Strona 49 z 99 PierwszyPierwszy ... 394041424344454647484950515253545556575859 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar grek6
    Mieszka w
    Łowicz
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM SW 2010r

Domyślnie

Podłączę się pod temat. Dzisiaj nabijałem klimę, najpierw 550 g nowego czynnika automatem. Sprężarka załączała się i wyłączała. Następnie wyssanie czynnika i ponowne nabicie, tym razem 460 g.
    i okazuje sie że wszystko w porządku. Klimatronic trójstrefowy, motor 2.0 JTDM 170KM 2010r.

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Witam. Pozwole sie tez podpiac pod temat (1 raz od kilku lat mam powazny problem z Alfa ) W nocy czasie jazdy po Belgi :/ padla mi klima - spalony kompresor i utknolem w Niemczech.
    Smierdzi niemilosiernie. Ale pytanie moje dotyczy innej sprawy. Czy jesli nie moge reka pokrecic wentylatora od chlodnicy to jest on "zapieczony" czy jest normalne ze nie da sie go reka poruszyc? Porownalem w Golfie i tam wenylator swobodnie moge pokrecic. - Wydaje mi sie ze wentylator jest "zapieczony" Jesli tak... czy zablokowanie sie wentylatora moglo doprowadzic do spalenia sie kompresora klimy. Klima byla serwisowalem w lutym.
    Alfa 159. 2.0JTDm 2011 200tys przebieg

Bede wdzieczny za jakas sugestie.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Wentylator powinien być "luźny".
    Przy braku wentylatora klimy czynnik powinien spierdzielić przez zawór bezpieczeństwa z racji nadmiaru ciśnienia.

Kompresor nie powinien się zatrzeć od tego.

Skąd diagnoza "spalony kompresor"??
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Dziekuje za odpwowiedz.

Uszkodzenie kompresora stetoskopem stwierdzil mechanik z serwisu Mazdy gdzie auto musialem zostawic - wstepna diagnoza (na poniedzialek musze byc we Wrocku i jade zastepczym golfem) Inny seriws tu dostepny vergoelst - specjalnie nazwe podaje, nawet nie raczyl podejsc zobaczyc co jest stwierdzjac ze jak klima nie dziala to mozna jechac... (mimo tlumaczenia: smierdzi, glosno, automatyczna)

W czasie jazdy mialem temperature silnika 90*C plynu w ukladzie chlodzenia nie ubylo. Wiec jesli wentylator chlodnicy uszkodzony to nie zaowazylem zadnych objawow tego. Srednia predkosc 120h

Gaz w rurkach jeszcze byl.

Dodam, ze wydaje mi sie ze moglo sie to stac po tym gdy wlaczylem szybkie odparowanie szyby na chwilke (jechalem w burzy i nagle szyba zaczela mi parowac) To jedyny fakt ktory moge polaczyc z tym co sie stalo.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał michuw81 Zobacz post
    Dodam, ze wydaje mi sie ze moglo sie to stac po tym gdy wlaczylem szybkie odparowanie szyby na chwilke (jechalem w burzy i nagle szyba zaczela mi parowac) To jedyny fakt ktory moge polaczyc z tym co sie stalo.
    Moje zdanie jest takie, że:
    1. wentylator chodzi zawsze gdy jest włączona klimatyzacja, poszczególne biegi załączają się w zależności od ciśnienia w układzie klimatyzacji
    2. czujnik ciśnienia ustala bieg wentylatora lub całkiem rozłącza sprężarkę gdy ciśnienie przekroczy dozwolone
    3. ustawianie temperatury, odparowywanie i inne przyciski na panelu klimatyzacji powodują tylko inne ustawianie klap mieszających powietrze zimne z ciepłym i nie mają w praktyce wpływu na to jak sprężarka pracuje.
    4. w czasie szybkiej jazdy brak wentylatora nie powinien szkodzić

Sam wymieniałem ostatnio sprężarkę, najpierw zasmrodziło, potem tłukło się sprzęgiełko (czy coś innego). W tym czasie zdiagnozowali też nie działający 1 bieg wentylatora. Czy można łączyć jedno z drugim? Z jednej strony czujnik ciśnienia powinien rozłączyć sprężarkę gdy przekroczone są bezpieczne wartości (u mnie czujnik załączał po jakiejś chwili 2 bieg wentylatora i zbijał ciśnienie). Z drugiej strony miałem analogiczną awarię i częścią wspólną jest problem z wentylatorem i niesprawna sprężarka.

I teraz najsmutniejsze dla Ciebie – jeśli sprężarka puściła do układu opiłki metali to bardzo trudno będzie wyczyścić układ. W praktyce wymienia się większość elementów (a przynajmniej skraplacz, osuszacz) + dokładne płukanie. U mnie szczęśliwie sprężarka nie zatarła się tylko coś się w niej urwało i spaliło, olej zszedł z układu czyściutki.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 09-08-2015 o 17:26

