Miasto - zazwyczaj zgodnie z przepisami, bo nigdy nie wiadomo czy jakiś wariat nie wyskoczy na drogę . Lecz nie przeczę, że czasem trzymam się 70-80km/h gdy jest dobry potok ruchu .
Trasa - 80 - 130km/h ( zależy od warunków, ilości pasów i nawierzchni...). Przy wyprzedzaniu czasem i 160 się pokaże, bo alfa zbiera się naprawdę żwawo.
Autostrada - zazwyczaj 140-150km/h by w miarę nie iśc z torbami ze spalaniem, ale gdy np. muszę się przedostać z pd na pn krakowa w szybkim tempie to nie kryję, że alfa jest wtedy najszybszym pojazdem w ruchu na autostradzie i średnia rzędu 170km/h jest trzymana a i zdażyło się zamknąć licznik, lecz 210 jak już mam pruć to nie przekraczam, bo hamowanie przy większych prędkościach przed zakrętami jest niebezpieczne a wiem, że zakręty, które mam na tej trasie przy 200 max przejdę bezpiecznie . Inna kwestia, że Bella zawsze się aż prosi o dociśnięcie i gdy wskazówka przekracza 2 paczki mówi wyraźnie, że chce i może więcej - trzeba być tu już asertywnym .
Drogi ekspresowe - w kraju są raczej kiepskiej jakości toteż przepisowo + około 10-20km/h max .
V- max życiowy ?
Alfą 236km/h wg. nawigacji .
Bmw e46 325i @ 218km - 250km/h ( licznik , czyli pewnie kolo 245km/h )
Wrażenia ? Alfa daje dużo większą frajdę brzmieniem silnika i wcale nie gorszym trzymaniem .
Generalnie tempo jazdy dobieram do drogi i warunków panujących ... nie jestem kamikadze ani mordercą ... jadąc trzeba pamiętać, że na drodze są też inni . Pozatym alfa zobowiązujeToteż trzeba być i uprzejmym ;]