Witajcie kolejne dni zarobiły sie kolejne problemy . Generalnie chodzi o linki zmiany biegów . Mam duży problem z końcówkami przy skrzyni biegów sa tal luźne ze spadają bez problemu . Jak narazie użyłem zestawu naprawczego w postaci plastikowych opasek (sztrepsow) . Ale wiadomo takie rozwiązanie jest chwilowe.
Szukałem zamienników jednak owych brak . Oryginały? Cena mnie stanowczo odrzuca . Dlatego kieruje to pytanko do Was .
Jeżeli linki same w sobie są dobre to czy można dostać te końcówki które przychodzą na skrzyni biegów?
Wiem że można zdemontować bo to już robiłem .
Tylko gdzie takie dostać albo skąd dopasować?
Zastanawia mnie też Ciężko chodzący pedał sprzęgła i skrzypienie w okolicy skrzyni biegów podczas wciskania.
Dodam iż ostatnio zauważyłem że na zimnym silniku pedał pracuje jak trzeba wiec to może wina płynu? bądź pompki przy pedale?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Szukałeś może używanych linek w dobrym stanie? sprawdź płyn hamulcowy, powinno się go wymieniać co najmniej co 2 lata bo jest hydrofilowy, obejrzyj wyprzęgnik jeśli masz zewnętrzny, znajduje się pod półką akumulatora. co do pompki pod pedałem nie pomogę![]()
Jak pisał RafalP, płyn może być do wymiany, układ zapowietrzony lub kończy ci się pompka sprzęgła.
Ciężka praca pedału może też być spowodowana rozwalonym łożyskiem na którym pracuje sam pedał. ale to byłoby bez hałasu od strony skrzyni.
Miałem też ciężko chodzący pedał i skrzypienie w zeszłym tygodniupomogła wymiana płynu i odpowietrzenie i na razie spokój, ale obawiam się że trzeba się powoli szykować na wymianę pompki. Płyn miał raptem 20kkm.
Witajcie co prawda płynu nie udało mi się jeszcze wymienić ale zabrałem się za Koło pasowe . Padło na Koło dayco wymieniłem i o dziwo było jeszcze gorzej . Przy odpaleniu i gaszenia było słychać wyraźny gwizd . Niestety zdemontowalem i założyłem stare i jest w normie nic nie piszczy , po za metalicznym dźwiękiem . Wina koła ? Czy może napinacz już nie dawać rady pomóżcie bo już ręce opadaja