Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 114

Temat: SW Nivomat usunięty i jeździ się super

Użytkownik Rowerzysta Avatar Matis_FG
    Mieszka w
    Gdańsk, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW FL 1.9 JTD 16v

Domyślnie

Cytat Napisał badylek_4 Zobacz post
    Ja sie pozbyłem Nivo i jest OK, Amorki B4, Springi Kayaby, osłony i odboje Sachs i siedziska amortyzatora z Impergum ( takie tylko były dostępne) całoś coś ok 1300 zł. Amorki + Siedziska kupiłem na www.iparts.pl - polecam sklep ( jakieś 870 pare zł) springi i osłony u znajomego, który prowadzi warsztat jakieś 370 zł - wymiana we własnym zakresie....... Jak wymieniać to pocłaości tzn kpl siedzisko, amor, spring i osłony z odbojem .... warto zaopatrzeć sie w łączniki stabilizatora ... ja musiałem obciąć kątówką ... załozone jgr -- narazie przejechane jakieś 1,5 - 2 kkm - bez zastrzeżeń

Kompletuje części pod wymianę Nivo w tylnej osi i wybrałem:
    - Amortyzatory B4 VNE-5255
    - Sprężyby Kayaba RG5218
    (Czy są dobre i nadają się pod B4???)
    - Osłony i odboje Sachs 900 023 lub SKF VKDP33207T (czy będą pasowały do B4???)( http://www.iparts.pl/czesc/komplet-o...32-900023.html )
    I teraz moje pytanie dotyczące siedziska amortyzatora czy pod tą nazwą kryje się mocowanie amortyzatora??? Jeżeli tak czy pod B4 podejdzie Sachs 802394 ( http://www.iparts.pl/czesc/mocowanie...32-802394.html ).
    Ostatnio edytowane przez Matis_FG ; 21-08-2011 o 21:54

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Wymienialem amory z przodu na wlasnie B4 ,ale same amory bez sprezyn ,ktore mam oryginale. Uwazaj na te oslony bo u mnie ocieraja one o sprezyne i dawaly dziwne odglosy tak jakby walilo cos o sprezyne ,troche mechanik je poprawil i niby jest okej...ze starymi nie byloby problemu ale mechanik je wyrzucil, a byly one plaskie ,a nie ryflowane jak te z linku wyzej...wiec zostawilbym na twoim miejscu stare ,a moze do sprezyn ktore kupisz beda pasowaly...aha i "bycze jaja" z linku wyzej mialem takie same i troche skrzypialy przy skrecaniu mocniejszym...dodam ze mam lekko nizej teraz przod od tylu ,z tylu siedzi chyba nivomat bo jest to gruby amor...i mam chyba seryjne sprezyny, bede chcial wymienic te nivomaty na zwykle i z ciekawoscia przygladal sie bede temu tematowi...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Matis_FG zamiast tych górnych mocowań amortyzatora z Sachsa kup sobie oryginalne fiatowskie za tą sama cene, a masz orginał jak do poprzedniej kupiłem własnie oryginały w tej samej cenie.

Mieszka w
    Gdańsk, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    z tylu siedzi chyba nivomat bo jest to gruby amor...i mam chyba seryjne sprezyny, bede chcial wymienic te nivomaty na zwykle i z ciekawoscia przygladal sie bede temu tematowi...
    W następnym tygodniu, gdy wszystkie części dojdą wstawiam auto do mechanika. Po wymianie podzielę się wrażeniami z jazdy, moimi odczuciami oraz numerami części użytych do wymiany.

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Matis_FG zamiast tych górnych mocowań amortyzatora z Sachsa kup sobie oryginalne fiatowskie za tą sama cene, a masz orginał jak do poprzedniej kupiłem własnie oryginały w tej samej cenie.
    Dzięki za podpowiedź, jutro zadzwonię do sklepu przy serwisie i zamówię oryginały

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Uderz do użytkownika Tanifait lub akkuki na allegro - mają taniej przynajmniej ten pierwszy.

Mieszka w
    Gdańsk, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

majster jakie założyłeś sprężyny u siebie Kayaba RG5218???

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja spreżyny miałem oryginalne, tzn. nie wymieniałem bo miałem zwykłe zawieszenie bez nivo.

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

Jestem po wymianie nivo na zwykłe .... założyłem amory monroe + spreżyny D&D ... do tego nowe górne poduchy i odboje z osłonami ... Gumy pod sprężyny i miski mocujące założyłem te co miałem. Wrażenia ... przestało tłuc zawieszenie ... a pozatym tył jest lekko wyżej niż przód, ale tragedii nie ma. Podczas montażu trochę problemów było z wyjęciem śrub mocujących (pomogło rozruszanie), oczywiscie nie dało się odkrecić łączników stabilizatora i trzeba było małą rzeźbę odstawić (po małej perswazji udało się wyjąć sworznie z łącznika a dopiero później odkręcić w imadle samą śrubę) i dość ciężko wyłaziły górne poduchy z gniazd (dopiero łyżka wygięta z przedłużką z rury okazała sie skuteczna) ... sam montaż już bez problemów. Dobre klucze niezbędne (13, 17, 19, 22 z dziurą + mocne imbusy) i coś do ściśnięcia sprężyn się przyda. O wrażeniach z użytkowania opowiem za czas jakiś ... narazie jest ok.

PS. Jak ktoś potrzebuje jeden nivo "jeszczedziałający" + zardzewiała poducha i sprężyna to zapraszam na PW.
    Ostatnio edytowane przez Brt ; 30-08-2011 o 21:18
    Pozdrawiam - Brt

Mieszka w
    Gdańsk, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Części skompletowane większość czeka już w domu na montaż. Nie otrzymałem tylko jeszcze przesyłki z mocowaniami amortyzatorów. Oto jakie części kupiłem:
    Amortyzator B4-VNE-5255
    Sprężyny-KYB RG5218
    Odbojniki i osłony-Org. 60663775
    Mocowanie Amortyzatora-Orginal Imperium 28223
    Łączniki stabilizatorów-TRW JTS386
    Gumowe podkładki amortyzatorów-Org. 60613567
    Koszt 1484,73 zł bez robocizny. Mam nadzieję, że mocowania dojdą w poniedziałek i we wtorek będę się cieszył nowym zawieszeniem w Belli

Mieszka w
    Gdańsk, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Moja Bella jest już po wymianie tylnego zawieszenia Po wymianie jej dupka nieznacznie się podniosła, mi to osobiście nie przeszkadza. Komfort jazdy się poprawił i to znacząco: auto jest sztywne, nie przechyla się na zakrętach a po dziurach płynie. Muszę pojechać jeszcze tylko dziś na zbieżność i wymianę można uznać za zakończoną