Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Temat: Co myślicie o rozpórkach?

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    b.pawelek,
    Prosze cie przeczytaj to jeszcze raz dokladnie ze zrozumieniem Linijka po linijce Tam naprawde wszystko jest napisane

Przeczytaj bardzo dokladnie a moze cos milo cie zaskoczy

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...rki-vt6036.htm
    ok dzieki raz jeszcze.
    Po prostu twoja na zdjęciu wyglada jak uzywana i z tego wynikało moje dodatkowe pytanie o jej cene. Ale juz wszystko jasne.
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

lada 2107 na drodze i z takeigo golfa sie robi harmonijka..
    Bo wlasnie o to chodzi

Obecnie samochody sa tak projektowane aby ich konstrukcja przejela jak najwieksza czesc energii a nastepnie ja rozproszyla czyli w uproszczeniu rozsypala sie

Doskonale mozna to zaobserwowac w bolidach F1 lub Dragsterach ktore w momencie uderzenia rozpadaja sie na tysiace kawaleczkow
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Czasami lepiej zdobyć materiały, i wykonać spinkę we własnym zakresie. W ubiegłym roku kupiłem na Alledrogo rozpórkę dedykowaną do Fiata bravo, i za chiny ludowe nie chciała pasować. Rozbieżność wymiarów była kolosalna ( rozstaw otworów oraz szerokość) .Wykonałem to sobie sam. Flansze na kielichy z bl.12 mm, do tego dłuższe śruby, a samą poprzeczkę z żerdzi kotwy górniczej. Koszty banalne, a stysfakcji wiele.
    to ty chyba kupiles z innego samochodu, bravo ma te same kielichy co alfa i tą samą odległosc pomiedzy nimi.. jedyne co moze przeszkadzac to silnik i złe wygięcie rozporki

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Nie chyba ...raczej na pewno :mrgreen: Koleś sprzedawał jako spinka do Bravo....Wtedy pracowałem na kontrakcie, a zakupu dokonałem na urlopie.Nie miałem czasu ani ochoty żeby dochodzić swych praw. 200 pln w plecy. Wk...em sie troche, ale wytargałem materiały i nowa spinka gotowa była w 1 popołudnie.

pikero
    Gość

Domyślnie

z tego co ja wiem to zadaniem rozpórki jest zapobieganie tzw schodzeniu sie kielichów w zawieszeniu typu mc person i generalnie w przypadku utwardzenia zawieszenia badz jak w przypadku favorit felicji i nnego syfu w konsekwencji błędu konstrukcyjnego ( pękały szyby czołowe) a tu co niektórzy nadają jej jakieś magiczne wrecz właściwości

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Proponuję doczytac temat od deski do deski.Ze zrozumieniem.

pikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Proponuję doczytac temat od deski do deski.Ze zrozumieniem.
    zastanawiające co to ma wspólnego z moją wypowiedzią

przeczytałem temat i wywnioskowałem że niektórzy nadają rozpórce wręcz magiczne właściwości....

wcześniej wyraziłem swoje zdanie czy dokładniej mówiąc odpowiedziałem na pytanie zawarte w temacie czyli po prostu napisałem co myślę o ropórce

Uszatek
    Gość

Domyślnie

No widzisz??? nie czytasz dokładnie.

Zapytał o rozpórkę użytkownik AR33. Pytał o zasadność montażu w aucie, mając na myśli 33.

pikero
    Gość

Domyślnie

a przepraszam bardzo kolega czym jeździ ze się wypowiada w tym temacie i dlaczego wogóle posiadacze ar 156 się wypowiadają - ponieważ temat brzmi CO MYŚLICIE O ROZPÓRKACH? a nie np Ar 33 - rozpórka czy jakoś podobnie. a poza tym żeby można było wyrazić obiektywną ocenę warto zebrać jak najwięcej opinii rozważyć je i zdecydować ale nie wystarczy jedna opinia kolegi i po temacie w końcu idea forum na tym nie polega żeby każdy wyraził swoją opinię... kompletnie nie rozumiem sensu dyskusji miedzy nami na temat inny niż o rozpórkach... zresztą o rozpórkach to też nie pogadamy bo kolega kiedyś pracował jako blacharz zna się na rzeczy sam wykonał rozpórkę wszystko o niej wie itd...
    a wogóle to przepraszam Cie ze zabrałem głos w tym temacie jutro wpłacę 300 zł na biedne dzieci i zapomnimy o sprawie ok

o jeszcze kolega czyta w myślach... pięknie

luciano
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Dlatego napisałem że szału w czasie jazdy nie będzie.

Ad. Luciano, stwiedzenie plastelina, dotyczy AR33, i w tym kontekscie była moja wypowiedz.Ja mam 146, a to juz inna para kaloszy. Zupełnie inna koncepcja nadwozia, i zupełnie inna sztywność. Połozono w niej nacisk bardziej na bezpieczeństwo, bardziej niż w 33, ale spogladając na Crash test Fiata Bravo (to ta sama platforma podwozia co w AR 145/146/155 /Tipo i Tempra .Stilo też się załapało po części ), w którym punktów ledwo starczyło na 2 gwiazdki, sądze że nie ma co piać z zachwytu. Nie ma co się jeżyć, po prostu wypada porównać zachowanie się np AR 33 oraz 146/155. Niebo i ziemia. I dlatego warto założyć spinki do AR 33.
    A co maja spinki do crash testów? A po 2 AR_33 tez ma 33 dłużej niż ja, myślę ze tak jak ja nie podziela Twojej teorii porównania 33 do plasteliny 8)