Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Dylemat wyboru kolejnej 156

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Do usług z tym.miernikiem to nie przesadzaj. Użyłem mikrofonu w telefonie i aplikacji

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Takie aplikacje są miarodajne jedynie kiedy porównamy różne auta tym samym telefonem.
    Ja z racji charakteru pracy (codzienne dojazdy po 60 km) mogę swoją stara 156 porównywać do innych aut . I jeśli chodzi o wyciszenie przy prędkościach autostradowych jest kiepsko . Ale chodzi tu tylko o szum powietrza bo silnik nie przeszkadza mimo skrzyni 5 biegowej .
    I tak w alfie jest ciszej niż np. w volvo s40 czy fordach mondeo z silnikami benzynowymi. Silnik jtd generuje mniej wibracji niż tdi w Audi a4 z 2005 roku ,jest też dużo cichszy (sam silnik bo juz nie auto)
    A zawieszenie jest wręcz komfortowe ale poprzecznych nierówności nie toleruje i juz tak alfy mają.
    Sprzęgło po jego wymianie chodzi absurdalnie lekko ( nie lubię takich sprzegiel ) wiec kolegi jeśli twój cross jest tak straszny to albo go napraw (długie kręcenie to nie pozytywny objaw ,sprawdź korekcje) albo sprzedaj . Bo nie rozumiem jak 15 letnia 156 może być tak fajna w opini wszystkich którzy nią jadą a cross jest takim szrotem

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Bo nie rozumiem jak 15 letnia 156 może być tak fajna w opini wszystkich którzy nią jadą a cross jest takim szrotem
    Bo to są mega subiektywne sprawy... W weekend powinienem mieć twarde dane i albo się okaże że ja po prostu mam nadwrażliwy słuch, albo samochód zepsuty

BTW sory za ukradnięcie wątku, tak jakoś wyszło trochę.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bronq05
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Alfa Crosswagon 1.9 JTDm - była. Jest 159 1.9 120km

Domyślnie

Ja dzisiaj postanowiłem sprawdzić smartfonem poziom hałasu w swoim CW za pomocą programu Sound Meter.

No i przy prędkości 100km/h na takiej średnio równej drodze pokazywało 69-72 dB

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

kolega który rozpoczął temat już nawet słowem się nie odzywa bo pierdzielicie o jeden alfie której kolega bardzo nie lubi. Cicho czy głośno piszczy czy nie puka czy stuka w lewym górnym rogu itp.. Wkurza go ten samochód i dajcie sobie spokój. Pomóc należy komuś kto chcę mieć dalej AR.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik / Żory
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 2.4 JTD

Domyślnie

Kolega który prosił o poradę w sprawie zakupu zbyt wiele się nie dowiedział Faktycznie Alfy są kapryśnymi samochodami, części nie należą do najtańszych, ale te samochody mają coś w sobie, sprawiają dużą frajdę z jazdy (nie wiem jak CW bo nie jeździłem).
    2 lata temu miałem taki sam dylemat jak kolega, po sprzedaniu mojej 156 1.9jtd zastanawiałem się nad 156fl albo nad 159 niestety z początków produkcji, wybór padł na 156fl 2.4jtd, uznałem że za dużo niższą cenę w porównaniu do 159 mogę mieć w naprawde dobrej wersji 156 po lifcie. Muszę przyznać że z perspektywy czasu nie żałuję tego wyboru, za każdym razem jak jadę Alfą mam banana na ryju Faktycznie powyżej 120-140km/h nie jest zbyt cicho ale np w Skodzie (w służbówce) jest dużo gorzej, a do tego 0 frajdy z jazdy.
    Pzdr

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bronq05 Zobacz post
    No i przy prędkości 100km/h na takiej średnio równej drodze pokazywało 69-72 dB
    Przy 4000 obr mam 70 dB. To chyba znaczy że wydziwiam...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krupers Zobacz post
    Kolega który prosił o poradę w sprawie zakupu zbyt wiele się nie dowiedział
    W sumie to bym mu też polecał CW, jeśli już alfa. Ma dwie zalety których seria 156 nie przeskoczy - czyli prześwit i AWD na torsenie. Wersja silnikowa i hamulce też prawie najlepsze z możliwych.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    156 1.9 JTD 85kW 2003r. sedan

Domyślnie

Nie wypowiadam się, bo widzę, że co by nie powiedzieć to można nieźle oberwać hehe
    Zdecydowałem się reanimować moją 156 i doprowadzić ją do stanu używalności dla mojej żony.
    Sam zbieram na 159 SW Ti po 2008r.

Klamka zapadła i zdania nie zmienię. Miała być Alfa w domu a będą dwie EOT

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik / Żory
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 2.4 JTD

Domyślnie

Co może być lepsze od jednej alfy? Dwie alfy
    Słuszny wybór

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Ja mam dwie 156, q4 i SW brat ma 156 1.8 TS po mnie i odkąd siadł do alfy a to już 2 lata temu nie wchodzi w grę żadne inne auto jak AR. Trzy AR w rodzinie i z tymi autami nie ma problemów. Kupiłem ostatnio dla żony Toyote Corolle 2.0 D4D z 2002-trochę szkoda mi było AR aby tłukła po mieście do tego 17' alusy., i raz pojechała Toyotą do pracy a po powrocie oświadczyła mi że siądzie do tego auta tylko w sytuacji jak już AR nie ruszy z miejsca. Nawet kobieta wie co dobre. I tak po 2 miesiącach posiadania Toyoty stoi na parkingu i za namową żony muszę sprzedać . dodała jeszcze że jak miała by jeździć czymś innym niż 156 to chce GT lub Brere. I ot co. :-)