To bede czekac na jakies informacjemoze do tego czasu doprowadze swoja Bestię do jakiegos lepszego stanu
![]()
To bede czekac na jakies informacjemoze do tego czasu doprowadze swoja Bestię do jakiegos lepszego stanu
![]()
Alfa Romeo 156 2.4 JTD - była :'(
Alfa Romeo 147 1.9 JTD - jest
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...7_kemott7.html <-- wbijaj śmiało
Koledzy,wpadła mi pewna myślę ciekawa opcja na wakacje,dla nas.Zaraz przybliżę z grubsza temat a dokładniej możemy porozmawiać o tym na spocie.
Spot chciał bym zrobić 6 lutego w sobotę z takim wyprzedzeniem aby po pierwsze jak najwięcej osób się nazbierało po drugie każdy się zastanowił czy jest wstępnie chętny na mój pomysł.
Najpierw spot proponuję 6 luty tj.sobota tradycyjnie restauracja Hetmańska Byczyna godzina do ustalenia ale przeważnie i tak jest to 15- 15.30
Teraz mój pomysł czyli wakacje w Toskanii we Włoszech...wycieczka samochodowa ;D
Wpadłem na to bo gdzieś na forum widziałem podobne ekspedycje ze śląska ale do Chorwacji bodajże.
No więc tak wszystkie informacje podane niżej są orientacyjne,dużo będzie do zaplanowania jak znajdą się chętni (minimum 8 osób)
Przechodzę do najważniejszego..koszty.
Przy założeniu że było by 8 osób można by wynająć cały dom/posiadłość z basenem i wieloma innymi atrakcjami.Przykładowa oferta turystyczna pierwsza z brzegu w Toskanii oczywiście
http://www.interhome.pl/wlochy/toska...escLastBookDay
cena 4500tyś zł na 7 nocy.
czyli wychodzi po 562zł na osobę za 7 nocy
teraz koszt dojazdu duża większość trasy autostrada odległość 1500km w jedną stronę tutaj trasa:
https://www.google.pl/maps/dir/Monte....2781356?hl=pl
Przy obecnych kosztach paliwa +/- 4zł litr kosz przejechania 100km przy spalaniu 7l to 28zł.
1500km razy 2strony=3000tys km a to koszt 840zł.
Czyli przy 4 osobach w aucie 210zł na głowę w dwie strony.
Więc koszt wynajmu domu plus dojazd to mniej więcej 800zł od osoby.
Teraz do tego pieniądze na przepicie przejedzenie itp myślę że 200 euro na głowę na 7 dni raczej starczy.
Oczywiście jeśli był by ktoś chętny trzeba by się podjąć organizacji ja jeszcze z kimś mogę ogarnąć temat ale w związku z takim wyjazdem rzeczy do ustalenie jest dużo np kto wiezie zapasowe wtryski,turbo a kto dwu masę ;D
A tak na serio przy takiej ekspedycji można wykupić ubezpieczenie na wiele złych zdarzeń awaria itp.
Jeśli był by ktoś na tyle odważny to chciał bym ten temat poruszyć na najbliższym spocieMam w rodzinie rodowitego włocha który pomógł by dodatkowo w organizacji jak coś.Więc myślcie,wypowiadajcie się w temacie i zobaczymy co z tego wyjdzie
A co do spota robimy jak zwykle listę wpisujcie się fajnie by było jak by również osoby towarzyszące się pojawiły.
Na listę czekam do czwartku 4 lutego i później rezerwuję miejsce w Hetmańskiej.Wpisujcie się i kopiujcie dalej listę
1-Zwoli
Toskania tez byla ale w mniejszym gronie
i Czarnogora byla
i zabojady
itp
zawsze bylo wesolo
opcja z calym domem - polecam
nie ma to jak " byc u siebie "
gorzej dograc termin urlopu dla wszystkich ale da sie
popacza w te linki jutro z ciekawosci ...
ale na 7 dni to malo
min 10 nocy
co do ceny :
jak sprawdzasz cennik to wpisz datę ...
ten twój link na sierpień to już 7500zł zamiast 4500 opisanych przez ciebie
no i wolne tylko od 20.08
więc jak szukasz to sprawdzaj wszystko
ano widzisz... to trochę zmienia postać rzeczy :/ Póki co ja się na spocik piszę ;D
1. Zwoli
2. Pawciu87
Też tak czytałem ten wpis z wielkim zaciekawieniem i coś mało mi się wiecznie wydawało![]()
Kolego po pierwsze link który podałem miał być użyty do wstępnego zobrazowania sprawy.
