Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Temat: Alfa 166 3.2 za BMW E39 525i - czy warto ?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No to o tym mówię - pojedyncze osoby z tego co mówisz , i raczej nie wyrośli z tymi umiejętnościami ale nabyli je godzinami / dniami / latami na asfalcie torów czy górskich wyścigów . Coś czego przeciętny i ponadprzeciętny amator frajdy z jazdy nie może zrealizować (czas jest ograniczony, już abstrahując od finansów). A na pewno się nie nauczy tego na ulicach.
    A w FWD nauka idzie na pewno szybciej i jest bardziej wybaczające, i dla amatora wygląda po prostu na efektywniejsze ja tam mało mam trackday'owych doświadczeń, ale z obserwacji skromnych, to RWD w 2/3 ładują się poza tor i obracają i nerwowo jadą po ciasnych krętych sekcjach. Pewnie że to nie reguła, ale nie można tworzyć mitu że tylko wsiadając w RWD będzie się szybkim tuż po zdaniu na prawo jazdy, jak i laaata po tym fakcie jeśli tylko się jeździ ulicami i czasem na rondach.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    haha, w ogóle nie upalam tam gdzie są krawężniki. za to tam gdzie ich nie ma... sama przyjemność złapać lub przyciąć poboczem :-D
    To tym bardziej słabo, jak na cywilnej drodze jadąc po bułki się felgi łamie Dobra koniec robienia sobie jaj

Z tym prowadzeniem jedną ręką tej krowy o coś trochę innego mi chodziło o czym widzę nie wiesz/albo udajesz że nie wiesz Mocno doposażone wersje już te ponad 15 lat temu miały aktywne układy kierownicze, nie dość że wraz ze wzrostem prędkości auta "utwardza" się wspomaganie, to również układ ten niweluje wpływ bocznych podmuchów wiatru, czuć to właśnie bardzo mocno przy wysokich prędkościach przelotowych, tam gdzie 166 przestawi Ci o pół pasa po wyjściu zza ekranów w boczny podmucha E39 przejdzie bez kiwnięcia się nawet, obecnie poszli jeszcze dalej, zmienia się również płynnie przełożenie układu kierowniczego zależnie od warunków jazdy, trybu pracy skrzyni itp.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No to o tym mówię - pojedyncze osoby z tego co mówisz , i raczej nie wyrośli z tymi umiejętnościami ale nabyli je godzinami / dniami / latami na asfalcie torów czy górskich wyścigów . Coś czego przeciętny i ponadprzeciętny amator frajdy z jazdy nie może zrealizować (czas jest ograniczony, już abstrahując od finansów). A na pewno się nie nauczy tego na ulicach.
    A w FWD nauka idzie na pewno szybciej i jest bardziej wybaczające, i dla amatora wygląda po prostu na efektywniejsze ja tam mało mam trackday'owych doświadczeń, ale z obserwacji skromnych, to RWD w 2/3 ładują się poza tor i obracają i nerwowo jadą po ciasnych krętych sekcjach. Pewnie że to nie reguła, ale nie można tworzyć mitu że tylko wsiadając w RWD będzie się szybkim tuż po zdaniu na prawo jazdy, jak i laaata po tym fakcie jeśli tylko się jeździ ulicami i czasem na rondach.

Ale kto tu tworzy mity? Czy gdzieś napisałem że tylko w RWD będziesz sybki ? Nie napisałem zgoła coś innego, że RWD nie jest dla każdego, trzeba się nauczyć, zrozumieć kinematykę zachowania auta RWD i mieć jaja do takiego auta. Boleśnie przekonał się o tym mój szwagier, który od zawsze jeździł tylko FWD i odkupił ode mnie moje poprzednie BMW, ja mu tłumaczyłem chłopie jedź na tor naucz się auta, to nie ... pierwsza zima, dobra szpera, poranny przymrozek, rzędowa zdrowa szóstka i lądowanie z telemarkiem w słupie energetycznym ... a na sucho ponoć samo to auto niemal jeździło
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No to piszemy to samo, popierałem to po prostu przykładowymi wynikami - na mokro, w domyśle - część RWD nie dojechała, kary, wycieczki za tor itd. itp. Sam napęd nie robi sportowego wozu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Reda/Trójmiasto
    Auto
    AR 164 3.0V6 Super '97

Domyślnie

To i ja dorzucę swoje 3 grosze.
    Całe życie jeżdziłem bmw- z małymi wyjątkami.
    Na AR od kilku lat zawsze spoglądałem z chęcią posiadania i w tym roku zaryzykowałem.
    Przesiadłem się na 164 z Busso pod maską. Tyle tylko, że ja nie kupiłem średniaka z allegro za 8tysi. Przytargałem igiełke z niemiec.
    Też bardzo się obawiałem FWD. Zaryzykowałem do tego stopnia, że pierwszą jazdę próbną odbyłem dopiero po tym jak laweta mi zrzuciła auto pod dom
    Serducho mi biło okrutnie na myśl przymusowej odsprzedaży z powodu rozczarowania. Bo jak na 164, tanie nie było.
    I szczerze... jedyny minus z tytułu FWD, w przypadku tego samochodu, to jak się rzuca na boki przy starcie na nierównej powierzchni. Natomiast cała reszta wynagradza tę małą niedoskonałość.
    Do prawdy uważałem BMW za najlepiej prowadzące się auta - z tych cywilnych oczywiście.
    Miałem E28, E30, E32, E34, E36, E39 i żaden z nich nie dawał w zakrętach tego co ta 164.

