Był mróz w sumie, zobaczymy jak będzie cieplej![]()
Był mróz w sumie, zobaczymy jak będzie cieplej![]()
w podanym przeze mnie linku (pierwsza strona) jest instrukcja jak nasmarować te tuleje bez wymieniania. Warto to zrobić bo koszt znikomy i operacja nie jest wybitnie trudna. Jeśli to nie pomoże to dopiero wyciągać cięższy kaliber pracSkrzypienie może też być od strony pompki. U mnie w Stilo skrzypiała nowa pompka sprzęgła. Pomogło nałożenie odrobiny smaru na tłoczysko pompki.
Odświeże troszkę temat, zrobiło się ciepło i ocieranie tak jak by, czasem zmiana twardości i ten odczuwalny przeskok na pedale nasila się w raca co raz częściej w czasie jazdy.
Za co się najlepiej na początku zabrać, tak jak jarzon mowisz za przesmarowanie ? co poradzicie. Dziękuje za odpowiedzi.
Ale mi nic nie skrzypi, sprzęgła wogóle nie słychać aby skrzypialo czy coś takiego, tylko poprostu jak jest odczuwalny ten skok i jest czasem jak by twardsze to tak pod nogą czuć podczas wciskania jak by ocierało o coś.
Mam podobnie od kupna auta, czyli od prawie dwóch lat. Sprzęgło jest dosyć twarde, często chodzi jednak wyraźnie lżej. Przy wciskaniu też często (bo nie zawsze) wyczuwam delikatny przeskok, wciśnięcie sprzęgła nie jest tak płynne jak być powinno. Na początku chciałem to sprzęgło wymieniać, ale poczytałem, że wymiana często nie pomaga, więc sprzęgło zostało. Przez te prawie 2 lata przejechałem 18 tys. km, i sprzęgło działa jak działało, nie ma pogorszenia jego pracy.
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
OK, rozumiem.