Też uważam, że Gulietta jednak jest w tym samym szeregu co A3 i A klasa
Też uważam, że Gulietta jednak jest w tym samym szeregu co A3 i A klasa
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
No skoro BMW 1 to takie premium, to czemu jest w nim tak słabo.. Może nie najwyższy poziom wyposażenia (jak na rynek belgijski), ale plastikowe osłony słupków z przodu, twarde i ledwo wyściełane boczki tylne bez kieszeni, ohydne plastiki za przednimi fotelami, czarna szmata na fotelach rodem ze Škody, od wielu lat te same plastiki deski. Audi jeszcze gorzej. Mercedes A ma jako jedyny wzornictwo na poziomie. Ale ta różnica jakości odczuwalnej zależy dziś tylko od nastawienia oceniającego..
pzdr, tadzikpl
Jasne, obecna jakość to już tylko "jakość", niewiele to ma wspólnego ze starszymi modelami.
Co do pisania "zwykły kompakt" to tak, jest ładna ale to nie jest kryterium wg którego ocenia się klasę do której auto przynależy, jeździłem Giuliettą QV, fajne wozidło, nawet bym sobie kupił, jednak nie zauważyłem żeby czymkolwiek specjalnie się wyróżniała na tle Megane RS, Focusa ST itp. a nawet miała jeden irytujący haczyk - turbo zdychało zanim zdążyło się dobrze rozkręcić. Zwykłe wersje też jak każdy inny kompakt.
Ale widzę że dorzuciłem do ognia więc nic więcej nie piszę i wycofam się raczkiem![]()
Tadzik wejdz do swojej alfy i pozniej wejdz do bmw 5 f10...ja tak mam gdy wchodze do BMW ojca a pozniej do swojej 159-wtedy najbardziej widac co jest premium a co nie premium.To inna jakosc,spasowanie,materialy itd.Natomiast co do kompaktow to one sa by sprzedawac sie w jak najwiekszej ilosci i takie bmw czy mercedes jada na prestizu z wiekszych modeli.Ludzie to kupuja bo to przeciez znaczek luksusowej marki(przeciez w salonach sa auta tych marek za 600tys zlotych)Nie kazdy chce limuzyny wielkosci nowej 7 wiec grubo ponad 5metrow za 500tys zl-taki biznesmen kupi corce BMW 1 czy A klase,a nie astre,megane czy civica bo to wlasnie marka premium,troche moze w tym snobizmu ale ten swiat jest tak skonstruowany.
F10 to nie klasa 159. Bardziej adekwatne porównanie jednak z 3-ką. Im większa BMW Tym chyba bardziej Premium. Poprawcie mnie jeśli się mylę...
P.S: Apropos "prawdziwych" aut Premium. Mój kumpel, miłośnik Audi kupił swojej kobiecie A1 S-linę z DSG z 1.4 T 124KM (chyba). Super wypas!!! Dziś mi powiedział, że od jakiegoś czasu auto na zimnym silniku chodzi jak diesel. Zaprzyjaźniony warsztat zasugerował, że to może być oznaka wadliwego rozrządu w tych silnikach. Auto ma 50 tys kmJutro jedzie do ASO. (Nie słyszałem, żeby w Mito był problem z jakimś silnikiem
) Jak dodamy do tego olejożerców-TFSI i super diesle 2.0 TDI, nie wspominając o ostatniej aferze to coraz bardziej zdumiewa mnie fenomen tej marki i wyniki sprzedaży
![]()
Ostatnio edytowane przez duke75 ; 07-10-2015 o 21:25
Awaryjność to odrębny temat, tutaj Włosi od dawna sa na szarym końcu bo chyba żaden silnik nie ma tak poważnych problemów jak konkurencja.
Wg. ADAC na pewno.
A zdaniem Auto Bilda (no co, gazeta jak gazeta) z modeli Alf ostatnich lat 147 2.0 TS jest najmniej awaryjny (wyżej w rankingu od 159 2.4 JTD).
Jeśli fiatowskie silniki JTD "sa na szarym końcu" albo benzynowe pochodzące od 1.0 l FIRE - to możliwe, że nic nie wiem o motoryzacji.
Nowe silniki diesla nie powinny rozczarować w Giulii, ważniejsze jakie będą benzynowe (czy i jak będą dobre).
Alfa Romeo Nel Cuore
Mówicie o tym samym ADAC, który nie tak dawno wspierał swoimi statystykami Volkswagena? Heee!
wcześniej:
YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
AR 156 GTA '03 - 2006-2009
AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
teraz:
Honda CRV (służbowa)
Maserati Ghibli SQ4 '15
Czytaj ze zrozumieniem, ranking awaryjności to taki w ktorym 1. miejsce to najbardziej awaryjny, koniec-najlepszy.