Napisał
bobby
Minusy:
- mały rozstaw osi - auto jest dość nerwowe na prostych i trzeba być mocno skupionym jadąc 150 km/h
- trudno pokonuje się ciasne zakręty w prawo - lusterko uniemożliwia spojrzenie za zakręt (dotyczy osób o wzroście 185+ cm)
- przez okna bez-ramkowe w aucie jest powyżej 120 km/h dość głośno
- konstrukcja i materiały są delikatne - psują się rzeczy, które w innych autach potrafią sprawnie działać przez 20 lat
- dość duży promień skrętu - przy parkowaniu czasem trzeba zrobić z siebie idiotę.
- silnik hałasuje (mam jtdm), ale ma swoje plusy (patrz niżej)
- trudno się wysiada i wsiada (ogółem auto dla młodych i sprawnych ludzi)
Plusy:
+ oryginalna i elegancka stylistyka
+ neutralne zestrojenie zawieszenia (nie płuży przodem, ładnie pokonuje zakręty)
+ przełożenie przekładni kierowniczej - pozwala szybko zamienić ruch kierownicy na skręt kół - dla skoncentrowanego kierowcy to zaleta, choć na długich prostych to czasem też trochę męczy (i może być na minus).
+ silnik choć hałaśliwy to ma bardzo ładną elastyczność, szybką odpowiedź na naciśnięcie pedału gazu, przyzwoite 110 KW.
+ przełożenia skrzyni (mam silnik jtdm) na szóstym biegu minimalna prędkość to ok 100 km/h - można jechać za miastem 100 km/h i palić mniej niż jadąc na piątce 90 km/h. Jak policja zapyta dlaczego jedziesz 120 zamiast 90 to mówisz że oszczędzasz paliwo ;-)
+ ogólnie pojęta przyjemność z jazdy
+ trudno się wysiada i wsiada (trzeba pozostawać młodym i sprawnym ;-) , lepsze niż "personal trainer" )
+ okna bez-ramkowe wyglądają bosko
+ chociaż to coupe* to ma całkiem spory i ustawny bagażnik
+ sterowanie nawiewem - to jedna z rzeczy która najbardziej przypadła mi do gustu - ustawiam temperaturę a alfa wie, że póki się silnik nie nagrzeje to ma mi nie dmuchać na nogi tylko na szybę, później się sama przełącza. Super sprawa.
*tak naprawdę to hatchback udający coupe
Generalnie to auto dla kogoś kto zgodzi się przedłożyć pewne walory użytkowe nad przyjemność z jazdy. Jeśli ktoś szuka auta do długich nudnych, cichych podróży to na pewno znajdzie coś bardziej odpowiedniego.