Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 252

Temat: Odpalanie w mrozie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    ja bym sprawdził przy ilu nie zapali Ale to chyba raczej już byłby problem zamarzającego paliwa niż auta. Poza tym Bocian, Twoja jednostka napędowa teraz to praktycznie nówka sztuka, więc jak tylko masz aku sprawne i paliwo dobre, to i przy -25'C odpalisz
    Na takie mrozy trzeba sobie zatankować diesel arktyczny (np. na niektórych Statoil) – nie mylić z dieslem zimowym, który z arktycznym nie ma wiele wspólnego. A bociana jednostka choć nowa w środku, to na zewnątrz już nie (aku, rozrusznik, wtryski), więc nie musi być idealnie (choć 2.0 generalnie dużo lepiej palą zimą, a ja sobie tylko teoretyzuje ogólnie). Sam mam w 159 trochę nowego w środku silnika i pali tak sobie (tzn. nie tak lekko jak mały silniczek benzynowy w drugim aucie i nie zdarza mi się kręcić w 159 dwa razy lub więcej) – choć moim zdaniem głównie z powodu jakiejś wady akumulatora.

Cytat Napisał porterneon Zobacz post
    PS: W zony samochodzie 1.9 JTD 16V silnik zapala gladko i rowno pracuje.
    To świadczy o tym, że 159 ma schrzaniony program do odpalania w mrozy i to w sumie znany fakt. Można mieć zdrowy motor, zdrowy osprzęt, a auto 6-9 letnie nie chce kulturalnie zapalić tylko odstawia cyrk. Pozostaje się gimnastykować i przeczekać do marca.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-01-2016 o 17:54

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

aku roczny :-)

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post

To świadczy o tym, że 159 ma schrzaniony program do odpalania w mrozy i to w sumie znany fakt.
    Poważnie tak jest?
    Nie słyszałem o tym. Faktem jest że u mnie 1.9 DTH jest włożony do Saaba 9-3 i tu problemu najmniejszego nie ma.
    Co prawda nie w tym roku ani poprzednim ale temperatury u mnie poniżej -30 to nic nadzwyczajnego. I auta palą i jeżdżą.
    Paliwo jest BARDZO WAŻNE. Kiedyś już kląłem siarczyście jak w wigilię wykręcałem w Passacie nawet zbiornik paliwa i spuszczałem całe paliwo, bo było gęste jak miód.
    Miałem ochotę udusić s.....w pompiarzy.
    W 159 jest możliwość spuszczenia osadu/wody z filtra? Warto go przed zimą wymienić.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 02-01-2016 o 18:29

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Jahu, dlaczego uwazasz, że 159 ma schrzaniony program do odpalania w mrozy?
    Dziś rano normalnie swoją odpaliłem przy -9'C, bez żądnego dłuższego kręcenia. Żadnego telepania, szarpania. Tyle że silnik pracował głośniej po odpaleniu niż zazwyczaj, ale to tylko przez pierwsze kilka sekund.

Później włączyło się ogrzewanie małego obiegu. Czekałem na żonę jakies 2 minuty na postoju. Po przejechaniu około 1km zaczęło już lecieć ciepłe powietrze gdy wskazówka temperatury przekroczyła 50'C. Normalnie prawie jak latem

soczek22
    Gość

Domyślnie

a ja od nastania tych mrozów codziennie rano jak włożę kluczyk mam komunikat "vehicle protection not avaiable" ale autko odpala normalnie pojeżdżę zagrzeje się i znika i następnego dnia to samo

Użytkownik Świeżak Avatar sid89
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 156 SW '00 TS 2.0 155KM + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał szybson Zobacz post
    panowie napisze kolejny raz, zobaczcie w jakim stanie macie rozrusznik, od niego też mega dużo zależy przy odpalaniu, mi przed regeneracja w zimę też słabo kręcił...
    Podłączę się do kolegi. Może nie w Alfie, a w cinquecento sporting miałem podobny przypadek: zimą strasznie powolnie szło mu kręcenie rozrusznikiem. Wymieniłem kable, świece, akumulator, ba, nawet cewki i nic się nie zmieniło. W któryś piękny cieplejszy dzień zabrałem się za rozrusznik: czyszczenie, wymiana szczotek, łożysk, smarowanie. Po tych zabiegach rozrusznik kręcił jednakowo w upalny dzień jak i w konkretny mróz

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

A ja lubię jak moje v6 odpala na mrozie wchodzi na wyższe obroty i dźwięk jest super!

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Do D... z takim V6. Nie grzechocze, nie rzęzi, nie telepie, nie kopci. Po co komu taki silnik. Normalnie zero emocji .... zwłaszcza podczas jazdy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Ale mało pali

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    U mnie wygląda to tak: https://youtu.be/CXCVqcbSqGc

Tak wygląda odpalanie po 3 dniach nie używania auta które stoi w temperaturach około minus dziesięć stopni. Odpalanie po krótszym postoju wygląda podobnie, ale zdecydowanie krócej. Tzn po 8-16 godzinach w takich temperaturach auto odpala od strzału, tylko po odpaleniu wydaje te dźwięki jak na filmie po odpaleniu. Zaznaczam, że nie grzałem dwukrotnie świec.
    Co prawda 1.9.... Dziś rano odpalałem po 5 dniach postoju, -11 na termometrze w aucie. Odpalał identycznie jak u Ciebie na filmie.