auta nie mam, bo ze względów zdrowotnych nie mam prawa jazdy - a jak ma stać, to lepiej nie mieć. a co to ma do rzeczy? tylko pytam, z ciekawości, bo różnie ludzie do tego podchodzą
- - - Updated - - -
nie przesadzam, bo wiedzy małego nie oceniłem, tylko napisałem, że to co ma w podpisie to za mało - a nie, że tylko to potrafi. a bycie sędzią rajdowym(btw, gdzie masz w rajdach autach 500+ KM? bo skoro sędzia to PZMOT) i sam kontakt z samochodami to za mało, żeby pisać o takich rzeczach. jest bardzo duża różnica między patrzeniem z zewnątrz na efekty zmian a na to, jak te zmiany powstają - nawet jeśli jest się obserwatorem na warsztacie, gdzie takie mody się robi. bardzo zmienia to podejście do tematu.
a jaki problem w budowaniu democara? taki, że ktoś musiałby chcieć taki democar budować. a robienie democara w postaci auta ze swapem na silnik starszej generacji to raczej trochę za mało... a na serwisach crowdfundingowych miałoby to sens(i w ogóle zostałoby dopuszczone) tylko wtedy, gdyby było to potem ogólnodostępne. a wiedzą tego typu mało kto się dzieli.
Moze troche uscisle i uporzadkuje załozenia,bo robi sie bałagan niepotrzebny:
-alfa 159 posiadała by tylko i wyłącznie busso 3.0 lub 3.2 ( raczej 3.0 z racji stosunku kosztów/mocy w porównaniu do 3.2). Zadne inne serce nie wchodzi w gre ,gdyz to dla mnie była by profanacja,a i ciezko znalezc godniejsze i piekniejsze V6
-żadne grubasne moce. Od zwykłe N/A z ewentualnie lepszymi wałkami i wydechem. Moc 250-260 i moment 320-350 z dołu spokojnie satysfakcjonowały by mnie. To miało by byc wozidło codzienne,z lpg ( najchetniej w faze ciekłej) by jazda roczna nie pustoszyła portfela
-estetyka pod maską,bezawaryjnosc,w pełni zachowana funkcjonalnosc,słowem brak odczucia,że cos do czegos nie pasuje i koniecznosc rezygnacji z jakiejkolwiek opcji wyposazenia typu klimatyzacja np
Tak to wyglada. Sadze,że 159 z takim silnikiem ,lpg,w automacie i ewentualnym q4, była by swietna propozycja na codzienne auto i to w każdych warunkach.
Budzet podałem z ewentualnym małym zapasem,ale i tez nie chciałbym wydawac wiecej ponad wartosc swojej 2.0,bo idac tym tokiem ,mógłbym dołozyc z 10k i kupic e 60 545i,zagazowac to i miec ciekawa opcje,albo za mniejsza kwote od wartosci 159 ,kupic e39 540,a reszte przeznaczyc na ciekawa instalacje,serwis,alu itp.
Jezeli znajde osobe ,która przekona mnie ,ze dała by rade zrobic to po Bozemu w zakładanej kwocie,to jestem jak najbardziej za.
Czas realizacji nie jest jakos nadmiernie istotny. Powiedzmy do nastepnej zimy,by wreszczcie było ciepło w aucie na krotkim odcinku![]()
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 14-01-2016 o 01:04
A ja inaczej zadam pytanie - skoro 159 to opel(GM) ?? V6 jest oplowskie ?? I w to wszystko miedzy czasu był gdzieś zaangażowany SAAB to może spróbować zapiąc tam gdzieś b20x ?? Silniki rozpykane do końca a jeśli by się okazało że skrzynia sprzęgła pasują z mniejszą rzeźbą jak Busso ?? Może MW6 oplowska i zaturbić (te silniki kosztują groszę ich zaturbienie też nie drenuje portfela) i do tego wszystkiego EMU z modułem CAN ,otwartym tematem pozostaje rozpykanie komunikacji CAN EMU - CAN 159 ale tu myśle że jak projekt nabierze jakiegoś kształtu to pomoże jadzwin z ecumaster'a.
Ps. Tak wiem busso - dzwięk etc. ale duże moce z busso to duży worek kasy
Dzięki za komplementale do wzorowego ogarnięcia to tam jeszcze brakuję
![]()
Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 14-01-2016 o 06:34
www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla
Rybak ja nie wiem czy w erze samochodów "małopalących" jakby Alfa seryjnie wypusciła 159 Busso q4 palące 20L po miescie miała by szanse się sprzedać kiedy 3,0l Ci 241KM w BMW E46 palił mi przy normalnej jezdzie 10-12L miasto max. 3,0 w Eklasie z 2008roku i srednie 8,6-9,8L. To jedynie dla pasjonatów fanatyków.
Miałem się nie wcinać ze swoimi mądrościami, ale widzę że sam zauważasz pewne rzeczy. Ja bym poszedł właśnie w tą stronę. BMW (kombi, albo nie, jak kto woli), zagazować i jeździć. Wersja x-drive też się znajdzie.
Masz teraz DD całkiem dość rączego (te 225 KM jakoś tam się odpycha chyba) a chcesz przecierać nowe szlaki bo:
- będzie lepszy dźwięk silnika
- 25 KM więcej
- szybciej się nagrzeje
- będzie lepszy dźwięk silnika
Ok, już się nie wcinam![]()
www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla
Chyba nie znajdzie się nikt kto się podejmie, zwłaszcza z warunkiem "gwarancji że się uda i braku xxx powrotów do warsztatu"
Rybakmj : wg mnie lepsza droga (a i tak jeśli porządnie to raz trudno znaleźć, dwa xxx powrotów do warsztatu gwarantowane) : 156 FL z V6 lub 166 3.2. Utrzymanie tego w formie tip-top to będzie wyzwanie (ale naprawdę tip top, bez odpuszczania, machania ręką itd.) . A co dopiero takiego wynalazku jaki opisałeś. Tam co chwilę będą jakieś problemy, a i jeszcze gaz. To będzie musiało połowe roku na placach warsztatów spędzić, nie ma bata
![]()
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 14-01-2016 o 10:46