Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 114

Temat: MultiAir objawy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza,Myszków
    Auto
    lexus ux, bmw x2

Domyślnie

W serwisie dali cenę 3200 z groszem

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Z ciekawostek - byłem dziś pokazać wyniki analizy oleju (3.8% paliwa po ~1300 km od wymiany i poziom oleju rośnie) na Łopuszańskiej w CS'ie, żeby w końcu ruszyć sprawę mojego MultiAira. Przynajmniej MA to mój pierwszy podejrzany.

Oczywiście klasyka "pierwszy raz się z tym spotykam", no jak ich nie kochać. Chociaż nawet Maciek-156 kilka lat temu był u nich z podobnym problemem. Zobaczymy jak to się rozwinie.

Spróbuję w tym tygodniu jeszcze sprawdzić parametry Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem), zanim chłopcy w CS'ie zaczną mi psuć silnik.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza,Myszków
    Auto
    lexus ux, bmw x2

Domyślnie

Ja żadnej analizy nie robiłem ale nie mam tego problemu że rośnie poziom oleju. Na 10 ty

Dodano po 8 minutes:

Ja żadnej analizy nie robiłem ale nie mam tego problemu że rośnie poziom oleju. Raczej dolewam czasami oleju ale to są niewielkie ilości jakieś 400 ml na 10 tyś km.
    O co chodzi z tymi parametrami Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem)
    Na dzień dzisiejszy to jeżdżę tylko po mieście z tym cykającym silnikiem zobaczymy z czasem bo serwis jak to serwis zanim znajdzie coś to będzie trzeba wydać parę stówek za ich przypuszczenia
    Ostatnio edytowane przez adekt ; 12-01-2015 o 16:49 Powód: Dodano

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

O co chodzi z tymi parametrami Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem)
    - kolega chce pomierzyc parametry na zimnym i na rozgrzanym silniku z pomoca programu Scan XLPro + pomocnik do programu.
    - pomierzy parametry Long, Short , wcześniej uruchamiając zakladkę PID i wybierając "sprawdz Poprawność PID".
    - po odczycie PId-ów nalezy zaznaczyc , jesli program tego nie zrobil, parametry jakie nas interesują.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PID1.jpg
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	65.4 KB
ID:	154399   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PID2.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	137.7 KB
ID:	154400   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PID3.jpg
Wyświetleń:	127
Rozmiar:	134.6 KB
ID:	154401  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 13-01-2015 o 07:03
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza,Myszków
    Auto
    lexus ux, bmw x2

Domyślnie

Po dzisiejszej jeździe juz jestem bardziej mądry. Auto zaczęło palić na 3 gary i stało sie bardzo mułowate. I oczywiście choinka wyskoczyła. To juz na pewno MA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Z ciekawostek - byłem dziś pokazać wyniki analizy oleju (3.8% paliwa po ~1300 km od wymiany i poziom oleju rośnie) na Łopuszańskiej w CS'ie, żeby w końcu ruszyć sprawę mojego MultiAira. Przynajmniej MA to mój pierwszy podejrzany.

Oczywiście klasyka "pierwszy raz się z tym spotykam", no jak ich nie kochać. Chociaż nawet Maciek-156 kilka lat temu był u nich z podobnym problemem. Zobaczymy jak to się rozwinie.

Spróbuję w tym tygodniu jeszcze sprawdzić parametry Scan XL Pro (jeśli pójdzie z moim ELMem), zanim chłopcy w CS'ie zaczną mi psuć silnik.
    Upierasz się jak szczerbaty na suchary na ten CS. Pojechałbyś to TT. Dla napraw gwarancyjnych może dałby ci swojego słynnego 2.2 jts jako zastępcze (chyba ze już do sprzedał

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA 2010

Domyślnie

Adekt,
    Ja bardziej jestem ciekaw przyczyn tej awarii jeśli to pad MA?
    Serdecznie pozdrawiam,
    PW znów dostępne ale najlepiej: wlyszkow@vp.pl
    ANALIZY OLEJU

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza,Myszków
    Auto
    lexus ux, bmw x2

Domyślnie

wlyszkow nie mam pojęcia jakie są przyczyny awarii MA może ty wiesz ?
    jutro odbieram aktywator i trzeba składać

Użytkownik Świeżak Avatar ipIV
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Punto Evo 1,4 Multiair Turbo 135KM

Domyślnie

Cytat Napisał wlyszkow Zobacz post
    Adekt,
    Ja bardziej jestem ciekaw przyczyn tej awarii jeśli to pad MA?
    JAK TO CO? PRZECIEŻ TO OCZYWISTE!!! OLEJ INNY NIŻ SELENIA "PIERWSZY RAZ SIĘ ZDARZYŁO ŻE PADŁ AKTYWATOR!" - rzekł szef aso partner Katowice. To Pańska Wina - i nie wymienimy na gwarancji! (Olej był wymieniony u nich a tak swoją drogą kolega z innego forum miał to samo i w tym samym ASO to wymieniał ) Ale grzecznie po kilku argumentach wymienili

Spróbowali by nie wymienić. Ale nie polecam - partacze. Po wymianie turbiny (na gw) tak dokręcili obejmę turbina - dp, że dawało spalinami, później szukali co to mogło tak śmierdzieć - to nic z wydechu, to spocony oring od separatora oleju Dalej to samo. Później UPZ wymienili - dalej to samo... szukali nawet przyczyny smrodu spalin we filtrze kabinowym - połamali górny zatrzask zaślepki i filtr używany wsadzili odwrotnie... a później się dziwisz, że tak brudno w aucie No i przy wymianie turbiny wkręcili starą słynną śrubę z rozerwanym filtrem. Pr0.

Także od tego momentu wszystko robię sam... mimo że nie chce mi się.

Objaw MA był taki że zapalił się check i zaczął palić na 3 gary, po czym przeszło. Od razu do ASO - jak walczyli co to mogło być - zaczął im chodzić jak traktor (całość naprawy miałem na kamerce) .

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał adekt Zobacz post
    wlyszkow nie mam pojęcia jakie są przyczyny awarii MA może ty wiesz ?
    jutro odbieram aktywator i trzeba składać
    Długo będzie trzeba go piłować rozrusznikiem zanim się wypełni olejem. A jak masz okolice 100 000km, to warto wymienić filtr oleju do aktywatora.
    Ostatnio edytowane przez ipIV ; 18-01-2015 o 12:37 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo Mito 135 KM 1,4 2010

Domyślnie

Z tego co wiem to tego modułu nie da się wymienić samemu, znaczy samą część się da jak najbardziej, ale, nie chce się tu mądrzyć, z tego co słyszałam z rozmów jak początkowo naprawił mi wujek ten aktywator, to u niego w serwisie, jak był gość ze strony producenta od tych silników, to mówił, że trzeba ten aktywator na nowo, wyraził się, 'przyuczyć'. Także nie wystarczy tylko wymiana. Nie wiem czy oni tam podpinają to pod jakiś komputer i coś programują na nowo, mogę się tylko domyśleć. Mi wymieniono ten moduł taniej niż 3900 zł. Zgłaszałeś to bezpośrednio przez BOK Alfy?