Ja nie żałuję
    Ostatnio edytowane przez Mehow ; 01-12-2015 o 09:34

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

RWD jest spoko, jak się mieszka w Kalifornii... W Polsce to napęd przez pół roku mało praktyczny .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Ogier Avatar aj1990
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    166 2.4 150km '02

Domyślnie

Wcześniej jeździłem BMW ... od niedawna 166...Może to moja subiektywna opinia ,ale w zakretach Alfa się duzo lepiej składa...kolejna sprawa to stan bmw w Polsce.... zadbane e39 w fullu z 4.0 i daj boże bez automatu to koszt blisko 2 razy większy. Szczerze 2.5 2.8 dupy nie urywa(Urywa tylko na sliskim ale kazde rzucenie "dupą" i wyprowadzenie powoduje Banan na twarzy).Mnie jazda BMW zmeczyla. Dalej mam obawy mocnego depnięcia nawet w Alfie (pozostałości po BMW) bo bmw od razu po prostu rwało na boki(oczywiscie mowie o sliskiej powierzchni).Za to przód napęd przy mocnym depnieciu z zera masz uczucie jakby żył własnym życiem. Materiały w BMW lepsze ,Skóry na bank gorsze(przynajmniej dla mnie).Ja osobiscie wyroslem z szarżowania ,a tył napęd wumusza również większą uwagę podczas jazdy.Co do ciszy w srodku też nie opowiadajmy ,że w Alfie jest glosno czy niewygodnie...ja mam akurat gnojarza(a zwolennikiem jestem bnezyny) i juz parę osób pytało czy mam LPG(oczywiscie siedzieli w srodku).Zawias e39 też nie jest taki złoty i coś co jeszcze mnie przeraziło to korozja( wszystko da sie naprawić ale z rdzą nie wygrasz).

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Jazda bardzo mocnym, tylnonapędowym autem na co dzień, cywilnie, że tak powiem, jest fajna, ale w warunkach idealnej przyczepności. Jak zaczyna jej brakować, to już tak fajnie nie jest. I cała przyjemność z jazdy znika, bo ciągle musisz uważać. Mówię to z perspektywy codziennej eksploatacji 156/166 i okazjonalnej Quattroporte. Przy takiej pogodzie jak teraz nie bardzo wyobrażam sobie codzienne dojazdy bardzo mocnym tylnonapędowym autem.
    Tapicerka skórzana w 156 i 166 jest pancerna. W normalnej eksploatacji po 200kkm nie powinna wykazywać większych śladów zużycia, chyba, że jeździł nią totalny troll lub zaćwiekowany punk. Do reszty plastyków można mieć faktycznie zastrzeżenia. Mówię to z perspektywy 10 lat eksploatacji około 50 egzemplarzy AR.

Na temat BMW się nie wypowiadam, bo nie mam doświadczeń, ale dla mnie to bardziej kwestia filozoficzna.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Sprawa zdolności do przenoszenia siły napędowej na zakręcie jest dawno została obliczona i przetestowana. I tak oczywiście największą siłę napędową do momentu zerwania przyczepności wynikającej z przekroczenia siły odśrodkowej przeniesie napęd 4x4 , na drugim miejscu napęd przedni, a na trzecim miejscu napęd tylny. Oczywiście założenie jest takie że rozkład mas jest taki sam. Kolejność jest taka dlatego że przy tylnym napędzie mamy zjawisko nadsterowności przednia oś stawia opór stąd tył ma tendencję do uślizgu i wyjeżdżania na zewnątrz zakrętu jeszcze przed przekroczeniem granicy wynikającej z siły odśrodkowej. Przy przednim napędzie taki opór nie występuje stąd granicę przyczepności i zdolność do przenoszenia siły napędowej wyznacza tylko siła odśrodkowa. Przy typowym rozkładzie mas silnik z przodu i tylko kierowca w samochodzie zjawisko się pogłębia. Inna sprawa to zdolność do opanowania poślizgu tutaj trochę gorzej wygląda sprawa z napędem przednim bo po zerwaniu przyczepności nie panujemy ani nad siła napędową ani nad kierowalnością, przy napędzie tylnym na granicy przyczepności tylnej osi możemy próbować ratować się kierowalnością osi przedniej ale do tego trzeba już niezłych umiejętności.
    Zaraz odezwą się malkontenci - ale taka jest fizyka i jej nie zmienisz.
    (W ekstremalnych warunkach (mam tak u siebie): zima ślisko nie posypane do domu mam ostatnie 300m wąska droga ale wcześniej zakręt 90 stopni przy tylnym napędzie na tym skrzyżowaniu trzeba zostawić samochód innej możliwości NIE MA sprawdzone na "zimowych" gościach i taxi typu tylnonapędowy mercedes)
    Pozdrawiam forumowiczów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Ale niestety Polska to kraj stereotypów i Alfa w/g tego to awaryjny złom, a BMW niestety kojarzy się jednoznacznie i to też powoduje spore odejście kupujących od tej marki.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    RWD jest spoko, jak się mieszka w Kalifornii... W Polsce to napęd przez pół roku mało praktyczny .
    no dokładnie , i jak nie ma esp w bmw , to na sniegu wyprzedza go 60 konny peugeot 206 1100ccm , a bmw tanczy po drodze
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard