Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 102

Temat: Kiedy zmieniono model przekładni kierowniczej? Czym się różnił?

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Ja dla świętego spokoju wymieniłem właśnie zbiorniczek i płyn. Odgłos był przy najmniej irytujący, a pojawiające się (im chłodniej tym częściej) wibracje przy kręceniu w miejscu - niepokojące. Wolę teraz wydać 300zł na zbiorniczek niż później dobrego tysiaka na pompę wspomagania. Objawy zniknęły jak ręką odjął
    Ostatnio edytowane przez YonasH ; 08-10-2010 o 10:17

...brzmienie V6 - bezcenne!

multiply
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Ja dla świętego spokoju wymieniłem właśnie zbiorniczek i płyn. Odgłos był przy najmniej irytujący, a pojawiające się (im chłodniej tym częściej) wibracje przy kręceniu w miejscu - niepokojące. Wolę teraz wydać 300zł na zbiorniczek niż później dobrego tysiaka na pompę wspomagania. Objawy zniknęły jak ręką odjął
    Ja mam bardzo delikatne wibracje przy kręceniu, takie gumowanie. Bylem w ASO na zbieżności,przy okazji sprawdzili kierownice i powiedzieli, że jest ok. Zapytałem czy nie lepiej wymienieć zbiorniczek i płyn - mówią, że nie ma potrzeby bo nie ma skrzypienia tak jak było w tych 159 w których wymieniali, a wrażenie gumowania jest z uwagi na szersze opony - mam 225 czyli raczej norma, no ale ASO w miarę ok więc zastosowałem się...

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

pod Rzeszowem jest firma ktora zajmuje sie ukladami kierowniczymi
    za regeneracje pompy wspomagania biora 160zl
    a regeneracja przekladni 480zl
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał multiply Zobacz post
    Ja mam bardzo delikatne wibracje przy kręceniu, takie gumowanie. Bylem w ASO na zbieżności,przy okazji sprawdzili kierownice i powiedzieli, że jest ok. Zapytałem czy nie lepiej wymienieć zbiorniczek i płyn - mówią, że nie ma potrzeby bo nie ma skrzypienia tak jak było w tych 159 w których wymieniali, a wrażenie gumowania jest z uwagi na szersze opony - mam 225 czyli raczej norma, no ale ASO w miarę ok więc zastosowałem się...
    Ja mam 235 i do czasu jak się nie ochłodziło nic nie buczało i nie wibrowało. Nie wiem jednak jak to się zachowywało poprzedniej zimy, gdy poprzedni właściciel opiekował się autem. Może nie jeździł? Może dopiero teraz płyn się zestarzał na tyle by problem zaczął się pojawiać?
    Mnie to irytowało i martwiło. Wydatek 300zł (w ASO) uważam za w miarę rozsądny. Pozbyłem się buczenia, wibrowania, a kto wie czy nie wydłużyłem mocno trwałości pompy lub nawet maglownicy.

multiply
    Gość

Domyślnie

Ja mam 235 i do czasu jak się nie ochłodziło nic nie buczało i nie wibrowało. Nie wiem jednak jak to się zachowywało poprzedniej zimy, gdy poprzedni właściciel opiekował się autem. Może nie jeździł? Może dopiero teraz płyn się zestarzał na tyle by problem zaczął się pojawiać?
    Mnie to irytowało i martwiło. Wydatek 300zł (w ASO) uważam za w miarę rozsądny. Pozbyłem się buczenia, wibrowania, a kto wie czy nie wydłużyłem mocno trwałości pompy lub nawet maglownicy.

jasne, 300 zl żaden wydatek, ale skoro w Aso mówią, żeby nie wymieniać...

Może trochę przesadziłem, u mnie jest MINIMALNE gumowanie podczas kręcenia kierownicą. Zobaczymy może tej zimy coś się zacznie dziać, choć autko stoi w garażu gdzie temp to około 5-10 stopni w zimie.

Bikatil
    Gość

Domyślnie Jaki płyn do wspomagania

Witam wszystkich ,
    jestem w posiadaniu Alfy Romeo 159 1,9 JTDM 2006rok - autko super. Jednak od jakiegoś czasu po ok 30min od uruchomienia porannego delikatnie "trzeszczy" kierownica - tak jakby coś ocierało podczas krótkich skrętów ( po uruchomieniu cisza - dopiero po jakimś czasie jak auto złapie temperaturę ). Sprawdzałem auto na trzepakach - bez zarzutu. Powiedziano mi , abym wymienił płyn do wspomagania - obecnie jest czerwony ( i jest jego max ).
    Proszę doradźcie na jaki mam wymienić ? Zostać przy takim samym, czy może wlać inny ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Cytat Napisał Bikatil Zobacz post
    Witam wszystkich ,
    jestem w posiadaniu Alfy Romeo 159 1,9 JTDM 2006rok - autko super. Jednak od jakiegoś czasu po ok 30min od uruchomienia porannego delikatnie "trzeszczy" kierownica - tak jakby coś ocierało podczas krótkich skrętów ( po uruchomieniu cisza - dopiero po jakimś czasie jak auto złapie temperaturę ). Sprawdzałem auto na trzepakach - bez zarzutu. Powiedziano mi , abym wymienił płyn do wspomagania - obecnie jest czerwony ( i jest jego max ).
    Proszę doradźcie na jaki mam wymienić ? Zostać przy takim samym, czy może wlać inny ?
    Ja bym proponował zrobić poniższą akcję serwisową. Co prawda mowa w niej o dziwnych odgłosach w niskich temperaturach, ale skoro masz wymieniać płyn, wymień też zbiorniczek na nowy pozmianowy.:

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Kampania serwisowa dotyczy pompy wspomagania. Jest z nią problem w niskich temperaturach przy rozruchu - dopóki się nie rozgrzeje to wyje podczas kręcenia kierownicą. W ramach akcji serwisowej wymieniają zbiorniczek na płyn do wspomagania (coś jest z odpowietrzaniem w zbiorniczku starego typu) oraz sam płyn (z czerwonego GI/E na zielony GI/R) dokładnie przy tym płucząc przewody.
    Ostatnio edytowane przez marqo ; 26-10-2010 o 07:21
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Dokładanie - tym bardziej, że płyn z płukaniem układu kosztował mnie więcej niż zbiorniczek.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Update:
    Dziś zgubiłem cały płyn do wspomagania. Zakładam, że to jakaś ciamajda w ASO czegoś nie dokręciła po płukaniu układu. Dobrze, że trasa krótka to może pompa przeżyje. Tak i tak jutro z rana reklamacja!

rbt2005
    Gość

Domyślnie

Update:
    Dziś zgubiłem cały płyn do wspomagania. Zakładam, że to jakaś ciamajda w ASO czegoś nie dokręciła po płukaniu układu. Dobrze, że trasa krótka to może pompa przeżyje. Tak i tak jutro z rana reklamacja!
    lol ale pajace