Czy chłodnica z 1.9 JTD również będzie pasować ?
Czy chłodnica z Marei 2.4 JTD będzie pasować ? Wiem że tam jest inny wariant mocy.
Czy chłodnica z 1.9 JTD również będzie pasować ?
Czy chłodnica z Marei 2.4 JTD będzie pasować ? Wiem że tam jest inny wariant mocy.
chłodnica do 1.9 i 2.4 to samo. Fiatowskie nie podejdą, widać po zdjęciach.
Goole nie gryzie. Nawet się tobie nie chciało aukcji przeczytać :-(
to w takim razie dziwne że nie załączyły się przy 95*C jak podajesz powyżej, przy czym piszesz że wskaźnik w środku nie przekłamuje i pokrywa się z tym co podaje ECU... objawy, które podajesz są rozbieżne i trudno postawić właściwą diagnozę. Spróbuj jeszcze zamienić przekaźnik wentylatorów z innym, może czasem się nie załącza i dlatego wentylatory stoją...
Poza tym sprawdź czy wentylatory załączają sie przy temp. podanych przez dance1 na komputerze podłączonym do ECU.
Jeśli chodzi o grzanie się podczas jazdy to jak koledzy piszą najbardziej prawdopodobna jest chłodnica przy założeniu sprawności pompy, termostatu i uszczelki pod głowicą. Aczkolwiek przy obecnych temperaturach nawet sparciała chłodnica nie powinna dawać takich objawów.
A czym najlepiej diagnozować moją Alfę ? Chodzi mi o program żeby podpiąć laptopa do Ecu. Używałem FiatEcuSca, bo wyczytałem gdzieś na forum że jest lepszy niż AlfaDiag.
Cholera strasznie to dziwne, bo wydaje mi się jak by układ się zapowietrzał po jakimś krótkim dystansie. Po odkręceniu korka uchodzi ciśnienie, a poziom wody podnosi się(słychać jak porusza się po układzie chłodzenia), później nieco opada. Objawy chyba normalne. Ale później jak jadę autem, to temperatura jest w normie, ale nie za długo.
Sorry że tak męczę, ale jak kolega wyżej napisał ciężko zdiagnozować, a jestem biednym studentemAlfa jeździ tylko w mieście, nie wybieram się gdzieś dalej bo wiem że był by problem i mógł bym ugotować silniczek.
Ostatnio edytowane przez Prezess ; 03-10-2010 o 21:51
Jak wyżej, FiatEcuScan. Jest tam rubryka aktywnych testów. Np uruchomienie sprężarki klimy, wiatraków (1bieg lub drugi) kontrolka wtrysku, przegrzania itd itp.
no to zagrzej go na postoju z wyłączoną klimą i sprawdź odczyty na kompie z czujnika na termostacie (nie tego co daje sygnał do wskaźnika w kabinie) - jeśli wentylatory się załączą przy ponad 90*C to ok. Sprawdź następnie przewód za termostatem do chłodnicy - jeśli przy 70*C robi się ciepły to termostat też ok.
Jak zrobisz to co powyżej napisz co i jak.
Na początku, jak jeszcze będzie zimny odkręć korek od zbiorniczka plynu i odpal na chwilę - jeśli ze zbiorniczka będą wydobywały się pęcherze powietrza i płyn będzie się podnosił to albo jest zapowietrzony albo uszczelka pod głowicą poszła. Jeśli jest zapowietrzony to spróbuj go odpowietrzyć, jeśli nadal idą pęcherze to uszczelka pod głowicą.
A jak robiłem taki test w trasie to nie wystarczy ? Podpinałem kompa, jadąc w krótką trasę (góry) a więc wykorzystywana spora cześć mocy i temperatura rosła do poziomu ok 91 stopni, po czym nagle spadła do poziomu ok 80stopni. (raz na jakiś czas zdarzy się taka sytuacja).Następnie temperatura wciąż rośnie, przy czym już później temperatura nie spada. Może jak puszczę gaz, lub jadę na muśnięcie gazu to nieco spadnie, ale poniżej poziomu 90 stopni nie, chyba że dłuższa górka, to tak.
