Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Temat: rozrząd w 156

marian813
    Gość

Domyślnie

Witam,
    POdpinając się do tematu chciałbym zapytać czy ktoś z klegów naprawiał wariator na allegro znalazłem zestaw naprawczy (sorężyna + uszczelka za 35 zł ) jak by nir było 10 razy taniej niz wariator.Ale chciałbym się dowiedzieć czy gra jest warta świeczki.
    dzięki

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

jesli mam byc szczery to wolabym wymienic caly nowy wariator niz kombinowac z jakimis uszczelkami bo przede wszystkim nie ma sie pewnosci czy te uszczelki sa odpowiedniej jakosci (hm sam nie czuje ze rymuje ) a robienie 2x tej samej roboty wydaje mi sie bez sensu chociaz rozumiem Cie że ze wzgledu na koszta myslaleś o zestawie naprawczym
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marian813 Zobacz post
    Witam,
    POdpinając się do tematu chciałbym zapytać czy ktoś z klegów naprawiał wariator na allegro znalazłem zestaw naprawczy (sorężyna + uszczelka za 35 zł ) jak by nir było 10 razy taniej niz wariator.Ale chciałbym się dowiedzieć czy gra jest warta świeczki.
    dzięki
    Powiem tak....mam kolegę mechanika, który pracuje w ASO i nie jeden raz już próbowali leczyć "wariata" bez skutku. U mnie wymieniając też powiedział, żebym nie zawracał sobie głowy, bo mi nie założy i już. Jak zauważyłem to u niego w garażu leżało 10-15 wariatów w pojemniku i gdyby to miało sens, to pewnie by je naprawiał i proponował ich montaż.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

To nic nie naprawia w wariatorze - przestanie tylko może hałasowac ale nie będzie działał prawidłowo
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

marian813
    Gość

Domyślnie

No to mnie pocieszyliście w takim razie trzeba kupić nowy

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Pozwole się dołączyć z moim problem, nie wiem czy w dobrym temacie pisze ale nie znalazlem mojego problemu, czy ktoś wymieniał samemu pompe oleju, jestem w trakcie wymiany poł auta juz rozebrałem, pozostala mi sruba na wale na dolnym rysunku oznaczona jako 3a (z dolnej zębatki, gdzie wkladamy koło pasowe) włączylem 5-ty bieg, jedna osoba naciskała na hamulec a ja próbowałem odkręcać na rozne sposoby i nic, może ktoś zdradzi mi jakis szczegół...

Dodatkowo miska oleju jest na silikonie fabrycznym, konieczny jest jej demontaż? Bo cos mocno trzyma...
    Z grory dzieki

podly
    Gość

Domyślnie

Witam,

poniewaz jestem swiezo po wymianie rozrzadu w 156 1.8TS '99 144KM dodam troche od siebie:

1. pasek rozrzadu do 1.8 144KM i 1.8 140KM jest inny - rozni sie iloscia zebow, reszta gratow jest taka sama.
    2. dobra pompa wody powinna lekko wytrzymac dwa rozrzady - jesli wiemy ze przy poprzedniej wymianie wlozylismy dobra pompe i lozysko nie wykazuje zuzycia, mozna sobie ja darowac.
    3. uszczelke pokrywy zaworow powinno sie wymieniac za kazdym razem - uszczelka po wygrzaniu nie nadaje sie do ponownego zalozenia.

no i jeszcze lista czesci przy wymianie rozrzadu 1.8 + napedu:

pasek rozrzadu
    napinacz rozrzadu
    rolka prowadzaca
    wariator
    uszczelniacz wariatora
    uszczelniacz walka rozrzadu
    pasek napedowy
    rolka paska napedowego
    napinacz paska napedowego
    uszczelka pokrywy zaworow

wymiana rolki i napinacza paska napedowego zalezy od stanu ich zuzycia, sa one dosyc drogie.

Warto pamietac ze uszkodzenie paska napedowego moze spowodowac uszkodzenie paska rozrzadu.

Dobrze jest co jakis czas (raz w roku, co 20k km) obejzec rozrzad, ocenic jego stan, zanieczyszczenie i zakurzenie - wtedy mozna uniknac niespodzianek w postaci zerwanych zebow przy przebiegu 40kkm.

Dodam ze moja niunia na fabrycznym rozrzadzie przejechala 85k km. Teraz wymienilem rozrzad drugi raz po kolejnych 70k km.

czapka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał admor Zobacz post
    Pozwole się dołączyć z moim problem, nie wiem czy w dobrym temacie pisze ale nie znalazlem mojego problemu, czy ktoś wymieniał samemu pompe oleju, jestem w trakcie wymiany poł auta juz rozebrałem, pozostala mi sruba na wale na dolnym rysunku oznaczona jako 3a (z dolnej zębatki, gdzie wkladamy koło pasowe) włączylem 5-ty bieg, jedna osoba naciskała na hamulec a ja próbowałem odkręcać na rozne sposoby i nic, może ktoś zdradzi mi jakis szczegół...

Dodatkowo miska oleju jest na silikonie fabrycznym, konieczny jest jej demontaż? Bo cos mocno trzyma...
    Z grory dzieki

Śruby wału tak nie odkręcisz. Jast przykręcona prawie na 400 Nm (dla porownania koła w samochodzie ok 100 Nm). W tym przypadku tylko pistolet pneumatyczny lub porządna blokada wału i dłuuuuuga laga.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Minął czas i znów zbliża się wymiana rozrządu, a wraz z nią kolejne dylematy.
    Po pierwsze, czy wymieniać wariator? W momencie wymiany będzie miał najechane 55.000km, nic, a nic się nie tłucze, pracuje cicho, jakby go nie było. Olej wymieniam co 12.000km, stan zawsze znacznie powyżej połowy zakresu na bagnecie.
    Więc co radzicie? Wymieniać, czy ryzykować i jeździć dalej?
    I druga sprawa.
    Przy ostatniej wymianie rozrządu mechanik powiedział, że następnym razem pasuje wymienić jeszcze jakąś rolkę (nie pamiętam nazwy), której nie wymienia się zawsze, ale po jakimś czasie trzeba, ponieważ może podcinać zęby paska. Co to za rolka? Orientuje się ktoś, jaką część oprócz rolki prowadzącej, napinacza i paska muszę jeszcze kupić?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

W rozrządzie 1,8 TS nie ma żadnej innej rolki niż rolka prowadząca, która jest gładka. Rolka od pompy płynu też jest gładka. Więc jedyna rolka z zębami to rolka napinacza. Chyba czaegoś nie zrozumiałeś. Być może mechanikowi chodziło o wymianę kół wałków rozrządu - no ale to zupełnie inny temat.