Jaki zaś problem, nie demonizujmy. Szumią łożyska I co z tego. Jeździłem tak przez 6 lat (90tys przejechane przez ten czas), dziś rano odebrałem auto od kolegi z forum który mi naprawił, bo w końcu zdecydowałem się zrobić porządek z łożyskami. Koszt naprawy troche ponad 500zł 6 łożysk Timkena, 140zł 3l oleju (wlewamy 2.8l na pustą skrzynie, więcej niż w instrukcji!) i 500zł robota (pewnie mechanik wziąłby 1000zł z faktura) z dojazdem wyszło ~1200zł. Porównując do jakichkolwiek innych napraw już nie mówię o takich typu sprzegło+dwumas+wysprzęglik gdzie zostawiłem blisko 4tys u mechanika, ale chocby alternator jak padl czy wahacze + jakies elementy w ukladzie zawieszenia, to naprawa skrzyni nie jest zadnym problemem finansowym (no chyba ze ktos oddaje do ASO a tam go skasuja odpowiednio).
Tak się rodzą internetowe mity. Mam Mini Coopera w którym łożyska w skrzyni lekko wyją "fabrycznie" Nam to nie przeszkadza od 7 lat , natomiast znajomy zmieniał skrzynię już dwa razy.
Dzięki epsonix bo przez chwilę omijałbym model 8v z daleka.
Z tego co się orientuje a koledzy tutaj piszecie to Jtdm-y to konstrukcja Fiata a od niego wziął GM, saab i chyba ford coś zaporzyczyl... ktoś jeszcze nie pamiętam
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Opinia o tych silnikach jest bardzo dobra... tylko ciekawe ze jak ktoś mówi o Alfe to zaraz ze tragedia nie kupować a nikt nie orientuje się co tam e środku jest .... na bardziej rozwala mnie "królowa lawet"... mam dwóch znajomych toyociarzybo to samochody japonskie ( kiedyś teraz składane w Turcji i Anglii )
jeden kupił 3 letnia Corolle drugi 4 letnia razem ze mną a śmiali się. ... jednemu padł dpf najpierw włożył 1000 na czyszczenie które nic nie dało a potem kupił nowy za 1600 ...
przyczyną w serwisie od początku zły olej lalą ! Jak dla mnie skandal! A drugi co ze mną kupił. .. po miesiącu padł intercooler koszt około 2000-3000 zł. ... teraz ja im dokucza a oni czekają na moja wpadkę
![]()
Włoszka
![]()
Heh przecież w każdym aucie może coś się zepsuć. .. trzeba tylko to naprawić![]()
Włoszka
![]()
Jak ktoś myśli ze kupi alfe i nie włoży w nią nic to jest w błędzie. Ba jeśli uważa że włoży w nią mniej niż 6 czy 7 tysięcy. Dwumas sprzęgło wysprzeglik skrzynia to pewne co będzie do wymiany. Chyba ze ktoś lubi szumy i stukania ale nie po to chyba kupujemy żeby coś szumialo i żeby nie mieć przyjemności z jazdy. Potem wypalenie dpf egr kolejny tysiąc. Potem duperele typu świece żarowe rozrusznik itp. Co prędzej czy później padnie. Poduszki zawieszenia to samo kolejny 2 tysiące.
Jeśli ktoś chce kupić auto za 20 tys może owszem. Może nic nie dokładać jeśli dźwięki stukania szumy itp nic dla nie znaczą. Ale chyba auto ma dawać radość czyli ma być bez wad. Dodajcie zawieszenie choć u mnie akurat było oryginalne od nowości wiec tutaj Alfy mają wytrzymałe. I wiele innych utrudniających eksploatację rzeczy.![]()