O spalaniu w 200KM benzynie wypowiedział się szwedzki użytkownik na tamtejszym forum.
Wyszło mu średnio 7,8l/100km po przejechaniu 1700km. Zaznacza, że spalanie spada (w miarę docierania).
http://www.alfaromeo.org/Forum/tabid...4/Default.aspx
O spalaniu w 200KM benzynie wypowiedział się szwedzki użytkownik na tamtejszym forum.
Wyszło mu średnio 7,8l/100km po przejechaniu 1700km. Zaznacza, że spalanie spada (w miarę docierania).
http://www.alfaromeo.org/Forum/tabid...4/Default.aspx
Trzeba poczekać na więcej opinii użytkowników odnośnie wpływu DNA na spalanie TBi w trasie. Bo ja na przykład mając nową Giulię TB cisnąłbym na D przez pierwszy miesiąc non-stop, więc nie można takich "doniesień" świeżych (auto nie dość, że nieznane to nowe) traktować jako wyroczni "uuu a temu spaliła 15 na setkę, to jednak nie kupię"![]()
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Co do spalania:
https://www.spritmonitor.de/de/detai...ht/797913.html
Wychodzi więc na to, że nie jest tragicznie ale to jedyne auto z 2.0T na tym serwisie.
Co do samego silnika, jak kiedyś czytałem/szukałem to połączenie technologii 1.4MA, 1.75 TBI i nowego bloku silników GME (stosowane jako wolnossące w Jeepach chyba). Więc każdy z komponentów miał już jakąś historię![]()
Szczerze, jak na tam mało wysilony silnik to spodziewałem się niższego spalania.
Smok to może nie jest ale podobnie palą silniki które mają 120 KM z litra.
Zresztą spalanie spalaniu nie równe, inaczej auto pali przy przyspieszaniu, inaczej jak się toczy 120 a inaczej 130+ gdzie największą rolę gra opór powietrza i masa.
Giulietta z 200 KM benzyną nie powinna przy prędkości autostradowej 140 spalać więcej niż 8 litrów, i nie będzie to jakiś bardzo oszczędny silnik, ot dzisiejsza norma dla turbo benzyny.
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Tja... powiedz to właścicielom "kosiarek" typu 1.0-1.4 Turbo (choć nie każdy zaznaczam), które przy 100 km/h palą 6-7, a przy 140+ km/h palą już 15+ litrów! I mówimy tu też o mocach 100 koni z litra.
Każdy prowadzi auto inaczej, każde auto też jest pewną indywidualnością (a to inne opony, ciśnienia, wyposażenie...) więc wyniki mogą być różne. Przykładowo ja w starym 1.9 TDI nie potrafię zejść poniżej 6.5 litra na 100 (głównie trasa), a przecież każdemu palą one po 5 litrów. A6 C72.0 TDI mi pali w przybliżeniu podobnie, a ma przecież dobre 500 kg więcej masy i drugie tyle mocy. Śmigałem kiedyś VW T4 2.5 150 HP to mi palił 7.5-7.0 litrów gdzie właściciel nie potrafił zejść (lub nie chciał) poniżej 10 litrów - i ja nie byłem ostatnim na światłach. Każdy inaczej prowadzi auto i inaczej operuje gazem więc to raczej, jak zawsze na forach, rozważania teoretyczne.
Alfę nie po to się kupuje żeby jeździć eko![]()
Od tego są hybrydy. Tu ma być dobre przyspieszenie, elastyczność, ładny dźwięk i ogólna przyjemność z jazdy. Póki co wszystkie punkty w Giulii 2.0 są spełnione
Szczerze to podczas ostatnich jazd średnio mnie interesowało spalanie ale jak chcecie porównać to następnym razem mogę dokładnie zmierzyć np. miasto 30km i trasa 30km.
Hybrydy jadą eko tylko 30-50km potem spalają 10+ litrów
Ja mam właśnie 120KM Giuliettę. Jeździ wyłącznie po mieście na krótkich odcinkach i na zegarze jest 9.8lAutostrady jeszcze nie było jej dane ale myślę że 8l da radę zrobić.
Btw ten silnik jest i ogólnie skrzynia biegów i w sumie cały samochód jest idealny do miasta. 120KM jest tak dynamiczne od samego dołu, że starcza na 120%![]()