Chyba niepotrzebnie zrobiłeś to w 2 miejscach. Teraz jak EGR się otwiera to masz efekt zaciągania strzykawki w której zaslepisz wlot. Powinno być zaślepione tylko przy kolektorze ssącym
Chyba niepotrzebnie zrobiłeś to w 2 miejscach. Teraz jak EGR się otwiera to masz efekt zaciągania strzykawki w której zaslepisz wlot. Powinno być zaślepione tylko przy kolektorze ssącym
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Zaślepiłem przed zaworem - zgodnie z instrukcją forumową, żeby spaliny niepotrzebnie nie brudziły egr i dodatkowo jeszcze przed przepustnicą.
Myślałem o zawirowaniach ciśnienia, jakie mogą powstać w zaworze, ale nie działa on jak pompka, więc wszystko powinno być ok...
A może lepiej zaślepić tylko przed zaworem, jeśli powinna być tylko jedna zaślepka...
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu...
AR156 1.6TS 2000
no to chyba nie pozostaje mi nic innego, jak dołożenie 3 zaślepki przy kolektorze wydechowym...
Kontrola silnika a rozrząd .
Przez ostatnie 2tys km podczas gwałtownego przyśpieszania w okolicach 3 tys obrotów na 3,4 biegu zapalała się i od razu gasła kontrolka silnika ( w 50% mocniejszego dodawania gazu !) ! Raz kilka miesiecy temu na 5 biegu kontrola zapaliła się, auto straciło moc. Zgasła dopiero po ponownym odpaleniu i już było ok. Więc sądziłem, że to wina EGR , postanowiłem wszystko wyczyścić i zaślepić przy okazji wymiany rozrządu.
Wczoraj wymieniłem pasek, rolki, pompe wodną, na warsztacie niestety nie zaślepili EGR gdyż powiedzili,że nie zajmują się tym, trudno.
Mechanik powiedział, że to była ostatnia chwila na zmianę rozrządu(61tys), rolki bardzo słabo się kreciły jak i pomka wodna.
Po wymianie pozytywne zdziwienie, kontrolka nie zapaliła się przez 500km.
Czy zapalająca się kotrolka silnika mogła być sygnałem do wymiany rozrządu ?? Co o tym myślicie...
W JTD rozrząd wytrzymał tylko 61tys km???? - zdecydowanie to musiało byc więcej
AR156 1.6TS 2000
Dokładnie tylko tyle, miałem paragon od poprzedniego właściciela z licznikiem, również na obudowie było napisane kiedy był wymieniany.
Czy zapalająca się kontrolka silnika mogła być sygnałem do wymiany rozrządu ??
..... powered by www.cinsoft.pl
Po tysiącu kilometrów od wymiany nadal brak kontrolki sinika gdzie wcześniej jej częstotliwość pojawiana się była duuuża. Dalej mam wrażenie, że niewłaściwa praca rolek, pompy mogła być tego przyczyną no ale to tylko moje sugestie niczym niepotwierdzone.
Może lampka zapalała się z powodu przeładowania? Ale to nie ma nic wspólnego z rozrządem. Spróbuj ostro przyspieszać na zimnym silniku. Tak, aby osiągnął do 3500 RPM na trzecim lub czwartym biegu.