Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Dłuższe kręceniu przy odpalaniu....

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał No name Zobacz post
    Co prawda mój problem dotyczy 147 1.9 16v 150 ale też mam problem z długim kręceniem. Po nocy czy kilkugodzinnym postoju jest dobrze, auto ładnie obróci i pali. Gorzej jest gdy delikatnie się rozgrzeje. Mniej więcej od 60 do 80 stopni. Wtedy kręci, zaczyna łapać praktycznie od pół obrotu ale nie odpala. Silnik wali po poduszkach ale nie może złapać. Dopiero po kilku obrotach chwyci. Do tej pory zdążyłem sprawdzić wtryski(poprawione przelewy), wyczyściłem zawór wysokiego ciśnienia na pompie, filtr paliwa nowy, klapy wirowe wywalone, egr też(zaślepiony całkowicie i wywalony programem), czujnik temperatury wymieniony razem z termostatem na behr. Ciśnienie paliwa rzeczywiste pokrywa się z wymaganym, przy rozruchu ma ponad 300 bar(mechanik stwierdził, że to za dużo... Fachowiec ) Błędów nie ma, problemów z mocą również. Trochę mi ręce opadają, w mojej okolicy mechanicy w większości to gamonie. Jak zobaczą alfę to od się zniechęcają.

Teoria, że ciśnienie jest zbyt duże nie do końca jest bez sensu. Co prawda 300 bar to nie tragedia, ale u mojego kuzyna było 500 i nie chciała zapalić. Dlaczego? Okazało się, że przez przypchane wtryski pompa probowała przepuścić 500 bar i nie dawała rady, a paliwo cofało się przelewami. Do odpalenia wystarczy 100 bar więc coś z tymi 300 może być na rzeczy.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cholera wie, u mnie problem występuje okresowo. Wczoraj np odpalała cały dzień bez zająknięcia. Czy ciepła czy zimna. Dzisiaj już był delikatny problem. Wtryski mam sprawne, paliwo też wykluczam bo kilka dni temu tankowałem na zupełnie innej stacji i jest to samo. Reset parametrów adaptacyjnych ma w ogóle sens ? Czy dotyczy to tylko benzyny do ustawiania przepustnicy? Z tym zapowietrzaniem to może nie jest głupi pomysł. Pomyślę o wymianie przelewów wtrysków bo to chyba najbardziej słabe miejsce.
    Ostatnio edytowane przez No name ; 19-01-2016 o 15:13

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Spróbuj odpalać z podwójnym grzaniem świec.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Próbowałem, nie raz, nie dwa. Przekręcam na zapłon, czekam aż wszystko zgaśnie i tak dwa, trzy razy. Nie pomaga. Przy ciepłym silniku świece i tak pewnie się nie włączają.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Spróbuj odpalać z podwójnym grzaniem świec.
    Z podwójną dawką paliwa. Świece i tak zgasną przy tej samej temperaturze.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Próbowałem tego zabiegu, czyli wypinanie wtyczki od czujnika temperatury ale przed zrobieniem wtrysków. Była poprawa, ale problem jest taki, że to nie występuje zawsze. Teraz auto stoi na dworze, u mnie jest -15 i odpaliła za pierwszym razem bez najmniejszego problemu. Mam zamówione oringi pod przelewy wtrysków, jutro je wymienię profilaktycznie bo ostatnimi czasy były sporo razy wypinane i może gdzieś faktycznie się zapowietrza.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Teoria, że ciśnienie jest zbyt duże nie do końca jest bez sensu. Co prawda 300 bar to nie tragedia, ale u mojego kuzyna było 500 i nie chciała zapalić. Dlaczego? Okazało się, że przez przypchane wtryski pompa probowała przepuścić 500 bar i nie dawała rady, a paliwo cofało się przelewami. Do odpalenia wystarczy 100 bar więc coś z tymi 300 może być na rzeczy.
    A mi sie cos kojazy ze wlasnie mialo byc ok 300bar - takie info gdzies pare lat temu widzialem na forum, I takie wartosci w swojej poprzedniej JTDm tez mi FES pokazywal.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Chyba odkryłem co było przyczyną dłuższego kręcenia. Wymieniłem wspomniane wyżej oringi przelewów wtryskiwaczy i skróciłem przewód odprowadzający nadmiar paliwa bo miał delikatne pęknięcie. U mnie listwa przelewowa była ściągana kilka razy i oringi już nie trzymały, były luźne. Auto szybciej odpala, chwyta praktycznie od razu. Zobaczymy co będzie po kilku dniach, jak na razie jest dużo lepiej.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał No name Zobacz post
    Chyba odkryłem co było przyczyną dłuższego kręcenia. Wymieniłem wspomniane wyżej oringi przelewów wtryskiwaczy i skróciłem przewód odprowadzający nadmiar paliwa bo miał delikatne pęknięcie. U mnie listwa przelewowa była ściągana kilka razy i oringi już nie trzymały, były luźne. Auto szybciej odpala, chwyta praktycznie od razu. Zobaczymy co będzie po kilku dniach, jak na razie jest dużo lepiej.
    Oringi a możesz pstryknac fotkę co zrobiłeś

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Wymieniłem gumowe uszczelki na przelewach wtryskiwaczy i skróciłem wężyk, który odprowadza paliwo z trójnika w stronę pompy cr. Zdjęcia dość dokładnie pokazują co i jak
    http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...cr_dItems.html
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	silnik.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	149.8 KB
ID:	188843
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	przelew.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	22.8 KB
ID:	188844