Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Temat: Wydajność alternatora

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał minciu Zobacz post
    ps. czy przy wyłączonym ogrzewaniu przez nagrzewnicę płynie ciecz czy układ jest zamknięty? Bo jeśli zamknięty to bez termostatu mądrze zamontowanego może być gorąco Ja mam zamiar montować grzałki tuż przed reduktorem, przez który ciecz mi płynie zawsze niezależnie od tego co się dzieje z nagrzewnicą.
    Pooglądałem schematy wentylacji w 156 i wszystko wskazuje na to że ciecz płynie cały czas przez nagrzewnice. Jest tam specjalna klapa która kieruje powietrze przez nagrzewnice lub omija nagrzewnice. Tak czy siak termostat jest konieczny. W przypadku gdy nie będzie cieczy w podgrzewaczy to grzałki się bardzo szybko spalą.

Ja mam swój pomysł na sterowanie tego. Grzałki umieszcze przed nagrzewnicą (na wlocie ). Mam taki sterownik (stosowany w chłodnictwie) działa jak termostat, z tym że ma troche opcji i bajerów i wyświetlacz!). Sterownik działa na ok 12V. Gdy dostanie napięcie po 10 sekundach sie załącza (wysteruje go włącznikiem świateł). Czujnik NTC przykleje do rurki i zaizoluję, próg wyłączenia ustawie doświadczalnie (podebne laptopa i będe oglądał temp. płynu chłodzącego). Myślę że oprócz tego zastosuję 3 przekaźniki i przełącznik potrójny( sam bedę decydował ile grzałek ma grzać (1, 2 lub 3) . Ilość grzałek będę musiał dobrać doświadczalnie(obserwując napięcie na akumulatorze (odczytaną z programu FiatEcuScan) i symulując różne obciążenia (załączać światła, grzanie szyby). Bo niestety chyba nie dam rady zrobic zabezpieczenia na wypadek gdyby napięcie spalo ponizej 12V.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Pytałem Grześka i mówił, że jego V6 nie ma zaworu.. reszta 156 też go mieć nie powinna, ciecz przez nagrzewnicę płynie nieustannie

W przypadku gdy nie będzie cieczy w podgrzewaczy to grzałki się bardzo szybko spalą.
    Nie kumam za bardzo tego fragmentu.. Ciecz w rurach jest zawsze, a jak nie ma, to bardziej bym się martwił o silnik a nie jakieś tam grzałeczki Chodzi głównie o to, żeby nie zagotować sobie płynu w okolicy grzałek. Termostat będzie dbał o wyłączenie ich w porę.
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Alfalotnik
    Gość

Domyślnie

Nie ma znaczenia czy ogrzewanie jest włączone czy wyłączone - zawsze przepływa przez nią ciecz.
    Wczoraj znajomy zamontował mi ten podgrzewacz - tuz przed nagrzewnicą.
    Sterowanie na razie rozwiąże w ten sposób że zastosuje dwa przekaźniki - jeden będzie obsługiwał dwie świece, a drugi(słabszy) jedną. W zależności od potrzeby będę załączał ręcznie przełącznikiem. Warunkiem załączenia będzie zapalony silnik. Gotowość do załączenia będzie sygnalizowana zieloną diodą a samo grzanie czerwonymi.

Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto

Domyślnie

Ja mam propozycję, żebyście zamiesczali jakieś proste schematy co i jak rozwiązaliście. Jakie elementy zastosowaliście itp.. Ewentualnie jeszcze jakaś fotka czy cos?

No i najważniejsze, zdajcie relację jak to grzeje?

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Ja jestem na etapie składania skrzyneczki do tego, jak zamontuje i sprawdze to na pewno dam fotki i schemat.

Alfalotnik
    Gość

Domyślnie

Poskładane, zamontowane i sprawdzone ale tylko na jednej świecy gdyż nie mam bezpiecznika 60A. Jak tylko kupie to zamontuje i opisze jak działa. Dzięki przełącznikom otrzymałem podświetlenie na nogi
    A takie pytanko jeszcze: Czy woda płynie dostatecznie "szybko" żeby można grzać na trzy świece.?

Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto

Domyślnie

w lagunie montowane były grzałki zaraz przed nagrzewnicą prawie 2000 wat, więc połowa z tego raczej jest niegroźna.

Zauważyłeś jakąś poprawę na jednej grzałce? A i gdzie zamontowałeś podgrzewacz? Między termostatem a trójnikiem na nagrzewnicę i reduktor, czy po prostu tuż przed reduktorem? Ja przed reduktorem mam wąż trochę za małej średnicy z tego co już sprawdziłem, żeby bezproblemowo go naciągnąć.. Ogólnie to mam prawie wszystko co potrzeba do montażu, prócz pogody lub podgrzewanego garażu... próbowałem wczoraj, ale -17*C jest zabójcze dla moich palców

Alfatronik jakbyś mógł pokazać jak rozwiązałeś ten cały problem na jakimś prostym schemacie? Skąd brałeś stan włączonego silnika itp?
    Ostatnio edytowane przez minciu ; 20-12-2009 o 01:33

Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto

Domyślnie

Narysowałem schemat jak chcę podłączyć sterowanie grzałkami. Puki co włączane będą tylko ręcznie.

Może ma ktoś pomysł co tu poprawić? ( oczywiście dojdą jeszcze bezpieczniki )

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Wygląda że jest ok. Ja u siebie nie będę "+" podłączał pod akumulator, tylko bezpośrednio do złącza przy rozruszniku (tam jest łączenie dwóch przewodów z alternatora do akumulatora. (będzie wtedy krótszy kabel, mniejsze spadki napięcia). Trzeba też pamiętać o odpowiednim przekroju przewodów.. im grubsze tym lepiej, ja dam 10mm2 na "+" i po 6mm2 na każdą grzałkę.

Ze schematu zrozumiałem, że grzałki będą wyłączane gdy temperatura osiagnie 35stopni.. troche szkoda chyba lepiej by było założyć termostat i ustawić go na wyższą temp. np 70stopni. A może jescze prostsze rozwiązanie http://allegro.pl/item849254786_term...3_6a_3246.html

Rozumiem że w przyszłości dołożysz ten automatyczny włącznik świateł przed włącznik.. dobrze by było, bo to by zapobiegło uruchomieniu grzałek na niepracującym silniku.

Ja jeszcze myśle nad opóźnieniem załączania grzałek (tak żeby sie każda następna załączała po paru sekundach a nie wszystkie od razu. Znalazlem taki schemacik
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic372264.html
    ale to już taki bajer tylko
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 20-12-2009 o 15:59

Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto

Domyślnie

niektóre z automatycznych włączników świateł posiadają taki system:

- detekcja napięcia >13.1V
    - +5 sekund na włączenie świateł pozycyjnych
    - +10 sekund na włączenie świateł mijania

Czyli można dorzucić najpierw jedną później dwie kolejne grzałki i nigdy nie trzeba martwić się o pracę układu na wyłączonym silniku

A odnośnie do tego termostatu co podałes przykład:
    Termostat bimetaliczny 250VAC 3.6A 60°C - ma on chyba dwie wady: 1- napięcie 250V 2-AC zamiast DC
    Są może jakieś takie sprytne termostaty na DC ok 12V i za dobrą cenę?
    Ostatnio edytowane przez minciu ; 20-12-2009 o 16:23