Jak podłącze się pod kompa, gdy silnik jest już ciepły to sygnał idzie z innego czujnika?
Test swój rozpocząłem gdy silnik miał ok 60 stopni. Laptop podłączony i położony na fotelu pasażera. Zakończył się ok 88stopniami, ale to efekt zjazdu z ponad półkilometrowej górki, gdyby nie to, było by ok 97stopni.
Ostatnio podczas podczas krótkiej trasy silnik w trasie (w odcinku górzystym) miał ok 97stopni, i wskazówka nagle w ciągu ok 1-2 sekund przechyliła się do końca, na czerwoną skalę, ale czerwona lampka się nie włączyła, mimo że działa. Zatrzymałem się po ok 150 metrach, w miarę możliwie, odkręciłem lekko korek od wyrównawczego i para uchodziła przez dłuższy czas minuta-dwie. Przy okazji sprawdziły się wentylatory. Oczywiście chodziły na maksa, czyli drugi bieg, gdy temperatura spadła do poziomu między 90 a kreską przed 130, bliżej tej drugiej, to wiatraki przeszły na pierwszy bieg, nieco później się wyłączyły.
Dolałem trochę wody, ok litr, chyba sporo wyparowało, ale czy aż tyle(?), to na kabinowym temperatura ok 80 stopni. Zaznaczam że postój trwał ok 4minut, a więc raczej nie możliwe żeby silnik tak ostygł.
Samochód już odpoczywa i czeka na naprawę, jeden mechanik nie wie, mówi albo termostat albo chłodnica, chociaż przy takiej temperaturze jak mamy to nie będzie efekt słabego stanu chłodnicy. Popieram tą tezę tym bardziej że ostatnio jechałem jak temperatura powietrza wynosiła 0 stopni i problem temperatury pozostał ! Drugi mechanik obstawia termostat.
Po odkręceniu korka na zimnym silniku uchodzi ciśnienie, i woda podnosi się lekko ku górze. Przy ciepłym/gorącym woda unosi się znacznie, nawet nie mogę odkręcić od razu do końca bo by wywaliło wodę, odkręcam lekko, poziom wody podnosi się, następnie troszkę opada, i kolejno robię tak, aż odkręcę do końca ( czas ok 5sekund). Co do bombelek to faktycznie przy odkręceniu, jak uchodzi ciśnienie i poziom wody się podnosi, to gulgocze coś woda, tzn te bombelki. Jak samochód jest uruchomiony z odkręconym korkiem, to żadnych bombelek nie ma, poziom wody w normie. Jechałem z ciut poluzowanym korkiem od wyrównawczego żeby był minimalny luz, to faktycznie przez jakąś chwilę temperatura była w normie czyli ok 80 stopni, nieco później dopiero zaczęła się podnosić.
Dalej sądzicie że to chłodnica ?
Dzięki wszystkim za pomocne posty, mam nadzieję że się dowiem co jest winą mojego problemu, wymienię co trzeba i sytuacja wróci do normy.
Ps.
Ostatnio dotykając chłodnicę doświadczyłem że jest ona ciepła/gorąca, a nie jak wcześniej pisałem zimna, chyba że łapałem w innym miejscu...
Ostatnio edytowane przez Prezess ; 04-10-2010 o 20:50
Pięć stron ludzie piszą co jej jest, ale pojeździj jeszcze i po testuj....... może się naprawi. A tak w sumie to po co, przecież zima idzie to chłodzenie będzie że hej.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Dlaczego od razu tak agresywnie z ironią ? Po prostu nie wiem, w opinie jakie słyszę są zbieżne, tu słyszę termostat, tu chłodnica.... Chcę się upewnić jak najbardziej.