Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Temat: Lakier i jego renowacja

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

A ja mam cos takiego na drzwiach. Jakis #^%$^$ obil mi drzwi na parkingu. Obicie ma jakies 4x4 mm. Kolor czarny metallic. Z roznych wzgledow, glownie czasowych (nie mam kiedy zostawic auta na 3 dni u lakiernika) postanowilem zrobic to samemu. Co sadzicie o takiej metodzie: okleic to papierowa tasma do malowania, porzadnie odtluscic, trysnac lakierem w sprayu dobieranym pod kolor po kodzie i po wyschnieciu zapolerowac delikatnie? Ewentualnie rozwazam tez klar po glownym kolorze.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Świeżak Avatar J.A.N
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo156 1.9 JTD 8V 115 KM 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Homer155 Zobacz post
    Witam. Nie musisz malować całych elementów o ile to są odpryski tylko na krawędziach drzwi , dobierasz sobie odpowiedni kolor lakieru a następnie mieszasz lakier bazowy z bezbarwnym i utwardzaczem w jakimś malutkim pojemniku bo za wiele ci go nie pójdzie w proporcjach 50% baza i po 25% bezbarwny i utwardzacz, no i delikatnie zaprawiasz te miejsca .Przy odrobinie wprawy można to zrobić na tyle dokładnie że owe odpryski będą niezauważalne. Aha i jeszcze jedno taką metodę z mieszaniem lakierów nalezy stosować przy kolorach ciemnych natomiast przy jasnych ( srebrny ,jasny błękitny itp.)najlepiej jest zrobić zaprawki samą bazą bo po wymieszaniu z bezbarwnym kolor zdecydowanie zrobi się ciemniejszy i będziesz miał ciemne plamy w miejscu zaprawek. To by było na tyle.
    Kolor to blue cosmo, więc ciemny - wygląd wyglądem najbardziej boje się że rude wlezie, a wtedy będzie lipa. Co do bazy to zakupiłem już porcję w mieszalni lakierów (20 PLN za 25ml) będę musiał się kopnąć się tam jeszcze raz zapytać o bezbarwny i utwardzacz.
    Powiedz mi jeszcze czy matować te miejsca papierem ? No i czy odtłuszczać (jeśli tak to czym)
    156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM

Użytkownik Świeżak Avatar Homer155
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDm QV-Line TCT

Domyślnie

Cytat Napisał J.A.N Zobacz post
    Kolor to blue cosmo, więc ciemny - wygląd wyglądem najbardziej boje się że rude wlezie, a wtedy będzie lipa. Co do bazy to zakupiłem już porcję w mieszalni lakierów (20 PLN za 25ml) będę musiał się kopnąć się tam jeszcze raz zapytać o bezbarwny i utwardzacz.
    Powiedz mi jeszcze czy matować te miejsca papierem ? No i czy odtłuszczać (jeśli tak to czym)
    Widzę że kolor masz taki sam jak ja ,na tym kolorze ładnie wychodzą te zaprawki no może o jeden ton ciemniejsze ale spoko ,apropo to ja nie matuje tych miejsc bo najczęsciej lakier jest obity do samej blachy lub podkładu ,odtłuszczam jedynie zwykłym rozpuszczalnikiem nitro (tylko uważaj bo jak za długo będziesz go używał to w tym miejscu potrafi zmatowieć lakier) .

Użytkownik Świeżak Avatar J.A.N
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo156 1.9 JTD 8V 115 KM 2003

Domyślnie

No dobra a co polecicie do "codziennej" kosmetyki
    156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Damian Zobacz post
    Ja planuje u siebie zrobić kompleksową odnowę lakieru połączoną z wyciągnieciem wszystkich parkingowych wgniotków, usunięciem wcześniejszych zaprawek (mało profesjonalnych) i odnowieniem samego lakieru.

Czy ktoś wie ile może kosztować taka usługa? Liczę się z naprawdę dużymi kosztami, ale te wgniotki nie dają mi spokoju. Po prostu wkur... mnie fakt że tam są :twisted:

tu masz namiary na firmę tym się zajmującą:

SMARTplus - Auto Detailing - Kosmetyka Aut - Smart Repair - Szybkie Naprawy

do do ceny i jakości nie wypowiadam się, bo sam nie korzystałem;

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał J.A.N Zobacz post
    No dobra a co polecicie do "codziennej" kosmetyki
    z wosków polecam to:

autokosmetyki.pl - W formie oliwki, GLOSS GUARD - wosk nowej generacji, ochrona do 12 m-cy

najlepszy jaki stosowałem , bardzo trwały , o wiele lepszy od Formula1 z carnaubą
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

A ja mam pytanie dotyczące wosków. Widziałem że w temacie pojawił sie nastepujący środek:
    http://moto.allegro.pl/item587926702...etaliczny.html
    Wiec ile go potrzeba na 164???

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 00:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:47 ----------

[QUOTE=E.T.;166647]Coś takiego mozna zrobić samemu, zrobiłem tak przed zimą.
    Jeśli lakier jest w dobrym stanie, a ryski są drubniutkie lub średnie- czyli nie bardzo głębokie, to można nawet darować sobie pasty ścierne, bo z nimi to ostrożnie, zwłaszcza z Tempo - nawet tym czeskim-spróbowałem i dziękuje bardzo- głębsza rysa może zniknąła ale dookoła pod kątem widać ślady "szlifu".
    Tak więc, dwuetapowo, najpierw nałozyłem wosk Turtle wax do metalica:
    TURTLE WAX - CAR WAX METALLIC - WOSK METALICZNY (587926702) - motoAllegro ,a następnie dla utwalenia politurę turtle wax , mniej więcej taką:
    TURTLE WAX GLOSS GUARD POLITURA WOSKOWA 70-025 (598455025) - motoAllegro.
    Po nałożeniu politury dopiero jest pełnia efektu!

A ile potrzeba takiego wsku na samochód, butelka wytarczy czy potrzeba wiecej??

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk kręcę się tu i tam
    Auto
    jakieś alfy

Domyślnie

odgrzeje temat trochę ponizej foty 5 minut zabawy z t-cut color fast używam od 4 lat i naprawdę polecam stosunek ceny do jakosci super na 2 zdjeciu widać dokładnie jak pieknie działa środek http://img838.imageshack.us/gal.php?g=dscf2229k.jpg
    Zaczęło się niewinnie od pięknej 147 po 30sztuce tej marki stwierdzam że virus Alfa działa
    Aktual:
    AR 166FL 3.0 v6
    AR GT
    AR 166FL 2.4jtd 20v
    Zastava 750

Tonydr
    Gość

Domyślnie

Sorki za odkopywanie tematu, ale chciałem się pochwalić małą pielęgnacją lakieru, a nie chciałem zakładać nowego wątku.
    http://jadewblasku.pl/forum/viewtopi...212&p=491#p491
    Jak wam się podoba?

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał fiveseven Zobacz post
    Oczywiście jak tylko pogoda na to pozwoli to przetestuję Tempo oraz T-Cut.
    niewiele Ci pomorze. Ta pasta świetnie się sprawdza w przypadku delikatnych, płytkich rys. Ale przy takim szerszym przytarciu raczej nie zejdzie. Kiedyś już robiłem taki zabieg. Ale w innych przypadkach faktycznie Tempo się sprawdza