Zobacz wyniki ankiety: Jak szybko jeździsz?

Głosujących
158. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Zawsze z przepisową prędkością lub wolniej

5 3.16%
  • Zawsze ok. 20% szybciej niż jest to dozwolone

16 10.13%
  • Zależnie od warunków (przy dobrych - również szybciej, niż pozwalają przepisy)

109 68.99%
  • Ile Portello/Arese/Pomigliano d'Arco dało

14 8.86%
  • Zależnie do tego, kogo wiozę

14 8.86%
Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Temat: Jak (szybko) jeżdżą Alfisti?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    jest: 159 sw 1.9 jtdm 8v by TTC ( 170ps@ 358NM ) HIGH, były: 156 SW V6, 156 SW 2.0 TS

Domyślnie

Miasto - zazwyczaj zgodnie z przepisami, bo nigdy nie wiadomo czy jakiś wariat nie wyskoczy na drogę . Lecz nie przeczę, że czasem trzymam się 70-80km/h gdy jest dobry potok ruchu .

Trasa - 80 - 130km/h ( zależy od warunków, ilości pasów i nawierzchni...). Przy wyprzedzaniu czasem i 160 się pokaże, bo alfa zbiera się naprawdę żwawo.

Autostrada - zazwyczaj 140-150km/h by w miarę nie iśc z torbami ze spalaniem, ale gdy np. muszę się przedostać z pd na pn krakowa w szybkim tempie to nie kryję, że alfa jest wtedy najszybszym pojazdem w ruchu na autostradzie i średnia rzędu 170km/h jest trzymana a i zdażyło się zamknąć licznik, lecz 210 jak już mam pruć to nie przekraczam, bo hamowanie przy większych prędkościach przed zakrętami jest niebezpieczne a wiem, że zakręty, które mam na tej trasie przy 200 max przejdę bezpiecznie . Inna kwestia, że Bella zawsze się aż prosi o dociśnięcie i gdy wskazówka przekracza 2 paczki mówi wyraźnie, że chce i może więcej - trzeba być tu już asertywnym .

Drogi ekspresowe - w kraju są raczej kiepskiej jakości toteż przepisowo + około 10-20km/h max .

V- max życiowy ?

Alfą 236km/h wg. nawigacji .
    Bmw e46 325i @ 218km - 250km/h ( licznik , czyli pewnie kolo 245km/h )

Wrażenia ? Alfa daje dużo większą frajdę brzmieniem silnika i wcale nie gorszym trzymaniem .

Generalnie tempo jazdy dobieram do drogi i warunków panujących ... nie jestem kamikadze ani mordercą ... jadąc trzeba pamiętać, że na drodze są też inni . Pozatym alfa zobowiązuje Toteż trzeba być i uprzejmym ;]

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!!staram się raczej jeździć przepisowo,ale jeśli warunki pozwalają to prędkości przelotowe wachają się między 130-150km/h.po mieście jeżdżę spokojnie.

szkoda mi trochę piłować silnika i mam lekką taraumę po tym gdy jadąc półtora roku temu przez niemcy przy 180-ciu rozsypał mi sie silnik...

dużo pokory nauczyła mnie jazda po holenderskich drogach.

Vmax TS-a to 210km/h Vmax Mjet-a to 220km/h mierzone GPS-em

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

miasto 50
    poza m. 90
    trasa poza m. dwie jezdnie ..... 100
    expr. 110
    auto. 130

chyba że znaki mówią inaczej

wyżej wymienione ulegają obniżeniu przy niesprzyjających warunkach

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał Sudi Zobacz post

V- max życiowy ?

Alfą 236km/h wg. nawigacji .
    2.0 twin spark 236km/h??
    Wyjątkowy model
    Myślałem że to więcej niż 230km/h licznikowe nie ciągnie

kojut
    Gość

Domyślnie

Miasto - 50, trasa 80-100, autostrada 120. Czasami przycisnę ale tylko na trasie bo niestety prawka szkoda

