 km/h pali ok. 8/100. MA relatywnie niskie obroty na 6-tym biegu, poza tym stare Busso jest o niebo bardziej ekonomiczne od nowej 3.2 V6.

Błagam ludzie nie popadajcie w paranoje, bo już się wiele ciekawych rzeczy o brerze dowiedziałem, m. in. niewielka moc i dźwięk który można porównać z dieslem co najwyżej.
    JA tylko chcę, żeby potencjalny nabywca miał pełną świadomość tego, w co się pakuje, decydując się na określoną wersję silnikową. Absolutnie nie bronię nikomu kupowania Brery 3.2 czy też innego modelu dowolnego pojazdu...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Problem benzyny w 159/Brerze jest szerszy. Zakładając, że ktoś chce w miarę "topowe" osiągi w tym samochodzie i jeździ mało (dajmy na to - grubo poniżej 10kkm/rok), do tego w miejskich korkach 90% czasu, to nie ma wielu opcji. Diesle słabo znoszą krótkie trasy (moja najczęstsza trasa to 6km w jedną stronę, a druga najczęstsza to 10km). Zostają benzyny - przy czym osiągi licujące z wyglądem auta oferują w zasadzie 1.75 i 3.2.

Tu wybór w zasadzie zależy od zasobności portfela (nowsze 1.75, starsze 3.2 - dawno nie widziałem 3.2 po lifcie) i preferencji indywidualnych dotyczących kręcenia ich wysoko. Oczywiście - głupio zrobiła AR nie wkładając 3.2 Busso do Brery. Też tak sądzę, ale nic na to nie poradzimy... (Chociaż zawsze można zrobić swapa. )

Ale mam też merytoryczne pytanie trochę obok - czy wszystkie Brery z loterii Plusa były identyczne. Jeśli tak, to co oznacza ich ubogie wyposażenie? Brak navi? Brak skóry?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Ale mam też merytoryczne pytanie trochę obok - czy wszystkie Brery z loterii Plusa były identyczne. Jeśli tak, to co oznacza ich ubogie wyposażenie? Brak navi? Brak skóry?
    Brak navi, skór, szklanego dachu, Bose, bixenonów był bodajże tempomat.