A ktoś kiedyś pisał że 2,5 V6 jest takie prędkie jak widać nie aż tak bardzo.
A ktoś kiedyś pisał że 2,5 V6 jest takie prędkie jak widać nie aż tak bardzo.
Przyjacielu jest prędkie,bo braliśmy się potem do 200km/h to nawet nie miałem co szukać powyżej 150,ale start jest mój i to wyraźnie ,dopiero po wsadzeniu 4 zaczyna mnie dochodzić V6.
PS żeby nie było ta V6 jest zdrowa,bo to auto mojego znajomego ,który bardzo o nie dba.
PS2.swoją drogą mieć 200km w twojej budzie to by był dopiero killer,ile waży twoja 147??
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 02-10-2010 o 13:37
No tak tylko że ty masz te 20 PS mniej jakby nie patrzeć. W każdym razie na filmiku nie widać aż takiego fenomenu w tym 2,5![]()
Jeśli wierzyć dowodowi to co mam wpisane to 1350KG ale coś nie wieżę w tę cyfrę.
Zgadza sie przyjacielu,nawet 21 koni mniej,ale na wiosne to się wyrówna i myśle będzie już cos koło właśnie tych 192Km u mnie (póki co).Filmików mam 3 ( pozostałe 2 też wstawie)i na każdym start jest mój,potem niestety w granicach 130 dojeżdża mnie,także trafna jest twoja obserwacja.
Strasznie dużo ta twoja waży,raczej troche nie mozliwe.
Wczoraj wyleciał drugi KAT z tłumika środkowego,a raczej jego wnętrze.W tej chwili został tylko tłumik końcowy ,ale i tym z czasem się zajmę.Wrażenia: na początku jakoś wolniej wstawała turbina,ale po przegonieniu,stało się na odwrót i w tej chwili turbo wstaje szybciej,od jakichś 1700obr,jest mniejszy lag pomiędzy zmianą biegów,i auto w moim przekonaniu lepiej idzie w wyszych prędkościach tj. od 150 do 200km/h.Nie ma żadnego przeładowania,żadnego błędu.Na wolnych do około 2500obr nie słychać róznicy w głośności,poza fajnym dźwiękiem turbinki.Dopiero od 3000 jest głośniej,ale za to dźwięk przypomina wtedy bardziej benzynę.Dymienie nie zmieiło sie,ale zapach spalin stał się bardziej śmierdzący.Jak tylko auto będzie hamowane znowu ,dam wykres z nowymi parametrami ,bo myślę że jest na +,nawet moje umierające sprzęgło chyba dostało przeżutu ,bo po wczorajszej operacji zaczeło regularnie ślizgać się na 5 także pewnie niuton co nieco wzrósł
Pozdrawiam z podziękowaniem dla Cichego
Znalazłem w necie informacje o zabiegu piaskowania kolektora wydechowego w dieslu.Ma to zapewnić lepszy przepływ spalin.Moje pytanie: czy warto coś takiego zrobić w JTD? Mam dostęp do piaskowania,i korcii mnie ten temat bardzo.
kurde czytam ten post i co raz bardziej mysle nad jakimis modyfikacjami!!!
ale ogrom moich pytan moze was odstraszyc
przedewszystkim moja alfa to model 156 2001r 110KM seria.
nie wiem czy przy moim przebiegu (195000km) jest sens cos robic??
to moj pierwszy diesel i naprawde jestem wielce zaskoczony jak tym sie jezdzi
Pytania:
-przy tym przebiegu da sie jeszcze cos usprawnic??
-chcialbym dostac jakies 30 koni wiecej samym softem czy to jest wykonalne??
-chcialbym aby moja alfa palila tyle ile pali. no moze ten litr wiecej spalic
z tego co piszecie wnioskuje ze moj silnik to 8v bez zmiennych faz otwarcia lopatek turbo czy jest sens wogole bawic sie w modyfikacje czy lepiej poczekac i zmienic auto na takie z silnikiem 16v albo 2,4??
dodam ze moja alfa jest bardzo zadbanym autem i nie ma z nia zadnego problemu no moze po za stukajacym ostatnio zawieszeniem (juz sie z tym uporalem )
Przyjacielu,po pierwsze 195 tyś to jeszcze nie tragedia.Jesli motorownia jest w dobrym stanie to nie widzę przeszkód ,żebyś zrobił sobie program.Jeśli masz intercooler to spokojnie te +20KM możesz podciągnąc samym softem.Pytanie w jakiej kondycji masz koło dwumasowe docisk itarcze sprzęgłowa.Wymieniałes?? Bo niestety przy takim przebiegu,program może bardzo szybko przyspieszyć zuzycie się powyższych części.Wiem jak u siebie,wjechał nowy soft,kilkanaście startów i sprzęgło mówi papa,ale wjedzie nowe ,mocniejsze.
Co do spalania-przy podobnej technice jazdy z dobrym programem możesz spodziewać sie mniejszego spalania w granicach -0,5 litra na 100km.
Reasumując, zrobić program w twojej alfie jak najbardziej warto,pod warunkiem ,że wszystko masz sprawne technicznie,i że pojedziesz do ogarniętego tunera.No chyba ,ze masz w najbliższych planach przesiąść się na alfę z inną jednostką typu właśnie 1,9 16v czy 2,4, to wtedy faktycznie wstrzymaj się.
Wiem jedno,dać nowe zycie belli w postaci programu to piekna sprawa.
Pozdrawiam.
PS W roku 2011 moją alfę będzie czeka wiele zmian natury techniczno-podwyzszającej moc także może dzięki temu dasz sie namówić na lekki tuning.
wiec moja alfa w czerwcu przeszla szereg profilaktycznych wymian czesci.
poczawszy od rozrzadu przez wszystkie filtry plyny cale hamulce oslony przegobow jakies przewody turbiny cala zawiecha przednia. ale wlasnie sprzeglo.....
tego nie robilem i powiem szczerze ze przy ruszaniu auto troszeczke szarpie.
sprawia wrazenie jakby to byla poduszka pod silnikiem bo podobnie mialem w astrze ale moge sie mylic. mam nadzieje ze sprzeglo jest ok tylko jak to sprawdzic??????
Jak robisz redukcje,lub mocno wciskasz gaz tak powżej 3000 obr .to nie ślizga ci się ?? ( obroty idą w górę a nie przyspieszasz).Dwumasu jako tako nie sprawdzisz bez robierania.Mówisz ,że przy ruszaniu szarpie,powiem ci że ma prawo,ale co śmi mówi ,że masz usiebie ori koło dwumasowe i tu może być problem ale...wystarczy, że powiesz tunerowi żeby dół obrotów (do powiedzmy 2000obr) zrobił ci tak jak w serii,a dał więcej niutonu od np 2200obr i przesunoł maxymalny moment obrotowy do załużmy 2600obr i wtedy można jeździć bez strachu i obawy.No chyba ,że lubisz ostre starty spod świateł i strzały ze sprzęgła to wtedy ori sprzęgło długo nie pożyje.Jesli zaś chcesz zrobić program by poprostu mieć żwawsze autko,i by lepiej /szybciej ci się jeździło w trasie to jak najbardziej jedź na nowy soft.