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

W terenie zabudowanym zazwyczaj patrzę na znaki i się pilnuję. W zależności od rodzaju terenu zabudowanego jeżdżę 60-70km/h w niewielkich miejscowościach mijanych w trasie i 70-80km/h w dużych miastach (zwłaszcza Warszawa).
    Poza terenem zabudowanym to już za bardzo na znaki nie patrzę. Prędkość zależy przede wszystkim od natężenia ruchu i stanu nawierzchni. Na ekspresówkach zazwyczaj 130-150km/h, na krajowych i wojewódzkich 100-140km/h (np.wczoraj na wojewódzkiej 560 Rypin- Sierpc, gdzie leży nówka asfalt, a ruch by mniej niż sporadyczny poniżej 130km/h nie schodziłem).
    Jest jedno ograniczenie, którego zasadniczo w ogóle nie przestrzegam - ograniczenia do jakiś śmiesznych 40km/h czy 60km/h bo mamy jakieś ostre łuki czy stromy zjazd - tutaj bella czuję się jak ryba w wodzie i zazwyczaj jeżdżę 2 razy szybciej
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    miasto 50
    poza m. 90
    trasa poza m. dwie jezdnie ..... 100
    expr. 110
    auto. 130

chyba że znaki mówią inaczej

wyżej wymienione ulegają obniżeniu przy niesprzyjających warunkach

bociek super jezdzisz tak samo jak jo :

Alfa i jej ochroniarz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    2.0 twin spark 236km/h??
    Wyjątkowy model
    Myślałem że to więcej niż 230km/h licznikowe nie ciągnie
    Moja przed montażem gazu doleciała do 235km/h zegarowych. A to jest tylko 1.8 TS. Opony były jeszcze fabryczne, więc wiele błędu w tej materii zarzucić nie można. Po prostu licznik swoje musi pokłamać (co najbardziej widać przy dużych prędkościach).

A tak poza tym, to jak na znaku ograniczającym prędkość dopisze się jedynkę z przodu, to się wyrabiam. A jak nie, to czasem może być ciężko. Oczywiście dotyczy to sezonu letniego, zimą jeżdżę delikatniej (i co za tym idzie wolniej). Przy czym czasem jeżdżę powoli (dużo wolniej niż "z jedynką z przodu"), z prędkościami zbliżonymi do dozwolonych (ale w nich bardzo rzadko się mieszczę), to zależy od nastroju i warunków na drodze - jeśli mam ochotę pocisnąć i jest to możliwe, to cisnę, a jak nie, to jadę spokojnie (ekonomicznie - ale NIE ECOdrivingiem!). Dużo zależy od tego kogo wiozę - najszybciej jeżdżę sam, gdy kogoś wiozę zawsze jadę choć trochę wolniej. Najwięcej frajdy sprawia szybka jazda na pokrytych śniegiem górskich drogach
    Ostatnio edytowane przez Wesolatempra ; 05-01-2010 o 11:28
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał Wesolatempra Zobacz post
    Najwięcej frajdy sprawia szybka jazda na pokrytych śniegiem górskich drogach
    Ale tylko po górskich drogach i to pustych. Ostatnio wracałem znad morza przez Poznań jak było tak dużo śniegu. Do poznania dotarłem bardzo szybko ale potem to jakaś paranoja. Jak tylko droga się biała zrobiła od Poznania do Wrocławia to wszyscy 30km/h... no myślałem że mnie trafi coś, ciągle było trzeba jechać lewym pasem a po wyprzedzeniu 70 samochodów już mi się nie chciało liczyć, który to kolejny. No ja rozumiem że śnieg, 80 - 90 nie trzeba jechać ale bez przesady (najlepsi są ci w BMW, na wstecznym ich można objechać )

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    Jak tylko droga się biała zrobiła od Poznania do Wrocławia to wszyscy 30km/h... no myślałem że mnie trafi coś, ciągle było trzeba jechać lewym pasem a po wyprzedzeniu 70 samochodów już mi się nie chciało liczyć, który to kolejny. No ja rozumiem że śnieg, 80 - 90 nie trzeba jechać ale bez przesady
    ostatnio wracałem ze Słowacji i dokładnie to samo mnie napotkało, jak tylko przez moment się przede mną skodzina rozpędziła do ponad 40 to odrazu po hamulcach...
    Ale to ćwiczy cierpliwość i można spokojnie podziwiać widoki dookoła
    Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    (najlepsi są ci w BMW, na wstecznym ich można objechać )
    niski profil z łysymi oponami obowiązuje u nich przez cały rok