Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 116

Temat: Dziwna sprawa z wypalaniem DPF lub czegoś innego

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

Jak wam sie wypalają te filtry? U mnie jest huk taki sam jak podczas pozaru sadzy w kominie piecowym ale nie ma żadnego dymu . Natomiast widuję sporo nowych samochodów (głównie Toyoty i BMW ale tez Merce), które przy wypalaniu kopcą jak parowozy . Ostatnio wypalanie zaczeło sie jak wjechałem do garażu podziemnego i nic ,zero dymku . 159 2.0

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar piootr
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 120KM 2008r

Domyślnie

U mnie w cyklu miejskim wypala się średnio co 400km.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    No właśnie pozwolę sobie nie zgodzić się z tym rozrzedzeniem oleju. Jeśli jechał to nadmiar paliwa spalił się w wydechu i stąd te białe spaliny. Poziom oleju rośnie (dostaje się do niego paliwo) gdy przerywamy wypalanie DPF i ECU ciągle go od nowa rozpoczyna.
    Zgodzić się oczywiście nie musisz masz prawo ale nie masz racji. Biały dym który to kolega zaobserwował to było właśnie niespalone paliwo. W wydechu część mu się spaliło ale pewnie komp nie był w stanie osiągnąc odpowiednich warunków wypalania dlatego przez 70km dymił, w kółko próbując właśnie dokończyć i zaczynać od nowa procedure spalania. Wypalał Ci się sprawny DPF kiedyś non stop przez 70km? Cześć niespalonego na tłokach paliwa z powodu małej gęstości trafia do oleju dlatego miedzy innymi w alfach z DPFem komputer wylicza sobie wymianę oleju na podstawie ilości wypaleń DPF, a nie przejechanych kilometrów. W dodatku po serwisowym wypaleniu DPF w trybie statycznym zaleca się wymianę oleju. Każdy mechanik, który miał styczność z dieslem z DPF, który kręcił się w kółko po mieście powie Ci, że olej lepkością przypomina 0W20.

P.S A kontrolka DPF jest w każdej 159 z dpf tylko informuje o awarii systemu, a nie o wypalaniu.

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Jeśli do serwisu nie masz więcej niż 100 km to nie rób jaj z tą wymianą ....z resztą po 100 km jazdy ropa odparowałaby z oleju.
    Kolejnych 100km ciągłych prób wypalania DPF, którego nie ma to auto już by mogło nie przeżyć wiec nie radź koledze kolejnych głupot bo już raz ktoś mu pewnie poradził z tym wywaleniem DPFa.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 20-10-2016 o 20:09

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Źle go zrozumiałem. Nie doczytałem, że on chce jechać do serwisu ecu. Takim autem wcale nie można jechać...no chyba, że odepnie wtyczkę od EGR wprowadzi w tryb awaryjny i się "doczłapie"

A teraz polemika.

Jak mocno jest rozcieńczony jego olej skoro stan ma full...tak jak przed jazdą z niefortunnym wypalaniem?
    Dlaczego siwy dym nazywasz nie spalonym paliwem? Dym to chyba efekt jednak spalania.
    Podczas wypalania DPF paliwo jest dodatkowo wtryskiwane w suwie wydechu, żeby dopalało się w rurze wydechowej. Ecu nie pozwala na wtrysk do cylindra w końcowej fazie suwu sprężania zbyt dużej dawki bo i tak by się nie zapaliła (za mało tlenu), więc to jest bez sensu.
    Nie spalone paliwo pojawią się wtedy gdy przerwiemy proces wypalanie. Cylindry faktycznie są wtedy zalewane, ale żeby podwyższyć poziom oleju trzeba to zrobić wielokrotnie. W moim silniku olej nigdy nie śmierdział ropą.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Efektem niepełnego spalania jest sadza czyli czarny dym, efektem braku spalania jasno siwy dym. Tak samo się dzieje jak zatnie Ci się wtrysk w pozycji otwartej i cały czas wali paliwem, auto nie kopci na czarno lecz na siwo/biało.

Skoro dym miał biało niebieski możliwe, ze auto zaczęło tez przepalać już mocno rozrzedzony od temperatury i paliwa olej z silnika dlatego końcowy bilans się zgadza.

Tak trzeba zrobić wielokrotnie aby rozrzedzić olej, a jak myślisz ile razy ECU zaczynał i kończył procedure u kolegi w czasie tych 70km? Najmniej 10 takich procedur spróbował zrobić.

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Do serwisu mam 25km w jedną stronę wiec nie daleko i pojadę już na dobrym oleju...Wypalanie włączało się w tej trasie dwa razy raz w jedną strone i jak wracałem też.Trwały po ok 15min spalanie 10l i biało/niebiesko za autem,pod koniec trasy już koło domu wyświetlił się komunikat oleju więc szybko zgasiłem auto i sprawdziłem stan oleju,stan na full więc dojechałem do domu i od razu siadłem na kompa i założyłem temat bo ja aż tak to się nie znam Oby jutro wszystkie problemy się skończyły z dymieniem i tym całym DPF

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Twoje problemy skończą się gdy sprzedasz to auto. Smutne , ale prawdziwe.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Ogier Avatar Kruk
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał piootr Zobacz post
    U mnie w cyklu miejskim wypala się średnio co 400km.

o kurde, często! Ja też w większości użytkuję w niedużym mieście, głównie na krótkich trasach, ale jak już silnik się nagrzeje to prawy pedał często ląduje w podłodze coby się pajęczyny z turbiny wydmuchały i wypalania mam co ~750 km (raczej nie przekraczam 85% zapełnienia filtra).

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Dopiero dwa tygodnie temu ją kupiłem Czy da się DPF wyłączyć z ECU przez wejście OBD?

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Żeby wyłączyć dpf trzeba zgrać mapy na kompa i wprowadzić masę zmian stąd nie jest to usługa tania. Jeśli źle to zrobisz to może się to odbić na pracy całej jednostki. Dziwie się że po takiej przygodzie jeszcze kombinujesz z rozwiązaniami żywcem z rzeźni. Może naprawdę sprzedaj alfe i kup jakieś TDi....
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...