Po drugie chciałem sprawdzić czy w ogóle ktoś by się pisał na coś takiego,dopiero kolejnym krokiem było by szukanie noclegu,miejsca,ustalanie daty wyjazdu i to wszystko w dość racjonalnych cenach.Po drodze sprawdzając wszystko.
Ceny podane przeze mnie miały być orientacyjne bo niby jak mam sprawdzić dokładną cenę i sam za wszystkich wybrać miejsce i czas wyjazdu ?
Z Kolegą Pawłem w rozmowie poza forum padła propozycja miesiąca wrzesień,idąc za Twoją radą cena na wrzesień za 7 noclegów to już nie 7500zł ale niewiele ponad 6tyś.
A to w ogólnym rozrachunku nie wiele zwiększa koszt całej imprezy.
Poza tym jak pisałem w moim poście wyżej
Miałem taki cichy zamiar jeśli znaleźli by się chętni w ogóle z nimi ustalić miejsce,koszty i tym podobne błahostki.Takich domków do wynajęcia na prawdę w różnych terminach i miejscach we Włoszech jest masa.Dodatkowo wspominałem o tym że mam możliwość wynajęcia takiego domu po znajomościach,pomijając biura podróży itp.mam tam rodzinę.
Ale Bociek jeśli byłeś już na takiej ekspedycji,a z postu wynika że byłeś może doradź,napisz jakieś informacje które naprawdę mogą być pomocne w organizacji czegoś takiego o ile znaleźli by się chętni.A ja następnym razem postaram się skrupulatnie wpisać datę wyjazdu![]()
Ej, moment, panowie, co to za narzekanie!?
Zwoli chce coś zdziałać i już pitolenie mimo że założenia póki co są czysto teoretyczne...
Bez stresu. Jest czas, rozmawiajmy a na pewno się dogadamy. Nie dajmy się wzajemnie wpędzić w gównoburzę, jak to często bywa pod takimi tematami na forum.
Jak dla mnie najlepszy byłby Wrzesień na ten wyjazd. A na spot w lutym przyjadę.
1. Zwoli
2. Pawciu87
3. bzyku741
Włochy piękna sprawa, zwłaszcza, że od dawna chodzi za mną taki wyjazd
Podstawowe jednak dla mnie pytanie, bo na spocie na pewno nie będę - jak wcześnie trzeba się określić co do terminu takiego wyjazdu?
Niestety, ale u mnie jest mały problem z większym wyprzedzeniem.
I jeszcze jedno pytanie - wyjazd z nastawieniem na leniuchowanie i odpoczynek, czy jednak aktywne spędzenie czasu, tj. codzienne zwiedzanie, wyjazdy, wycieczki?
Ostatnio edytowane przez FXX ; 26-01-2016 o 22:21
zwoli chyba troszke zle mnie zrozumial
ja jego jak widac tez - bo myslalem ze link to juz opcja do wyboru a nie przyklad do dalszych rozkmin tematu
pitolenia i narzekania rowniez u mnie nie bylo i nie to bylo celem mojego wpisu
wrecz przeciwnie - polecam taki wyjazd bo jest po prostu super
co do wrzesnia - super opcja bo sporo taniej
ale dzieci szkolne juz np stanowia klopot ( no moze tylko 1 klasa bo raczej wypada byc od poczatku szkoly )
no ale to juz kwestia jaka ekipa z jakimi dziecmi jedzie
co do wyprzedzenia terminu - to niestety jest kon8ecznosc jak sie chce jeszcze miec w czym wybierac itp
nam zdarzalo sie miec rezerwacje na 8 mscy wczesniej
ale bywalo i tylko 4msce
przy wiekszej ekipie ciezko cos dograc na ostatnia chwile bo nie szuka sie przeciez pokoju dla 2os tylko czegos konkretnego dla wiekszej ilosci
warunek kolejny - dla jednego chalupa ma byc przy morzu ( cena + )
innemu nie robi roznicy dojazd nad morze np 20-30km nawet bo i tak zabiera pelno gratow na plaze bo dzieci itp wi3c tak czy tak autem a nie z buta
ciezko tak wszystko opisac
mial3m przyjemnosc ogarniac wyjazd dla 5 osob
ale i dla kilkunastu tez sie udalo
ciezka robota kazdemu dogodzic i dograc ale sie da
ale jednym slowem
POLECAM !!!!
Również piszę się na spota
1. Zwoli
2. Pawciu87
3. bzyku741
4. Gingers99