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

U mnie pojawił się taki problem:
    Jakiś czas temu, na wiosnę klima zaczęła sporadycznie hałasować, tzw. dzwięk wiertarki. Uznałem, że uciekło trochę czynnika, w końcu dwa lata nie uzupełniałem. Mimo hałasu klima chłodziła całkiem dobrze. Umówiłem się do serwisu na uzupełnienie czynnika, po odzyskaniu okazało się, że było go ok 430 g. Gościu napełnił na początku do 550g - klima chłodziła, ale jak przyszedł większy upał (30stopni) to się wyłączała. Nie pamiętam jednak czy jak miałem te 550g to była wiertara czy nie... Wróciłem do serwisu i napełnił około 450g. Klima chłodziła ale i wiertara grała.
    Póki było chłodno to aż tak mi to nie przeszkadzało, bo dzwięk wiertarki pojawiał się sporadycznie. Do czasu...
    Jakiś tydzień temu oprócz wiertary pojawiał się dodatkowy szum, tarcie sprężarki. Klima chłodziła trochę słabiej, ale chłodziła. Teraz już w ogóle nie ma hałasu a i klima nie chłodzi (a nawet grzeje) - czyli sprężarka się pewnie nie załącza.
    Pytanie dlaczego... czy może uciekł czynnik, czy padła sprężarka? Żadne smrody ani inne efekty się nie pojawiły...
    Dodam, że szczelność klimy również była sprawdzana.
    Powiedzcie mi czy mogę to jakoś na własną rękę zdiagnozować?
    Do serwisu jestem umówiony dopiero na poniedziałek :/

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał mat09 Zobacz post
    U mnie pojawił się taki problem:
    Jakiś czas temu, na wiosnę klima zaczęła sporadycznie hałasować, tzw. dzwięk wiertarki. Uznałem, że uciekło trochę czynnika, w końcu dwa lata nie uzupełniałem. Mimo hałasu klima chłodziła całkiem dobrze. Umówiłem się do serwisu na uzupełnienie czynnika, po odzyskaniu okazało się, że było go ok 430 g. Gościu napełnił na początku do 550g - klima chłodziła, ale jak przyszedł większy upał (30stopni) to się wyłączała. Nie pamiętam jednak czy jak miałem te 550g to była wiertara czy nie... Wróciłem do serwisu i napełnił około 450g. Klima chłodziła ale i wiertara grała.
    Póki było chłodno to aż tak mi to nie przeszkadzało, bo dzwięk wiertarki pojawiał się sporadycznie. Do czasu...
    Jakiś tydzień temu oprócz wiertary pojawiał się dodatkowy szum, tarcie sprężarki. Klima chłodziła trochę słabiej, ale chłodziła. Teraz już w ogóle nie ma hałasu a i klima nie chłodzi (a nawet grzeje) - czyli sprężarka się pewnie nie załącza.
    Pytanie dlaczego... czy może uciekł czynnik, czy padła sprężarka? Żadne smrody ani inne efekty się nie pojawiły...
    Dodam, że szczelność klimy również była sprawdzana.
    Powiedzcie mi czy mogę to jakoś na własną rękę zdiagnozować?
    Do serwisu jestem umówiony dopiero na poniedziałek :/
    Być może masz teraz za dużo oleju w układzie. Jeśli w czasie jazdy klima zacznie grzać a na postoju chłodzi to j.w.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

W ogóle teraz nie chłodzi. Ani na postoju ani w trasie.
    Chociaż w pewnym momencie miałem wrażenie, że strona pasażera trochę chłodzi, strona kierowcy w ogóle i z tyłu też w ogóle.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Proszę o lekkie uporządkowanie wiedzy, bo trochę kręci mi się w głowie po przeczytaniu tego wszystkiego - po uszczelnieniu układu klimatyzacji i napełnieniu (prawdopodobnie 550) klimatyzacja działała w chłodne dni, ale w upał nie załączała się - tzw. wiertarka przez kilka sekund, przerwa, znów wiertarka i tak w kółko. Problem zdiagnozował pewien znany pan od Alf z Poznania, zmniejszył ilość czynnika. Z mniejszą ilością czynnika sprężarka załącza się zawsze (czy chłodno czy gorąco), chłodzi w miarę sprawnie, ale zawsze wydaje dźwięk wiertarki (czy też raczej szlifierki kątowej).
    Czy problem można rozwiązać dalej zmniejszając ilość czynnika w układzie, czy też jest to problem z olejem (jak rozwiązać?) czy też może niestety sprężarka dostała już po d.... i dokonuje żywota?
    Dodam, że gdy układ był nieszczelny i ubywało czynnika po napełnieniu, to klimatyzacja działała i sprężarka nie hałasowała - dopiero jak znów ubyło czynnika to po prostu przestała się załączać.

Użytkownik Świeżak Avatar JakubL
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm Distinctive ERG/DPF OFF + CHT

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Proszę o lekkie uporządkowanie wiedzy, bo trochę kręci mi się w głowie po przeczytaniu tego wszystkiego - po uszczelnieniu układu klimatyzacji i napełnieniu (prawdopodobnie 550) klimatyzacja działała w chłodne dni, ale w upał nie załączała się - tzw. wiertarka przez kilka sekund, przerwa, znów wiertarka i tak w kółko. Problem zdiagnozował pewien znany pan od Alf z Poznania, zmniejszył ilość czynnika. Z mniejszą ilością czynnika sprężarka załącza się zawsze (czy chłodno czy gorąco), chłodzi w miarę sprawnie, ale zawsze wydaje dźwięk wiertarki (czy też raczej szlifierki kątowej).
    Czy problem można rozwiązać dalej zmniejszając ilość czynnika w układzie, czy też jest to problem z olejem (jak rozwiązać?) czy też może niestety sprężarka dostała już po d.... i dokonuje żywota?
    Dodam, że gdy układ był nieszczelny i ubywało czynnika po napełnieniu, to klimatyzacja działała i sprężarka nie hałasowała - dopiero jak znów ubyło czynnika to po prostu przestała się załączać.
    Polecam "Auto-Chłód" Firma Handlowo-Usługowa Tadeusz Foltyn Unii lubelskiej 1 Poznań. Mi pomogło nabicie 460g czynnika. Pan zna temat . Nie jestem jednaną osobą której ten Pan pomógł.